Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σημερινό Παναθηναϊκός – ΑΕΚ εστιάζοντας όχι μόνο στα τεράστια ερωτηματικά για τους Πράσινους αλλά και στη μεγάλη ευκαιρία της Ενωσης για νίκη η οποία θα της δώσει το δικαίωμα να τ

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ηττηθεί σε δεύτερο σερί εντός έδρας ματς; Σε δεύτερο – εντός τριών ημερών – σερί ντέρμπι; Ασφαλώς και μπορεί. Μία νίκη έχει κάνει όλη κι όλη εφέτος εναντίον «μεγάλου» στην Ευρώπη. Ομως εδώ που τα λέμε δεν είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό που έχει δείξει έως τώρα ο Παναθηναϊκός του Τερίμ είναι ότι μετά από «στραβές» συνέρχεται άμεσα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε…

  • Μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στους «16» του Κυπέλλου, πρόκριση με μισή ομάδα στα πέναλτι μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης».
  • Μετά την εντός έδρας ήττα με τον Ατρόμητο (1-2) στους «8» του Κυπέλλου, νίκη – πρόκριση με 2-0 στο Περιστέρι με εκπληκτικό γκολ του Μλαντένοβιτς στο φινάλε.
  • Μετά την ισοπαλία (2-2) με τη Λαμία, πρόκριση – θρίλερ επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου, όταν κοιμήθηκε ο Θεός του ποδοσφαίρου σε καταπράσινο μαξιλάρι και ξύπνησε στην αγκαλιά του Ντραγκόφσκι.
  • Μετά από την ισοπαλία (1-1) με την Κηφισιά, νίκη με 2-0 επί του Αρη, στο μοναδικό από τα επτά τελευταία παιχνίδια του που διατήρησε ανέπαφη την εστία του.
  • Μετά από την ισοπαλία με τον ΟΦΗ (2-2) στην τελευταία αγωνιστική της regular season, όταν κατρακύλησε για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση, νίκη στην πρεμιέρα των πλέι οφ κόντρα στον Ολυμπιακό, με 3-1 στο Φάληρο.

Αυτός είναι ο «κανόνας». Ομως επί Τερίμ ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε μια ομάδα που είναι αήττητη σε πέντε ματς από τον Ολυμπιακό αλλά έχει χάσει έξι βαθμούς από Κηφισιά – Λαμία – ΟΦΗ. Το θετικό για τους Πράσινους είναι ότι τα πειράματα θα ξαναμπούν στο… εργαστήριο και όχι στον αγωνιστικό χώρο μέχρι που θα προκύψει μια άλλη έμπνευση την οποία οι παίκτες θα κληθούν να υποστηρίξουν σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Αύριο η μοναδική μίνι έκπληξη μπορεί να είναι η συμμετοχή του διψασμένου Τζούρισιτς στην αρχική ενδεκάδα για πρώτη φορά μετά από τις 24 Ιανουαρίου και το 1-2 από τον Ατρόμητο. Είτε ως «δεκάρι» (δύσκολο), είτε σε μια από τις δύο πτέρυγες.

Πλην αυτού, μόνο στο γήπεδο θα φανεί η επίδραση της ήττας από τον ΠΑΟΚ. Και στον αγωνιστικό χώρο και στην κερκίδα. Θα τον βοηθήσει, θα τον στηρίξει τον Παναθηναϊκό αν έρθουν τα δύσκολα; Η’ θα ακούγεται η γκρίνια από την Αλεξάνδρας μέχρι το… Κορωπί; Θα μπουν οι παίκτες με το μυαλό κυρίως στον ανασταλτικό τομέα και διάθεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή μπάλας ή με ορμητικότητα και επιθετικότητα – κυριαρχία για να προηγηθούν, να ζεστάνουν την εξέδρα και να αποκτήσουν τον έλεγχο της αναμέτρησης; Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι του Παναθηναϊκού επί Τερίμ δεν μπορείς να το προ-εκτιμήσεις, ειδικά εντός έδρας. Σίγουρα, όμως, τους χώρους που έδωσε στον ΠΑΟΚ μια ομάδα προβληματική στο αμυντικό transition από την εποχή Γιοβάνοβιτς, δεν θα τους δώσει απόψε ΑΝ έχει αντιληφθεί ότι η ΑΕΚ είναι ακόμα πιο επικίνδυνη συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ στις κόντρα επιθέσεις! Γιατί; Διότι απλούστατα πιέζει περισσότερο για κλεψίματα στη μεσαία γραμμή, έχει καλύτερους χαφ και γενικά παίζει σε πιο «ψηλά» μέτρα από τον δικέφαλο του Βορρά.

Την ίδια ώρα, κι ενώ από το βράδυ της Κυριακής όλη η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την φαεινή ιδέα του Τερίμ και την πίεση του Παναθηναϊκού που χρειάζεται το 4/4 πια για να πάει στην OPAP Arena, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ότι αν η Ενωση πάρει απόψε το τρίποντο, μπορεί το βράδυ της Κυριακής με εντός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ να είναι πρωταθλήτρια κατά 90%! Πόσο εύκολο είναι για την ΑΕΚ να νικήσει και τους τρεις κατά σειρά μέσα σε οκτώ μέρες; Οσο δύσκολο είναι να την νικήσουν όλοι οι άλλοι, δεδομένου ότι είναι αήττητη στα τελευταία 17 ντέρμπι.

H ΑΕΚ καλείται σήμερα να «επενδύσει» στην ατμόσφαιρα του Παναθηναϊκού. Να επιδιώξει το 0-1 για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο που παίζει μόνο για τη νίκη και θα είναι υποχρεωμένος να πάρει ρίσκα αν μείνει πίσω στο σκορ. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αμυντικά θα είναι αξιόπιστη – δεν ήταν ποτέ εφέτος! Είμαι βέβαιος, όμως ότι αν δεν είναι επιπόλαιη στην τελική προσπάθεια μπορεί να σκοράρει και δυο και τρεις φορές όπως έκανε η… ίδια στον πρώτο γύρο και ο ΠΑΟΚ τρεις φορές εφέτος στη Λεωφόρο! Πολλές φορές, όμως, είναι επιπόλαιη, βιαστική, άστοχη απέναντι στην αντίπαλη εστία…

Ναι, οι περισσότεροι το βλέπουν προς το «Χ» το σημερινό ματς στη Λεωφόρο. Ισως επειδή δεν τους πείθει ο Παναθηναϊκός, αλλά την ίδια στιγμή είναι επηρεασμένοι από το πάρτι ευκαιριών του Ολυμπιακού την προηγούμενη Κυριακή. Κι όταν το βλέπεις «Χ», στην πραγματικότητα θεωρείς ότι μιλάμε για «1Χ2», όπως και όντως είναι στην πραγματικότητα. Η τελευταία (μέχρι την επόμενη αν την αρπάξει) ευκαιρία του Τριφυλλιού είναι ταυτόχρονα και η σπουδαία ευκαιρία για την ΑΕΚ να «μπετονάρει» την παράσταση νίκης, ώστε να παίξει την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ για ένα τρίποντο – μισό πρωτάθλημα.



gazzeta.gr