Ο Λουτσέσκου πρώτα απ’ όλα άλλαξε και μετά κοίταξε ψηλά…

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος προπονητής που έχει περάσει από την Ελλάδα. Είναι, όμως, ο καλύτερος που μπορούσε να ταιριάξει σε αυτή την ομάδα, να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο και να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην απόλυτη καταξίωση. Το κυριότερο; Το έκανε βαδίζοντας με τον δικό του τρόπο, απελευθερωμένος από παλιά απωθημένα.

Μετά την κατάκτηση του Ασιατικού Champions League και όλων των τίτλων στη Σαουδική Αραβία, έχοντας στο παλμαρέ του, ήδη, ένα αήττητο πρωτάθλημα και δύο κύπελλα στην Ελλάδα, ο Λουτσέσκου πίστεψε ότι έχει θέση σε κάποιον πάγκο των τοπ πρωταθλημάτων. Ωστόσο δεν θα πήγαινε ποτέ να δουλέψει σε κάποια ομάδα δίχως την προοπτική να πρωταγωνιστήσει, απλά για να πει ότι «ξέρετε κάτι, δούλεψα κι εγώ στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία».

Η συχνότερη και τακτικότερη παρουσία του πατέρα του, Μιρτσέα, στη Θεσσαλονίκη, επίσης, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη «μεταμόρφωση» του Ραζβάν. Γιατί, φέτος ο Ρουμάνος τεχνικός άλλαξε πάρα πολύ πρώτα απ’ όλα ο ίδιος και κατά δεύτερη άλλαξε σχεδόν τα πάντα σ’ ότι έχει να κάνει με την προπονητική φιλοσοφία και λογική του. Ποτέ δεν ήταν του εκτεταμένου ροτέισον. Δεν υπήρχε περίπτωση πριν από ένα-δύο χρόνια, να έρθει κάποιος ποδοσφαιριστής και με το… καλημέρα να μπει και να παίξει ή να φτάσουμε Δεκέμβριο μήνα και να υπάρχουν είκοσι ποδοσφαιριστές με διψήφιο αριθμό συμμετοχών.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον στενό συνεργάτη του Χρήστο Καρυπίδη

Ο Λουτσέσκου έχοντας πετύχει την είσοδο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa Conference League, με το που άρχισαν να έρχονται, έστω και καθυστερημένα, οι μεταγραφές αποφάσισε να πάει σ’ ένα εκτεταμένο ροτέισον, τρεις μήνες μετά, νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για εκείνη την απόφαση που πήρε στα τέλη Αυγούστου και την στήριξε μέχρι σήμερα.

Ο προπονητής πίστεψε στο γκρουπ, πίστεψε στην ποιότητα της ομάδας, κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα που παίζει διαφορετικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, είναι μια ομάδα που αποπνέει υγεία, θα έλεγε κάποιος πως η εντυπωσιακή πορεία του «Δικεφάλου» στην Ευρώπη και η πρωτιά με το ρεκόρ των 16 βαθμών στον όμιλο του Europa Conference League είναι στοιχεία που όπλισαν με αυτοπεποίθηση τους ποδοσφαιριστές.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δείχνουν να έχουν εμπεδώσει (και εδώ παίζει κρίσιμο ρόλο το καθετί, το παραμικρό, της καθημερινότητάς τους στην ομάδα) ότι ανήκουν σε μεγάλο κλαμπ. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είναι σημαντική η παρουσία και η λάμψη του Λουτσέσκου, ο οποίος ξέρει ότι πρέπει να βάλει φρένο στο πανηγυρικό κλίμα για να τελειώσει τη δουλειά το βράδυ της Πέμπτης (21/12 – 20:00) στο «Μιχάλης Κρητικόπουλος» απέναντι στην Κηφισιά και μετά να σκεφτούν όλες τις μεγάλες προκλήσεις που τους περιμένουν μέσα στο 2024.

Οι ποδοσφαιριστές πιέζονται να φτάσουν μακριά. Ο στόχος δείχνει ξεκάθαρος. Σιγά σιγά το ομολογούν οι περισσότεροι και λένε «μπορούμε να πάρουμε τον τίτλο», θα είναι, άραγε, αυτό ένα εξτρά βάρος σε διάρκεια χρόνου, θα αντέξει ο τωρινός ΠΑΟΚ τις απαιτήσεις και το μεγάλο «πρέπει»;

Η περσινή ομάδα κατέρρευσε στα play-offs. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος, μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ. Διέγνωσε τεράστιο ψυχολογικό έλλειμα, αλλά απ’ το καλοκαίρι και μετά το δούλεψε κι αυτό, δεν άφησε τίποτα στην τύχη του, κάπως έτσι ξεπέρασε η ομάδα το «μαύρο βράδυ» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από εκείνη τη βραδιά της 30ης Οκτωβρίου, όπου όλα πήγαν στραβά, ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος, εδώ και εννιά παιγνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι σε φόρμα (8 νίκες, 1 ισοπαλία στο ίδιο διάστημα με 27-9 γκολ), το σημαντικότερο είναι πως οι συνεχείς αλλαγές στην ενδεκάδα, όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα ομοιογένειας. αλλά έχουν ως αποτέλεσμα γ ενδεκάδα του ΠΑΟΚ να διακρίνεται για την αθλητική της φρεσκάδα.

Στην Τρίπολη, απών ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ο κομβικός στον τομέα της ανάπτυξης, Τάισον, αλλά οι απουσίες τους δεν φάνηκαν. Ο… «ποιος Μουργκ» που κάνει ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα και ο Ντεσπόντοφ που ανέκαθεν είχε το ταλέντο να βρίσκει δίχτυα, δεν επέτρεψαν να φανούν αυτές οι απουσίες, ήρθε η νέα «τεσσάρα» και η εκθρόνιση του ΠΑΟΚ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Όλα αυτά είναι έργο Λουτσέσκου, χριτς-χρατς…

bwin – Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!



gazzeta.gr