Απάτες ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., που «ξήλωσε» μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της Ελλάδας, η οποία εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες με τη μέθοδο του «phishing».

Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 155 ατόμων, εκ των οποίων τα 20-25 άτομα ήταν Ρομά και ηγετικά μέλη και κατά το παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για κλοπές και τηλεφωνικές απάτες.

Ο τρόπος προσέγγισης

Τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν τα θύματα μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου παρουσιάζονταν άλλοτε ως ενδιαφερόμενοι για την παροχή υπηρεσιών ή υποψήφιοι αγοραστές προϊόντων που εντόπιζαν σε διαδικτυακές αγγελίες, και άλλοτε ως υπάλληλοι εταιρειών ή δημόσιων υπηρεσιών (ΔΕΔΔΗΕ, Εφορίας, Υπάλληλοι Δήμων, Λογιστές κ.λπ.), αναφορικά με επιστροφή χρηματικού ποσού ή χορήγηση επιδομάτων όπως «market pass», «fuel pass», «power pass» κ.τ.λ..

Στη συνέχεια, κατάφερναν να υποκλέψουν τα διαπιστευτήρια εισόδου (username & password) και να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στους λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των θυμάτων και κατάφερναν να τους αποσπάσουν τα χρηματικά ποσά.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρίσκεται και ένα άτομο το οποίο έχει κατηγορηθεί για τον θάνατο του 8χρονου αγοριού μετά από διένεξη Ρομά στο Ζεφύρι.



megatv.com