Ήταν 28 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 23.22.

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος. 57 ψυχές χάνονται από την σφοδρή σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στσ Τέμπη.

Ο χρόνος σταματά για τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών καθώς εκείνη η μέρα θα τους σημαδέψει. Η Ελλάδα συγκλονισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις για την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία των σιδηροδρόμων.

«Μαμά θα αργήσω, κοιμήσου».

«Μαμά δύσκολη νύχτα».

Μηνύματα που δεν έχουν σβηστεί από τα κινητά των συγγενών. Είναι τα τελευταία τους λόγια, λόγια με βαθύ συμβολισμό.

Τα νέα για κάποιους είναι καλά, βγήκαν ζωντανοί. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για 57 ανθρώπους, που βρήκαν τραγικό θάνατο στις πυρακτωμένες λαμαρίνες μετά από την σφροδή σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με την επιβατική.

28 Φεβρουαρίου 2024. Έναν χρόνο μετά την τραγωδία που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει, οι επιβάτες του μοιραίου τρένου, επιστρέφουν στον τόπο όπου θα χαραχθεί στην μνήμη τους για πάντα και όπου κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής 57 ανθρώπων. Εκείνοι ζουν αλλά αισθάνονται τύψεις. Αισθάνονται ενοχές που έζησαν. Αυτό ενδεχομένως να τους έχει κάνει να αισθανθούν η συμπεριφορά τους κράτους και η απουσία μέριμνας και διάθεσης πλήρους διαλεύκανσης της τραγωδίας και των αιτιών της.

Το MEGA βρίσκεται στο «σημείο μηδέν» και ο δημοσιογράφος Θεολόγος Ηλιού συνάντησε έναν από τους επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας που για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο βρίσκεται εκεί να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα, κατά το ετήσιο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00.

«Μας εμπαίζουν – Είναι βρισιά όχι κοροϊδία, παίζουν θέατρο»

«Ο Στέργιος Μιναέμης ήταν ο πρώτος επιβάτης που συναντήσαμε στον σταθμός του ΟΣΕ εκείνο το βράδυ που κατέβηκε με αίματα και ήταν ο πρώτος τραυματίας που είδαμε και μας περιέγραψε και αυτός τι έγινε, χωρίς να έχει καταλάβει ακριβώς το μέγεθος. Ήταν στο βαγόνι πίσω ακριβώς από το κυλικείο και ενδεικτικά είχε πέσει λίγο πίσω από το σημείο που βρισκόμαστε, και είχε καεί ολοσχερώς. Ο Στέργιος έσωσε και άλλους ανθρώπους πριν βγει από το βαγόνι του, ωστόσο δεν θέλει να το λέει», ανέφερε ο δημοσιογράφος, Θεολόγος Ηλιού.

«Δεν ξέρω ποια είναι τα συναισθήματά μου, είναι ανάμεικτα. Ένα τεράστιο ρίγος μας διαπερνάει. Δεν μπορώ να μεταφέρω αυτό το αίσθημα. Από την άλλη μεριά αυτά που βλέπουμε ρίχνουν αλάτι στις πληγές μας. δεν μας αφήνουν να περάσουμε ό,τι έχουμε ζήσει. Μας εμπαίζουν καθημερινά. Την απουσία του κράτους την έχω συναντήσει σε πολλά σημεία. Αρχικά, το θέατρο που βλέπουμε. Η Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί είναι Επιτροπή συγκάλυψης και όχι διερεύνησης. Δυο φορές μπόρεσα να δω την επιτροπή γιατί δεν μπορούσα. Αυτό που κάνουν είναι βρισιά δεν είναι κοροϊδία. Οι δύο κύριοι που είναι εκεί, που αυτό που βλέπουμε μας ρίχνει αλάτι στην πληγή. Θέλουμε δικαίωση», είπε αρχικά ο Στέργιος.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνιμη αναπηρία – Δεν μπορούμε να λάβουμε την οικονομική βοήθεια»

Για την μέριμνα του κράτους και την οικονομική βοήθεια των συγγενών θυμάτων και των τραυματιών ο κ. Μιναέμης προχώρησε σε αποκαλύψεις που προκαλούν οργή.

«Εγώ λόγω του ότι δεν θα είμαι ίδιος όπως πριν, τουλάχιστον με τα όσα έχουν πιστοποιηθεί από τον γιατρό μου, δεν μπορώ να εργαστώ, ούτε να κάνω πράγματα στην καθημερινότητα μου. Η βοήθεια είναι μηδαμινή. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν ήταν μόνο για να φανούν καλοί στα μάτια κάποιων άλλων. Έναν χρόνο μετά, από την κωλυσιεργία το κάθε χαρτί θέλει περίπου έναν μήνα. Η ταλαιπωρία είναι να πάμε από το Γενικό Λογιστήριο στην ΑΣΥΕ με ό,τι συνεπάγεται αυτό, και μετά από έναν χρόνο δεν έχουμε δει καμία βοήθεια. Έχουμε ψυχολογική αναπηρία. Για τα μέτρα για τους επιζώντες είπαν ότι χρειαζόμαστε να έχει προκληθεί άνω του 50% αναπηρία λόγω του δυστυχήματος. Αυτό έχει βέβαια πιστοποιηθεί από ειδικούς. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνιμη αναπηρία. Ούτε η σχιζοφρένεια δεν θεωρείται μόνιμη αναπηρία. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή την βοήθεια, λόγω του ότι δεν υπάρχει μόνιμη αναπηρία στην Ελλάδα. Κάνουμε έκκληση για μία βοήθεια.

«Τα ίδια χάπια παίρνουμε οι επιζώντες. Είναι καθημερινότητα ο εφιάλτης, ζεις και το βλέπεις μπροστά σου, δεν μπορείς να δουλέψεις παρά μόνο για κάποιες ώρες. Ζεις για να ονειρεύεσαι αυτό που πέρασες. Αυτά που ανακοίνωσαν ήταν μαγειρεμένα. Όποιος τα ανακοίνωσε ήξερε ότι δεν υπάρχει μόνιμη αναπηρία στην Ελλάδα. Έχω καταστραφεί οικονομικά δεν έχω να φάω», συμπλήρωσε ο επιζών.

Σμαρώ Οικού: Η αδερφή θύματος μιλά για την τραγωδία

Η Σμαρώ Οικού, που είχε μιλησει και προσωπικά στην Ανθή Βουλγαρη στο ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ στο MEGA, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Προσπαθούσαν να καλύψουν τα στοιχεία του εγκλήματος»

«Τα γεγονότα έχουν δείξει πως υπάρχει συγκάλυψη. Το μπάζωμα, η αλλοίωση του χώρου. Δεν είχαμε προλάβει να μιλήσουμε με πραγματογνώμονες και είχε αλλάξει ο τόπος της τραγωδίας. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε δείγματα. Συσπειρωθήκαμε γρήγορα οι συγγενείς γιατί είχαμε το τεχνολογικό υπόβαθρο και δεν μας «κολλούσαν» πράγματα. Το θέμα σκεπαζόταν, όλα έγιναν γρήγορα ενόψει των εκλογών. Τα βιώναμε όλα αυτά ως μία δεύτερη ήττα. Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι γινόταν. Προσπαθούσαν να καλύψουν τα στοιχεία του εγκλήματος», είπε αρχικά η κ. Οικού.

Και συνέχισε: «Με έχει εξοργίσει η στάση στο κομμάτι της φωτιάς. Με εξόργισε η προσέγγιση ότι προσπάθησαν να μειώσουν ως γεγονός το κομμάτι της φωτιάς. Δεύτερον, στο κομμάτι του «ανθρώπινου λάθους», προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίει ένας μόνο άνθρωπος. Δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας, και έχει αποδειχθεί και φτάνουμε στην εξεταστική επιτροπή και ακούμε μια παράφραση “ναι μεν, αλλά”».

Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο

Γονείς, φίλοι, και συγγενείς των 57 θυμάτων αλλά και άλλοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη στο σημείο της τραγωδίας.

Ο πατέρας του 23χρονιου Ντένη, που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, μίλησε στην κάμερα του MEGA.

«Αυτό μας έχει μείνει η φωτογραφία. Μας τον πήραν. Τα συναισθήματα έχουν χαθεί. Εμείς ζητάμε να δικαστούν όλοι αυτοί που έκαναν το έγκλημα. Και αυτό που έγινε με την ασυλία, χαίρομαι, γιατί όλοι τους θα πάνε εκεί που πρέπει κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει γιατρειά, απλά είναι μία πληγή ανοιχτή κάθε μέρα».



megatv.com