Δηλώσεις στο Tennis Channel έκανε χθες Πέμπτη (2/11) ο Στέφανος Τσιτσιπάς, λίγο μετά τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στο Rolex Paris Masters, και την πρόκρισή του τόσο στην 8άδα του τελευταίου 1000αριού της σεζόν, όσο και στα Nitto ATP Finals του Τορίνο (12-19/11).

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μίλησε για τις αλλαγές στο παιχνίδι του με τα περισσότερα ανεβάσματα στο φιλέ, αλλά και την περισσότερη δουλειά στο backhand του, για το ματς κόντρα στον Ζβέρεφ και την αξία των rivalries στο τένις, αλλά και για την επερχόμενη παρουσία του στα τελικά της ATP, για 5η σερί χρονιά.

“Μπορώ να πω πως παίζω καλά, όμως πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Παίζω με σωστή στρατηγική και οι προθέσεις μου είναι καλές. Νιώθω πως όταν δεν μπορώ να παίξω το τένις μου και μένω λίγο πίσω, είναι επειδή οι αντίπαλοί μου έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά.

Μέχρι τώρα διαχειρίζομαι πολύ καλά αυτές τις στιγμές, δείχνοντας συνέπεια και ωριμότητα. Νιώθω παράλληλα ότι να ανεβαίνω πιο συχνά στο φιλέ. Δεν έχω δει τα στατιστικά και δε ξέρω αν με επιβεβαιώνουν, αλλά έχω αυτή την αίσθηση στα τελευταία παιχνίδια”.

Σχετικά με τα ανεβάσματά του στο φιλέ, πρόσθεσε: “Όλα ξεκινούν από το πρώτο χτύπημα. Αν σου δώσει αυτοπεποίθηση το πρώτο χτύπημα, τότε θα ανεβείς στο φιλέ. Αν νιώσεις πως το χτύπημα είναι δυνατό, βαθύ και ακριβές, τότε θα έχεις την αυτοπεποίθηση να το κάνεις.

Είναι κάτι που δουλεύεις στην προπόνηση, όπου προσπαθείς να το τελειοποιήσεις. Είναι σημαντικό να έχεις καλή ισορροπία στο σώμα σου όταν ανεβαίνεις στο φιλέ. Να έχεις καλή θέση, και τη σωστή στάση σώματος. Σήμερα ένιωσα πολύ καλά και το backhand μου, ενώ ήμουν και πολύ γρήγορος όταν ανέβαινα στο φιλέ”.

Μιλώντας παραπάνω για το backhand του κόντρα στον Ζβέρεφ, είπε: “Πάντα προσεγγίζω το επιθετικό μου παιχνίδι με το ένστικτό μου. Διαβάζω το παιχνίδι και βλέπω πως θα πάει. Σήμερα ένιωσα πως ήταν καθοριστικό το backhand slice μου και κατάφερα να δώσω ποικιλία στο παιχνίδι μου χάρη σε αυτό.

Κάποιες φορές οι αντίπαλοι κάνουν ένα άρρυθμο παιχνίδι με flat backhand χτυπήματα, αλλά σήμερα ήμουν σε θέση να δώσω κάτι διαφορετικό, ειδικά όταν ξεκινούσα τις επιθέσεις μου με κάποια backhand slices και μετά έκανα χτυπούσα με το forehand. Ξέρω πως οι αντίπαλοί μου στοχεύουν το backhand μου, οπότε είμαι χαρούμενος που μπορώ να βάζω ποικιλία σ’ αυτό το χτύπημα”.

Όσον αφορά τη σπουδαιότητα των “rivalries, είπε: “Αντίπαλοι σαν τον Σάσα με έχουν βοηθήσει να αναπτυχθώ ως παίκτης. Οι αγώνες που δίνουμε είναι πολύ απαιτητικοί, υπήρξαν μεγάλα παιχνίδια και σπουδαίες ανατροπές.

Έχω κάποια μεγάλα rivalries με παίκτες της ηλικίας μου και αυτό μου δίνει κίνητρο να βγω νικητής σε αυτά. Όπως βλέπαμε στο παρελθόν το rivalry ανάμεσα σε Ναδάλ και Φέντερερ, είναι γεγονός πως τα rivalry βοηθούν το άθλημα να ανέβει ψηλά”.

Τέλος, ο Στέφανος μίλησε και για την πρόκρισή του στα Nitto ATP Finals: “Η πρόκριση στο Τορίνο ήταν ένας από τους στόχους μου για φέτος. Δεν είναι εύκολο, απαιτεί αφοσίωση και συνέπεια καθημερινά. Πάντα στεκόμουν στη σημαντικότητα της πρόκρισης, είναι πιο σπουδαίο απ’ όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Είναι απ’ αυτά τα τουρνουά που ως παίκτης θέλεις να φτάσεις στα όριά σου, να αντιμετωπίσεις τους καλύτερους παίκτες της χρονιάς, αυτούς που έπαιζαν το καλύτερο τένις όλη τη σεζόν.

Είναι μια ευκαιρία για μένα να παίξω μπροστά στους Ιταλούς φαν, που πάντα είναι ενθουσιώδεις. Θα είναι θαυμάσιος τρόπος για να κλείσει η χρονιά. Και ένας τίτλος στο Τορίνο δεν θα ήταν καθόλου άσχημο”.





tennis24.gr