Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ και τις καλοκαιρινές συνθήκες που δημιούργησε για να ξεκινήσει τις σημαντικές του υποχρεώσεις στα προκριματικά του conference.

Απορώ με όλες τις ποδοσφαιρικές αναλύσεις για την εμφάνιση του ΠΑΟΚ, για την εικόνα του, τις ατάκες -ακόμη και του προπονητή- για την πρόοδο της ομάδας…

Έχετε αντιληφθεί που είμαστε; Τι κάνουμε; Τι διακυβεύεται σε αυτούς τους αγώνες; Ποια εμφάνιση και ποια εικόνα και εξέλιξη; ΜΟΝΟ αποτέλεσμα. ΜΟΝΟ η πρόκριση. Ποιος νοιάζεται για διακριθέντες, για υστερήσαντες, για συγκρίσεις με τα περσινά, για την ποιότητα του ΠΑΟΚ στην ανάπτυξη, για την αμυντική λειτουργία και ποιος «σοφός» κάθεται και βγάζει συμπέρασμα για το πώς θα είναι ο ΠΑΟΚ το 2023-2024 βλέποντας την εμφάνιση στην αναμέτρηση με την Μπεϊτάρ;

Σοβαροί να είμαστε! Το καλοκαίρι παίζεις για το αποτέλεσμα και ΜΟΝΟ γι αυτό νοιάζεσαι. Ποιος είναι ο πιο πιθανός τρόπος να πάρεις πρόκριση σε σχέση με την ομάδα που διαθέτεις και με βάση τον αντίπαλο που έχεις μπροστά σου; Αυτό μόνο μετράει και αυτό υπηρετείς έτσι ώστε στην πορεία και μέσα από τα αποτελέσματα και την ευρωπαϊκή προοπτική να φτιάξεις την λειτουργία σου.

Επιμένω σε αυτονόητα αλλά ώρες-ώρες απορώ με τις κάθε είδους κριτικές. Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι άλλος ο ΠΑΟΚ που παίζει τον Ιούλιο, άλλος θα είναι αυτός που θα παρουσιαστεί από Οκτώβριο και μετά ΑΝ περάσει σε ομίλους και άλλος, εντελώς διαφορετικός αν συνεχίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς Ευρώπη; ΟΛΑ εξαρτώνται από την Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, δεν το επικροτούμε, αλλά πρέπει να έχεις μεγάλο θέμα αντίληψης για να μην καταλαβαίνεις την πραγματικότητα.

Κάπως έτσι επαναλαμβάνω ότι ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα έχασε ευκαιρία 90 λεπτών να βάλει βάσεις πρόκρισης απέναντι σε έναν πιο μικρό και αδύναμο αντίπαλο και τώρα πάει στην εχθρική έδρα να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα 90 λεπτά (μήπως και παραπάνω) για να πάρει την πρόκριση που θα του δώσει ΖΩΗ.

ΠΑΟΚ και ποδοσφαιρικοί νόμοι

Έχουμε ακόμη ημέρες για τον αγώνα που θα ολοκληρώσει τα πρώτα καλοκαιρινά προκριματικά με τον ΠΑΟΚ να έχει άλλα δύο, αν περάσει τους Ισραηλινούς για να φθάσει στους ομίλους. Οι προκριματικοί του καλοκαιριού είναι ιδιαίτεροι, αποτελούν ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη ποδοσφαιρική διαδικασία, αφού τις πρώτες ημέρες της σεζόν, ανέτοιμες σύνολα δίνουν πάρα πολύ κρίσιμα ματς. Κάπως έτσι οι ομάδες οφείλουν να σέβονται μερικούς ειδικούς καλοκαιρινούς κανόνες, αλλά και κάποιους άλλους γενικούς και ποδοσφαιρικούς. Για να δούμε τι έχει κάνει ο ΠΑΟΚ σε σχέση με αυτά:

1) Πες μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις

Και; Τι να πεις και τι να γράψεις; Να το δεις αριθμητικά; Να το δεις ποιοτικά; Να το δεις από την πλευρά της γνώσης του προβλήματος και του διαστήματος που υπήρχε για να διευθετηθεί; Κατάφεραν στον ΠΑΟΚ να ξεκινήσουν με παίκτες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν τρίτες και τέταρτες λύσεις. Κατάφεραν το φοβερό: Να γνωρίζουν ότι ο Κούρτιτς θα φύγει εδώ και οκτώ μήνες, αλλά ακόμη δεν τον αντικατέστησαν! (Αλλά να… Από μέρα σε μέρα ο Οζντόεφ που τους υποσχέθηκε ότι μόνος θα τα καταφέρει θα βρει λύση με την Καραμγκιουρούν και μετά από 124 ημέρες επαφών θα γίνει η δουλειά…).

2) Η σημασία του φορ

Κι αν τα χαφ είναι πολλά μέσα στο γήπεδο, ο φορ (συνήθως) είναι ένας και ξεχωριστός! Ο ΠΑΟΚ ήξερε από τον Μάιο για την πιο κομβική φετινή μεταγραφή, μαζί την υποχρέωση να ΜΗΝ ξαναπάθει τα περσινά όπου στα κρίσιμα προκριματικά έπαιξε ΧΩΡΙΣ σέντερ φορ. Κατάφερε ο ΠΑΟΚ να φέρει τον Σαμάτα πέντε προπονήσεις πριν το πρώτο ματς στο οποίο η αντίπαλη περιοχή ήταν άδεια! Πάει το πρώτο ματς ΧΩΡΙΣ φάση εντός περιοχής.

3) Η αποτυχία του τεχνικού διευθυντή

Πας να δώσεις τα ματς της χρονιάς που σου καθορίζουν το μέλλον, φροντίζεις να είσαι δεμένος εσωτερικά, συσπειρωμένος, ενωμένος από κάθε πλευρά με ανθρώπους που δουλεύουν για να λύνουν προβλήματα και να «φτιάχνουν» το κλίμα για τους παίκτες. Το κλίμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κατάφερε ο ΠΑΟΚ να αναγκαστεί στο διαζύγιο με τον τεχνικό του διευθυντή. Και τι μήνυμα οργάνωσης και λειτουργίας έστειλε στα αποδυτήριά του (αλλά και στον ποδοσφαιρικό κόσμο) με αυτή τη νέα αποτυχημένη συνεργασία, άσχετα με το τι (δεν) έκανε ο συγκεκριμένος που ως προσωπικότητα δεν μας ενδιαφέρει διόλου;

4) Κορμός και προαναγγελία

Ο ΠΑΟΚ σωστά αποφάσισε ότι για να παίξει στα κρίσιμα προκριματικά έπρεπε να κρατήσει έναν κορμό και να κλείσει τα μεγάλα κενά που είχε: Με έναν φορ, με έναν μεσοεπιθετικό, με έναν χαφ στον άξονα και έναν αριστερό μπακ. Αντ’ αυτού έφυγε ο Ίνγκασον και από τους τέσσερις που ήταν απαραίτητη αποκτήθηκε 1,5. Ο μπακ Μπάμπα δέκα μέρες πριν τα ματς και ο Σαμάτα που είναι εντελώς ανέτοιμος. Για χαφ και μεσοεπιθετικό θα περιμένουμε ακόμη…

5) Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια πορεύεται με τη φιλοσοφία που περικλείει το ρητό… game by game. Ο Λουτσέσκου το καθιέρωσε και εκείνος είναι που κάθε φορά που το ξεπερνάει, τρώει τα μούτρα του. Το ίδιο έκανε και φέτος με τη δήλωση στους Ρουμάνους για το πρωτάθλημα, προκάλεσε και άλλη αναταραχή μέχρι που το μάζεψε (για πολλοστή φορά) επιστρέφοντας στον μονόδρομο που λέει ότι ο ΠΑΟΚ όπως είναι δομημένος δεν μπορεί, δεν έχει δικαίωμα να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια. Μπορεί να βλέπει μόνο μέχρι το επόμενο παιχνίδι και όχι να δημιουργεί κλίμα για όλη τη χρονιά.

6) Κλίμα και αποχωρήσεις

Ο ΠΑΟΚ επιδιώκει να γίνει ομάδα που θα δίνει υπεραξίες, θα πουλάει και με αυτή την διαδικασία κέρδους θα κάνει ομάδες που θα πρωταγωνιστούν. Έλα όμως που τους ξέφυγε το πράγμα και αυτό το κλίμα των πωλήσεων-αποχωρήσεων έχει επηρεάσει τους μισούς από τους πιο ποιοτικούς και εμπορικούς παίκτες της ομάδας οι οποίοι ψάχνονται με προτάσεις από δεξιά και αριστερά.

Κάτω από αυτές τις (όχι και τόσο) ποδοσφαιρικές συνθήκες ο ΠΑΟΚ έδωσε τον έναν από τους κρίσιμους αγώνες του, έχασε χρόνο με το 0-0 που παραχώρησε και πάει τώρα στο Ισραήλ να κερδίσει τους αντιπάλους και μαζί το ρητό που λέει ότι… «όταν δεν σέβεσαι το ποδόσφαιρο και εκείνο δεν θα σου χαριστεί».

Μπάλα είναι! Θα δούμε… Έστω και έτσι ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος. Και στο ποδόσφαιρο, αρκετές φορές κερδίζει ο καλύτερος από τους δύο.

* Η σκηνή με τον προπονητή πόλο της Εθνικής να ζητάει συγνώμη από τους παίκτες του στο τελευταίο τάιμ άουτ ενός τελικού παγκοσμίου πρωταθλήματος για τη λάθος απόφαση που πήρε, ήταν από τα πλέον ασυνήθιστα περιστατικά. Και ένα τέτοιο λάθος είναι σπάνιο αν το καλοσκεφτούμε. Έκανε λάθος ο Βλάχος όχι μόνο για τη ροή του αγώνα, αλλά και για τη ψυχολογία που (δεν) έδινε ενόψει των πέναλτι. Ειλικρινέστατη η συγνώμη του και στην τηλεόραση, αλλά πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση ενός τέτοιου ικανού προπονητή και φιλότιμου ανθρώπου που θα κάνει πολλούς μήνες για να κοιμηθεί χωρίς να βλέπει και να ξαναβλέπει αυτή τη φάση, μαζί με όλα τα διαφορετικά σενάρια για το πώς θα έπρεπε να έχει αντιδράσει.

Δεν πειράζει! Και πάλι περήφανοι είμαστε για την Εθνική πόλο και πάμε για τα άλλα…



gazzeta.gr