Σε κίνδυνο βρίσκονται οι κτηνοτροφικές μονάδες στην βόρεια Ελλάδα λόγω της εμφάνισης «αφρικανικής πανώλης των χοίρων».

Πρόκειται για μια ιογενή νόσο που προσβάλλει θανάσιμα τα γουρούνια η οποία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη γειτονική Βουλγαρία πριν από τρία χρόνια.

Στη χώρα μας εισήχθη πρόσφατα πιθανότατα μέσω αγριογούρουνων που διέσχισαν τα σύνορα και έχει ήδη «χτυπήσει» κτηνοτροφικές μονάδες σε Σέρρες και Κιλκίς, όπου υπάρχουν και μεγάλοι πληθυσμοί αγριογούρουνων.

Η νόσος μπορεί να σκοτώσει χίλια γουρούνια μέσα σε μόλις δυο μέρες.

Χαρακτηριστικά, πριν από δύο μήνες καταστράφηκαν τέσσερις μονάδες στις Σέρρες και μια μονάδα στη Ροδόπολη.

Η κτηνιατρική υπηρεσία υποστηρίζει πως η μετάδοση της νόσου γίνεται και μέσω των σιτηρών και έχει επιστήσει την προσοχή σε αυτό, τώρα μάλιστα που έχουμε νέα σοδειά.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τον μαύρο χοίρο, καθώς πρόκειται για σπάνιο είδος και σε περίπτωση απώλειας χοιρομητέρων θα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Καθώς κυνηγοί έχουν αναφέρει πως εντόπισαν πολλά νεκρά αγριογούρουνα μέσα στα δάση, ο συνεταιρισμός προτείνει στο υπουργείο:

Την επικήρυξη αγριογούρουνων, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους και δεύτερον να σταματήσει για κάποιους μήνες η ελεύθερη μεταφορά σιτηρών από νομό σε νομό.

Ο Γιώργος Γιωρούδης, κτηνοτρόφος μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA για τον κίνδυνο που έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές μονάδες.

«Αυτή την στιγμή είναι μεγάλο το πρόβλημα γιατί όπως μας έχει ενημερώσει η κτηνιατρική υπηρεσία μπορεί να μεταφερθεί ο ιός από τα αγριογούρουνα, μπορεί να μεταφερθεί και από νομό σε νομό από τα λάστιχα των αυτοκινήτων.

«Σέρρες και Κικλίς βρίσκονται σε καραντίνα»

»Επιπλέον ο ιός μπορεί να είναι μέσα στις ζωωοτροφές και προέρχεται από τα αγριογούρουνα. Έχει ακουστεί ότι στο νομό Σερρών έχουν πεθάνει πολλά αγριογούρουνα».

Στην συνέχεια ο κ. Γιωρούδης ανέφερε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στους υπόλοιπους νομούς.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος «κάποιοι νομοί είναι σε καραντίνα αυτή την στιγμή, οι Σέρρες και το Κιλκίς».megatv.com