«Αγόραζα 10 πρόβατα, ψοφούσαν 15, κρατούσα 20 αρνιά, ψοφούσαν, δεν μπόρεσα να μεγαλώσω το κοπάδι. Σε όποιον απευθύνθηκα η μόνη απάντηση ήταν μην βγάζεις τα πρόβατα έξω».

Η καταγγελία του κτηνοτρόφου ξεσκέπασε την απόλυτη φρίκη. Η χωματερή δίπλα από την αντλία νερού που έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο έχει μολύνει το νερό με αρσενικό.

«Ψάξε εδώ, ψάξε εκεί, κατέληξα στο νερό. Η μόνη περίπτωση ήταν αυτή, αφού έκλεισα τα πρόβατα μέσα, δεν βοσκάνε, δεν τρώνε φάρμακα, η μόνη περίπτωση ήταν το νερό».

Από τις δειγματοληψίες που έγιναν στον Άραχο της Ημαθίας τα αποτελέσματα των τιμών είναι σοκαριστικά. Όπως φαίνεται και στο συγκεκριμένο έγγραφο το αρσενικό που εντοπίστηκε στο νερό είναι σε ποσοστό 77,5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, καθιστώντας το σκέτο δηλητήριο.

«Πήρα δείγμα από το νερό, υπάρχει αρσενικό από 10-77».

Μέχρι και το τρίτο στρώμα στο υπέδαφος έχει μολυνθεί από τα φάρμακα που έχουν πεταχτεί στην περιοχή.

«Από εδώ βγαίνει το νερό  και πίνουν τα ζώα και ραντίζουν, αυτό έχει 70% επιπλέον αρσενικό και πάνε ραντίζουν τα αχλάδια που τρώει το παιδί σου».

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, μιλώντας για μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Πάνω από 150 ζωντανά του έχουν πεθάνει με τις δειγματοληψίες να είναι άκρως ανησυχητικές.

«Αυτά είναι τα ζώα μου, στοιχίζουν 10.000€ όμως η αγωνία μου να τα μεγαλώσω δεν πληρώνεται με τίποτα», τόνισε ο κτηνοτρόφος.

Οι μετρήσεις και τα ποσοστά του αρσενικού που έχουν διαπιστωθεί αποτελούν τεράστιο δημόσιο κίνδυνο, τόσο για τα ζώα που πίνουν νερό και όσο και για τον άνθρωπο, αφού αγρότες ποτίζουν και ραντίζουν τα οπωροφόρα δέντρα τους.



megatv.com