Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την πρώτη εικόνα του Έσε στον Ολυμπιακό, κάνοντας και μία πρόβλεψη.

Αντί προλόγου: Το γκολ του Κίνι στο τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο είναι το πρώτο που βάζει ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν χωρίς τον Φορτούνη στην ενδεκάδα του! Και τα 10 άλλα γκολ έχουν μπει με τον Φορτούνη να παίζει. Δηλαδή, όσο δεν έπαιζε αυτός, γκολ δεν έβαζε ο Ολυμπιακός! Κάπως έτσι ήταν η εικόνα και στα φιλικά, άρα τυχαίο δεν το λες.

Κατά κοινή ομολογία ο Έσε άφησε καλή εντύπωση στο πρώτο 90λεπτο που τον είδαμε την Κυριακή στο Καραϊσκάκη με τον Ατρόμητο-ναι δεν ήταν δυνατός ο αντίπαλος, αλλά με αυτόν έπαιξε ο Ολυμπιακός, με αυτόν κρίνουμε όσα είδαμε, έστω με την υποσημείωση ότι ασφαλώς θέλουμε να δούμε το νεαρό Αργεντίνο, όπως και όλη την ομάδα, με καλύτερους και πολύ καλύτερους αντιπάλους, ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς στις εκτιμήσεις μας.

Δεν λέμε ότι μας θάμπωσε, όμως τέλος πάντων μιλάμε για ένα παιδί που ήρθε την περασμένη εβδομάδα από την Αργεντινή για πρώτη φορά στην Ευρώπη και που έχει κάνει ελάχιστες προπονήσεις στο Ρέντη, έχοντας πάντως το πλεονέκτημα του ρυθμού, αφού έπαιζε κανονικά έως τις 9 του μήνα με την Ουρακάν για το πρωτάθλημα της χώρας του, που τελείωσε πριν περίπου τρεις εβδομάδες. Ο Έσε φάνηκε στην αρχή λίγο τρακαρισμένος, ωστόσο το ξεπέρασε γρήγορα και άρχισε να βοηθάει πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας, με πολλές πάσες, που μπορεί να μην ήταν 30άρες η, 40άρες, αλλά ήταν σίγουρες, ενίοτε γρήγορες και με στόχευση στα πλάγια, ενώ όσο έπαιρνε «αέρα» τόσο και επιχείρησε και να προωθηθεί και να περάσει (δεν του βγήκε) πάσα στον σέντερ φορ.

Παράλληλα, έδειξε πειστικός ανασταλτικά, καθώς όταν χρειάστηκε σταμάτησε αντίπαλη επίθεση με τάκλιν, πήρε πολλές κεφαλιές, έκοψε, έπαιξε και το ρόλο του 3ου στόπερ και έκλεψε πραγματικά πολλές μπάλες, πασάροντας κι όχι απλά ανακτώντας την μπάλα. Μία ήρεμη δύναμη ο μικρός, που κέρδισε και μάχες, αλλά νομίζω ότι ίσως πρέπει να πηγαίνει λίγο πιο δυνατά σε κάποιες διεκδικήσεις της μπάλας, όπως για παράδειγμα στην πάσα με ρίσκο που πήγε να του βγάλει ο Φορτούνης και από την οποία προέκυψε η ευκαιρία του Ατρόμητου που σταμάτησε με την απόκρουση με το πόδι ο πάντα έτοιμος Πασχαλάκης. Όπως και μία άλλη φορά δεν μπόρεσε να ανακόψει μία αντεπίθεση.

Είναι ένα θέμα για τον Αργεντίνο κάποιες επιπόλαιες πάσες, γιατί οι λάθος πάσες από τον αμυντικό χαφ είναι πρόβλημα. Το έκανε τουλάχιστον πέντε φορές την Κυριακή-μάλιστα σε μία από αυτές έβγαλε κόντρα επίθεση ο Ατρόμητος, την οποία έσπευσε και σταμάτησε ο ίδιος ο Έσε βγάζοντας εκτός διεκδίκησης της φάσης με το σώμα του τον αντίπαλο. και στο πρώτο παιχνίδι του, όταν μπήκε αλλαγή για μισή ώρα με την Τσουκάριτσκι, είχε επιχειρήσει να περάσει κάποιες κάθετες μπαλιές χωρίς επιτυχία. Ίσως είναι και θέμα να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δεν ξέρω.

Γενικά ο Έσε χρειάζεται δουλειά, σε μία θέση στην οποία ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια έχει υψηλού επιπέδου παίκτες (βλέπε Μιλιβόγεβιτς, Γκιγέρμε, Εμβιλά). Βγάζει όμως μία καλή πρώτη αίσθηση αυτό το παιδί. Κι αν θέλετε και μία προσωπική άποψη: αν ο Μαρτίνεθ τον βάλει στην αντίπαλη περιοχή στα επιθετικά στημένα, θα σκοράρει κιόλας! Διότι πρόσεξα πως όταν κέρδιζε κόρνερ ο Ολυμπιακός, η εντολή στον Έσε είναι να κάθεται στο ημικύκλιο και αφενός να περιμένει τυχόν απόκρουση για να σουτάρει, αφετέρου να καλύψει μαζί με τον Κίνι, που είχε τοποθετηθεί ακόμη πιο πίσω, για περίπτωση αντεπίθεσης του Ατρόμητου.

Στην Ουρακάν, όμως, ο Έσε έπαιζε πάντα στην περιοχή στα κόρνερ και στα φάουλ και μάλιστα έτσι, με κεφαλιές η, με σουτ από ριμπάουντ στη μικρή περιοχή, είχε βάλει έξι γκολ! Καταλαβαίνω το σκεπτικό του Μαρτίνεθ, να προτιμάει τον όγκο του Ρόντινεϊ και του Μαντί, σε σχέση με τον λιγότερο «βαρύ» Έσε, ωστόσο ο Αργεντίνος έχει πρώτον αλτικότητα και δεύτερον αντίληψη της φάσης στο γκολ. Από τον Ρόντινεϊ δε νομίζω ότι θα πάρει ποτέ γκολ σε εκτέλεση κόρνερ του Ολυμπιακού, από τον Έσε μπορεί να πάρει γκολ! Κι ας μην του φαίνεται!

Παρεμπιπτόντως, τον άλλο Αργεντίνο, τον Ορτέγκα τον βλέπω να παίζει την Κυριακή με τη Λαμία στο Καραϊσκάκη. Να μην πω ότι τον βλέπω και βασικό!

Άσχετο: Η είδηση από την Αργεντινή ότι ο Ολυμπιακός έκανε πρόταση στη Σαν Λορέντζο για τον στόπερ Γκαστόν Ερνάντες, τελικά είναι «περσινά ξινά σταφύλια». Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μιλήσει για τον 25χρονο αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό, πριν πάρουν τον Φρέιρε και τον Πορόζο. Άρα, δεν τους ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση να ξαναμπούν στη διαδικασία. Και γενικά για στόπερ ψάχνονται στον Ολυμπιακό, αλλά όχι…φανατικά, όπως ψάχνουν φανατικά φορ κι εξτρέμ, που θα πάρουν 100%. Συνεπώς, είναι πιθανό, αλλά όχι ίσως το πιο πιθανό να πάρουν κι άλλον στόπερ.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Κάποιοι παρακολουθούν την πορεία της Κοπεγχάγης στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Την πρόκριση της στα πέναλτι επί της Σπάρτα Πράγας και τη νίκη της τώρα 1-0 εκτός έδρας στον πρώτο αγώνα επί της πρωταθλήτριας Πολωνίας Ράκοφ. Και περιμένουν και την αυριανή ρεβάνς, για να δουν αν η πρωταθλήτρια Δανίας περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί όλα αυτά; Πιστεύουν ότι αν η Κοπεγχάγη μπει στους ομίλους, μπορεί να κάνει πρόταση στον Ολυμπιακό για να πάρει πίσω τον Πεπ Μπιέλ με τα λεφτά που είχαν δώσει οι Πειραιώτες τον περασμένο Σεπτέμβριο για να τον αγοράσουν…

Mpiel

Παρεμπιπτόντως, για να λυθεί η απορία πώς ο Ουσεϊνού Μπα πήγε ως δανεικός για τη φετινή σεζόν στην Μπασάκσεχιρ, ενώ το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό τελειώνει το άλλο καλοκαίρι, να εξηγήσω ότι ο Σενεγαλέζος σέντερ μπακ πρώτα συμφώνησε κι επέκτεινε το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό έως το καλοκαίρι του 2025 και μετά υπέγραψε στους Τούρκους.



gazzeta.gr