Οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν πλήξει τις καλλιέργειες, επιφέροντας τελικά ζήτημα επάρκειας, αλλά και αύξηση στις τιμές. Ειδικότερα, παρατηρούνται συνθήκες ανάπτυξης του περονόσπορου, λόγω των βροχοπτώσεων και της υγρασίας στις καλλιέργειες.

Αγροτικές καλλιέργειες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Γιώργος Δρόσος, αγρότης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και είπε ότι οι απότομες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες φέρνουν την αγροτική παραγωγή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι καιρικές συνθήκες του τελευταίου μήνα, ήταν το αίτιο της επέλασης του περονόσπορου. Έχει καταστρέψει τα πάντα σε εκτατικές καλλιέργειες, μιλάμε για καταστροφή κι όχι για ζημιές. Το ότι είναι πανδημικό το φαινόμενο του περονόσπορου το αποδεικνύει ότι έχουν τελειώσει τα φυτοφάρμακα στις αποθήκες» σημείωσε αρχικά.

Μάλιστα, τόνισε ο κ. Δρόσος: «Είναι γεγονός ότι η έλλειψη προϊόντων φέρνει αύξηση στις τιμές. Πρόκειται για οικονομική ζημιά της εθνικής οικονομίας».

Στην συνέχεια ο αγρότης εκτίμησε ότι σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις κι ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους αγρότες για ζημιές που προκαλούνται από δευτερογενή αίτια.

«Εκπέμπουμε SOS, δεν θα καλλιεργήσει κανένας»

Ο Δημήτρης Πατσιάς, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας παράγωγων λαϊκών αγορών δήλωσε: «Οι καιρικές συνθήκες αυτή την στιγμή είναι πιο πολύ σαν φθινόπωρο παρά σαν καλοκαίρι. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην συγκομιδή. Οι καλλιέργειες διαλύθηκαν».

Και πρόσθεσε ο κ. Πατσιάς: «Εκπέμπουμε SOS, αν η πολιτεία δεν σκύψει το κεφάλι από πάνω μας, να καταλάβει στο πρόβλημα μας, δεν θα καλλιεργήσει κανένας».

Σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρόσος «δεν διανύουμε πια κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική κρίση».megatv.com