Ο νέος οδηγός της Mercedes, Andrea Kimi Antonelli, ελπίζει να κάνει σύντομα το ντεμπούτο του στη F1, μιας και η προσπάθεια να μπει στο cockpit της Mercedes αποδίδει καρπούς, με τη FIA να χαμηλώνει το ηλικιακό πλαφόν απόκτησης Superlicence στα 17 έτη.

Η FIA ενημέρωσε το Παράρτημα L του Διεθνούς Αθλητικού Κώδικά της, εντάσσοντας ρήτρα που αναφέρει πως, αν και η ελάχιστη ηλικία για απόκτηση Superlicence παραμένει στα 18 έτη, μπορεί να δοθεί ειδική άδεια σε συγκεκριμένους οδηγούς, ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στο κορυφαίο επίπεδο από τα 17 τους.

Αυτό έχει επίσης επηρεάσει και τις απαιτήσεις της ειδικής superlicence που αφορά μόνο συμμετοχές στα FP1 των αγώνων, η οποία εναρμονίζεται με την παραπάνω εξαίρεση. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Antonelli να κάνει ντεμπούτο σε FP1 πριν τα γενέθλιά του, στις 25 Αυγούστου.

Το Άρθρο 13.1.2 του Παραρτήματος L αναφέρει: “Κατά την κρίση της FIA, ένας οδηγός που κρίνεται να έχει πρόσφατα και σταθερά επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες και ωριμότητα σε διαγωνισμούς μονοθεσίων τύπου formula, μπορεί να λάβει Superlicence στην ηλικία των 17 ετών”.

Ο Antonelli εκτιμάται εδώ και καιρό πως είναι η Νο.1 επιλογή της Mercedes για την κενή θέση δίπλα στον George Russell το 2025, μιας και ο Lewis Hamilton είναι γνωστό εδώ και καιρό πως θα αποχωρήσει για τη Scuderia Ferrari.

Ο Ιταλός Antonelli δέχεται την υποστήριξη της Mercedes ήδη από την εποχή που έτρεχε στα καρτ, με την ταχεία εξέλιξή του στις κατηγορίες των μονοθεσίων να έχει συνοδευτεί από τίτλους στην Ιταλική F4 και τη Formula Regional European Championship το 2022 και 2023 αντίστοιχα, οδηγώντας για λογαριασμό της Prema.

Με την ιταλική Prema, ο Antonelli τρέχει και φέτος στη Formula 2, αν και η ομάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει στα χέρια της ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μονοθέσιο, έχοντας το νέο σασί της Dallara φέτος, στην πρώτη χρονιά των νέων κανονισμών της εν λόγω κατηγορίας.

Είχε αναφερθεί, νωρίτερα μέσα στο έτος, πως από το Brackley είχε γίνει απόπειρα να πείσει τη FIA να δώσει Superlicence στον Antonelli πριν κλείσει τα 18. Μέσα από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, φαίνεται πως οι προσπάθειες της Mercedes και του Toto Wolff εισακούστηκαν.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς, πλέον, σημαίνουν ότι ο Antonelli θα μπορούσε να πάρει μέρος στο πρώτο του FP1 ή ακόμα και αγώνα, πριν την καλοκαιρινή διακοπή, εάν η FIA κρίνει πως εμπίπτει στην κατηγορία που μπορεί να δοθεί από νωρίς η άδεια.

Μέσα στο 2024, έχει αναφερθεί πως ο Antonelli προοριζόταν ακόμα και για άμεση αντικατάσταση του Logan Sargeant, εξ’ ου και το αίτημα για Superlicence απ’ την ηλικία των 17. Τις συγκεκριμένες εικασίες, ωστόσο, έχει απορρίψει εδώ και καιρό ο επικεφαλής της Williams, James Vowles.


f1fan.gr