Η σεζόν της Μπάγερν τελικά ολοκληρώθηκε με πανηγυρισμούς, όμως έφτασε μια ανάσα από το να ήταν… καταστροφική. Έπειτα από μια «χρυσή» δεκαετία οι Βαυαροί θα μπορούσαν να μείνουν όχι απλά χωρίς πρωτάθλημα αλλά χωρίς τίτλο. Είναι «βαρύ» για ένα κλαμπ αυτού του μεγέθους και της δυναμικής να τελειώνει τη χρονιά χωρίς να προσθέσει μια κούπα στην τροπαιοθήκη.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η Μπάγερν ήταν «μέσα» σε τρεις διοργανώσεις, όμως η διοίκηση πήρε μια απόφαση που εκ του αποτελέσματος πήγε να τα… γκρεμίσει όλα! Ο λόγος προφανώς για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.

Στις 23 Μαρτίου οι Βαυαροί ανακοίνωσαν την απόλυση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, λίγο πριν κλείσουν δύο χρόνια κοινής πορείας και προχώρησαν στην αντικατάσταση του από τον Τόμας Τούχελ. Ο 35χρονος κόουτς άφησε την Μπάγερν στο -1 από την πρωτοπόρο Ντόρτμουντ, ύστερα από μια ήττα από την Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο.

Ο 49χρονος τεχνικός κλήθηκε να διαχειριστεί… τοξικά αποδυτήρια. Από τη μία παίκτες που στήριζαν τον Νάγκελσμαν και συνέχισαν να το κάνουν ακόμα και μετά από την αποχώρηση του, όπως ο Τζόσουα Κίμιχ και από την άλλη ποδοσφαιριστές που επιθυμούσαν την άμεση απομάκρυνση του.

Ο Τούχελ είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, όμως δεν είναι… μάγος να κουνήσει το ραβδί του ώστε από την μια μέρα στην άλλη να κάνει την Μπάγερν «δική» του ομάδα και να λύσει όλα τα εσωτερικά προβλήματα. Παρά την κατάληξη του πρωταθλήματος η ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι μία. Η απόλυση του Νάγκελσμαν ήταν ένα ρίσκο που δεν βγήκε.

Έπειτα από την αλλαγή προπονητή η Μπάγερν αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου από την Φράιμπουργκ στην «Allianz Arena», έμεινε εκτός Champions League από την Μάντσεστερ Σίτι σχετικά… εύκολα και έκανε δύο ήττες στην Bundesliga, οι οποίες έβαλαν την Ντόρτμουντ στην pole position για το πρωτάθλημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε 37 ματς υπό τις οδηγίες του Νάγκελσμαν στην σεζόν που ολοκληρώθηκε οι Βαυαροί έχασαν τρεις φορές, ενώ μετά την αλλαγή προπονητή είχαν τέσσερις ήττες σε 12 ματς! Η Μπάγερν επί της ουσίας «χάρισε» τον τίτλο στην Μπορούσια με δυο ήττες και μια ισοπαλία στις τελευταίες έξι αγωνιστικές της Bundesliga. Το γεγονός πως η Ντόρτμουντ γύρισε πίσω το… δώρο είναι δικό της ζήτημα.



gazzeta.gr