Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της Γεωργίας, Γκεόργκι Σασιασβίλι, με πέρασμα και από τα ελληνικά γήπεδα, μιλάει στο Gazzetta για μεγάλο ματς που θα κρίνει ποια ομάδα θα πάρει την πρόκριση για το Euro 2024.

Αποστολή στην Τιφλίδα: Γιάννης Σαπουντζάκης

Αγωνίστηκε στα μέρη μας, φορώντας την φανέλα του Εργοτέλη από το καλοκαίρι του 2009 έως και αυτό του 2012. Με την κρητική ομάδα κατέγραψε συνολικά 78 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας και 4 τέρματα. Ο άλλοτε διεθνής με την εθνική Γεωργίας, Γκεόργκι Σασιασβίλι, μιλάει στο Gazzetta για τον σπουδαίο ματς της Τρίτης κόντρα στην Ελλάδα και στέκεται στον παράγοντα «έδρα».

Ο Σασιασβίλι, που φόρεσε συνολικά 31 φορές το εθνόσημο στο στήθος, αναγνωρίζει πως το συγκρότημα του Γκουστάβο Πογέτ διαθέτει ποδοσφαιριστές με εμπειρίες από το ψηλότερο επίπεδο και θεωρεί πως οι πιθανότητες πρόκρισης στο μεγάλο ραντεβού της Γερμανίας, είναι μοιρασμένες.

Ακόμα, κάνει ξεχωριστή αναφορά στην παρουσία του σούπερ σταρ της Νάπολι, Κβίτσα Κβαρατσχέλια, ενώ εκφράζει την άποψη πως η Γεωργία είχε δυσκολότερο έργο κόντρα στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Πέμπτης, σε σχέση με αυτό της Ελλάδας κόντρα στο Καζακστάν.

Πώς περιμένεις, ως ένας πρώην διεθνής Γεωργιανός ποδοσφαιριστής αυτό το ματς; Τι σημαίνει για τον κόσμο στην χώρα;

Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα είναι μία πολύ καλή Εθνική ομάδα και άρα θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς. Πιστεύω, όμως, ότι οι ποδοσφαιριστές της Γεωργίας θα δώσουν τα πάντα για να πάρουν την πρόκριση για το Euro 2024. Για τον κόσμο αυτό το παιχνίδι σημαίνει τα πάντα. Οι Γεωργιανοί φίλαθλοι περιμένουν εδώ και δεκαετίες αυτό το ματς και πιστεύω ότι δικαιούμαστε να βρεθούμε σε ένα μεγάλο τουρνουά.

Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το κλειδί της αναμέτρησης και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Γεωργίας;

Το πιο σημαντικό για την Γεωργία είναι ότι παίζουμε στην έδρα μας, το γήπεδο θα είναι γεμάτο και οι οπαδοί είναι τρελοί. Φυσικά και αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα η παρουσία πολλών καλών ποδοσφαιριστών στην ομάδα της Γεωργίας. Ειδικά, αυτή του Κβίτσα Κβαρατσχέλια, που είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές αυτήν την στιγμή στον πλανήτη.

Υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής στην ελληνική ομάδα που να θεωρείς πως αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Γεωργία;

Δεν εστιάζουμε μεμονωμένα σε κάποιον ποδοσφαιριστή, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ καλό σύνολο, πολύ δυνατό σε επίπεδο τακτικής και συνεργασιών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, πρέπει οι ποδοσφαιριστές της Γεωργίας να έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά γι’ αυτό το παιχνίδι.

Πόσο διαφορετικά στοιχεία μπορούν να βγάλουν οι δύο ομάδες στην αναμέτρηση της Τρίτης, συγκριτικά με τους αγώνες κόντρα σε Λουξεμβούργο και Καζακστάν αντίστοιχα;

Θεωρώ το Λουξεμβούργο καλύτερη ομάδα από το Καζακστάν. Η Γεωργία έπαιξε πολύ καλά το βράδυ της Πέμπτης και δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί, παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια.

sasiasvili2

Πιστεύεις πως η εξαιρετική απόδοση της Ελλάδας κόντρα στο Καζακστάν, που έφερε και την ευρεία επικράτηση με 5-0, αποτελεί ένα «μήνυμα» προς την Γεωργία;

Ασφαλώς και η μεγάλη νίκη της Ελλάδας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη για το ότι πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα. Γνωρίζαμε, ωστόσο, εξ’ αρχής πως το έργο της Γεωργίας θα είναι δύσκολο και πως θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές μας να παλέψουν σκληρά για να προκριθούν. Θεωρώ ότι είναι 50-50 οι πιθανότητες πρόκρισης, όμως, το ότι παίζουμε στο δικό μας «κάστρο», θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε.

Θεωρείς πως η διαφορά ανάμεσα στο πρωτάθλημα της Γεωργίας και σε αυτό της Ελλάδας είναι αντιπροσωπευτική της διαφοράς σε επίπεδο εθνικών ομάδων;

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ καλύτερο, σε σχέση με αυτό της Γεωργίας, ωστόσο, οι ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν την εθνική ομάδα, αγωνίζονται εκτός της χώρας. Η Ελλάδα κατέκτησε το Euro 2004, αυτό μαρτυρά πολλά. Σήμερα, διαθέτει ποδοσφαιριστές με σημαντικές εμπειρίες, όμως, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και το μόνο που έχει τώρα σημασία είναι το ματς της Τρίτης.

Τι σου έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένο στο μυαλό από τις μέρες σου στην Ελλάδα;

Θυμάμαι πως συμμετείχα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, κάθε χρόνο οι ελληνικές ομάδες έπαιζαν στους ομίλους του Champions League ή του Europa League. Ήταν για μένα μία υπέροχη εμπειρία να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ατμόσφαιρα των ελληνικών γηπέδων, οι οπαδοί είναι φανταστικοί. Έκανα πολλούς φίλους στην Ελλάδα, με τους οποίους διατηρώ πολύ καλή σχέση έως και σήμερα.

Κλείνοντας, ποιες είναι οι προσωπικότητες που έχουν σημαδέψει την δική σου πορεία στο ποδόσφαιρο;

Στα πρώτα μου βήματα, ήταν ο Νταβίντ Κιπιάνι και αργότερα ο Αλεξάντερ Τσιβάτζε. Με βοήθησαν πολύ και τους είμαι ευγνώμων. Στην συνέχεια ήταν ο Φράνκο Φόντα, ένας υπέροχος προπονητής, όπως και ο Κλάους Τοπμέλερ από τον οποίο έμαθα πολλά. Αισθάνομαι τυχερός που δούλεψα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.



gazzeta.gr