Τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου με 78 νεκρούς πρόσφυγες αναζητούν οι αρμόδιες Αρχές, οι οποίες επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα, τι προκάλεσε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το πλοίο παραβίαζε τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας που αφορούν και τους ίδιους τους επιβάτες του, και τυπικά θα έπρεπε να ακινητοποιηθεί και να το σταματήσουν.

Σε συνομιλία που είχε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος με τους λιμενικούς, του είπαν πως δεν επενέβησαν καθώς συνεκτιμήθηκε πως μία προσπάθεια κινητοποίησης ή παρέμβασης με την εύθραυστη ισορροπία τρόμου που υπήρχε θα οδηγούσε πιθανώς σε ανατροπή.

Επιπλέον, το 2022 στη Παλιαοχώρα Χανίων είχε ρυμουλκηθεί ένα πλοίο με 83 μετανάστες σε άθλια κατάσταση. Το ίδιο είχε γίνει και με ένα δεξαμενόπλοιο γεμάτο κόσμο ενώ και αυτό είχε ρυμουλκηθεί.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού αναφέρουν πως άκουγαν φωνές και φασαρία όταν έσβησαν οι μηχανές. Στην πορεία άκουσαν κραυγές και τις φωνές που είχαν παγιδευτεί ενώ μιλούν για μία εφιαλτική κατάσταση.

megatv.com