Ταχύτερος όλων αναδείχτηκε στο σημερινό shakedown για το Rally Χιλής ο Elfyn Evans, ξεπερνώντας για μισό δευτερόλεπτο τον χρόνο του αντιπάλου του για τον τίτλο, Kalle Rovanpera.

Στο Rally αυτού του Σαββατοκύριακου, ο Rovanpera έχει μαθηματικές πιθανότητες να σφραγίσει τον τίτλο, έχοντας αυτή τη στιγμή προβάδισμα 33 βαθμών, με 60 βαθμούς να απομένουν προς διεκδίκηση σε Κεντρική Ευρώπη και Ιαπωνία.

Έτσι, ο Φινλανδός θα ήθελε πολύ την Κυριακή το μεσημέρι να έχει μια διαφορά 60 βαθμών από τον Ουαλό teammate του, κάτι που θα τον έκανε αυτόματα πρωταθλητή.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν ο Rovanpera σκοράρει 27 περισσότερους βαθμούς από τον Evans, πράγμα όχι εύκολο αλλά και όχι απίθανο, λόγω της ιδιαίτερης φύσης και έλλειψης προβλεψιμότητας του WRC.

Σήμερα όμως, στο shekedown που προετοίμασε τους οδηγούς για τη συνέχεια, ο Ουαλός δήλωσε την πρόθεσή του να το παλέψει “όσο πάει”. Επίσης, ποντάρει στο γεγονός πως για όλη την Παρασκευή ο Rovanpera θα καθαρίζει δρόμο, μιας και θα εκκινεί πρώτος.

“Οι ειδικές δείχνουν καλές, μας περιμένει αρκετό καθάρισμα”, δήλωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής. “Αυτό όμως είναι αρκετά φυσιολογικό, άρα όλα καλά”.

Κανείς δεν κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα από τον Evans στα περίπου 6 χιλιόμετρα του σημερινού shakedown της Bio Bio.

“Υπάρχει αρκετή διαφορά στις συνθήκες”, σχολίασε μετά τα σημερινά περάσματα ο Evans. “Ειδικά από την Παρασκευή προς το Σάββατο, άρα δεν είναι προφανώς εύκολο να επιλέξουμε το στήσιμο. Ας δούμε πώς θα πάει”.

Πίσω από το δίδυμο που κυνηγά τον τίτλο, τις εντυπώσεις έκλεψε σήμερα ο Pierre-Louis Loubet, κάνοντας τον τρίτο χρόνο. Ο Γάλλος της M-Sport θέλει όσο τίποτα άλλο ένα απροβλημάτιστο Rally, μιας και τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μακριά από μια καλή εμφάνιση, με πλούσια συγκομιδή βαθμών.

Τέταρτος, και ταχύτερος απ’ όλα τα Hyundai, ήταν ο Teemu Suninen, ο οποίος επέστρεψε πίσω από το τιμόνι ενός i20 N Rally1. Ο χρόνος του Φινλανδού ήταν μόλις 2 δέκατα πιο αργός από του Loubet. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Takamoto Katsuta, βάζοντας τρία Yaris στο top-5, προάγγελος μιας ισχυρής παρουσίας της ιαπωνικής ομάδας στη Χιλή.

Έχοντας ατύχημα στο ίδιο Rally πίσω στο 2019, ο Thierry Neuville ελπίζει τα πράγματα φέτος να εξελιχθούν καλύτερα. Για σήμερα, ωστόσο, ο Βέλγος ήταν μόλις 6ος, 1,6 δευτερόλεπτα μακριά από τον Evans.

Ακριβώς δύο δευτερόλεπτα πίσω από τον ταχύτερο χρόνο, βρέθηκε ο νικητής του 2019, Ott Tanak.

“Εξαιρετικός δρόμος”, δήλωσε ο Εσθονός. “Θεωρώ πως είναι από τους καλύτερους που μπορείς να βρεις στο πρωτάθλημα. Οι περισσότερες ειδικές είναι καινούριες επίσης, έτσι δείχνουν να έχουν καλό γούστο στην επιλογή τους”.

“Θα προσπαθήσω σίγουρα (για τη νίκη). Ας δούμε λοιπόν”.

Ξέρει πως έχει τον ρυθμό, θα έχει όμως και την τύχη με το μέρος του ο Tanak στη Χιλή;

Τη δεκάδα των Rally1 έκλεισαν οι Esapekka Lappi, Gregoire Munster και Alberto Heller. Ο πρώτος, θέλει μια σταθερή εμφάνιση, επιθυμώντας να επιστρέψει και για πρώτη φορά στο βάθρο μετά την Εσθονία.

Όσο για τον Munster, o κάτοικος Λουξεμβούργου πήρε τη θέση του Ιορδάνη Σερδερίδη, για τον αγώνα αυτό, την οποία του παραχώρησε οικειοθελώς ο Έλληνας οδηγός, θέλοντας να στηρίξει την προσπάθειά του.

“Απλά απίστευτο”, δήλωσε σήμερα ο Munster για τη διαδρομή και την πρώτη εμπειρία από Rally1 αγωνιστικό. “Οι στροφές είναι τόσο γρήγορες, τα φρεναρίσματα στις σημειώσεις είναι λίγο σαν Rally2, έτσι φρενάρουμε λίγο νωρίτερα. Αλλά απολαύσαμε τόσο πολύ τα χιλιόμετρα αυτά. Έχουμε άλλα 300 km μπροστά μας, είμαι πραγματικά χαρούμενος”.

Τέλος, ο Χιλιανός Heller τρέχει μπροστά στο κοινό της πατρίδας του επίσης με Ford Puma, με την M-Sport να έχει 4 αγωνιστικά να προσέχει αυτό το τριήμερο!

Η συνέχεια πλέον δίνεται αύριο, με το Rally να ξεκινά για τα καλά με αγωνιστικά χιλιόμετρα! Στις 08:35 Ώρα Χιλής (13:35 Ώρα Ελλάδος) ξεκινά η SS1, με τον Kalle Rovanpera να μπαίνει στη διαδικασία να ελαχιστοποιήσει τον χαμένο χρόνο της Παρασκευής και να μην αφήσει τον Evans να κάνει σκέψεις για τον τίτλο.

 

f1fan.gr