Ο Βασίλης Σαμπράκος χειροκροτεί για την απόφαση των ιδιοκτητών να τοποθετήσουν σε όλα τα γήπεδα της Superleague κάμερες που θα επιτρέπουν την ζωντανή ανάλυση των αγώνων.

Στην τελευταία τακτική γενική συνέλευσή της η Superleague πήρε, ανάμεσα σε άλλες, μια απόφαση που δημιουργεί την προοπτική οι ομάδες της να μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα, και επιτέλους πιο σύγχρονα στο κομμάτι της ανάλυσης της απόδοσης και της ανάλυσης του αντιπάλου. Η Superleague μπαίνει επιτέλους στην εποχή που οι ομάδες της, δηλαδή τα τεχνικά επιτελεία των ομάδων δεν θα χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουν σχετικά με το technical filming, δηλαδή για να μπορέσουν να βιντεογραφήσουν σωστά τους αγώνες ώστε να μπορούν έπειτα να τους αναλύσουν.

Για να μπείτε στο νόημα όσοι δεν είστε εξοικειωμένοι, το τεχνικό φιλμάρισμα (ή “technical filming”) είναι μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από τις ποδοσφαιρικές ομάδες για να καταγράψουν και να αναλύσουν τις τακτικές κινήσεις και τις επιδόσεις των παικτών τους και των αντιπάλων τους. Για να το κάνουν μέχρι σήμερα οι αναλυτές των ομάδων έπρεπε να κουβαλούν στο γήπεδο μια ή δύο κάμερες – μια σταθερή για να “βλέπει” όλο τον αγωνιστικό χώρο και μία που εστιάζει στο μισό του τερέν όπου παίζεται το παιχνίδι (“tactical filming”) και επικεντρώνεται στη διερεύνηση της οργάνωσης της ομάδας, της θέσης των παικτών στο γήπεδο και των κινήσεών τους.

Μετά από αυτή την απόφαση των ιδιοκτητών, η Superleague μπαίνει επιτέλους στην εποχή της μόνιμης εγκατάστασης καμερών στα γήπεδα προκειμένου το technical filming να γίνεται με σταθερές και ίδιες προδιαγραφές σε όλα της τα γήπεδα, προσφέροντας και το tactical filming σιτς ομάδες άκοπα. Η καταγραφή των αγώνων θα είναι αυτόματη, και αυτόματο θα είναι και το upload στην online πλατφόρμα της Hudl – μιας εκ των μεγαλύτερων και κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως. Μάλιστα οι ομάδες που έχουν ήδη συνεργασία με αυτή την εταιρεία και χρησιμοποιούν τα λογισμικά της θα έχουν την δυνατότητα σύνδεσης προκειμένου να έχουν ζωντανή ενημέρωση και έτσι να τους δίνεται η δυνατότητα της ζωντανής ανάλυσης για να δίνουν σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στον πάγκο και τον προπονητή.

Στο εξής τα προπονητικά επιτελεία απαλλάσσονται από τον πονοκέφαλο της παρακολούθησης του αντιπάλου, αφού όλες οι ομάδες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους αγώνες όλων των ομάδων μέσα από την πλατφόρμα της Hudl.

Όλο αυτό που περιγράφω παραπάνω είναι μια πραγματικότητα στην οποία ζουν εδώ και αρκετά χρόνια στην πλειονότητά τους τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έχουν φύγει δηλαδή από την εποχή της ανάγκης να είναι ο αναλυτής και εικονολήπτης και ειδικός στις συνδεσιμότητες, και έχουν πάψει να έχουν την ανάγκη να πείθουν ή να παρακαλάνε, η μία ομάδα την άλλη, να επιτρέψει την τοποθέτηση μιας κάμερας στο κατάλληλο σημείο για την σωστή καταγραφή του αγώνα για την ανάλυση.

Όχι πολύ παλιότερα, στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχε η παρωχημένη αντίληψη ότι οι ομάδες χρησιμοποιούν την προπονητική κάμερα για να πάρουν πλάνα από επεισόδια και “τσαμπουκάδες” για να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να εκθέσουν την γηπεδούχο ομάδα. Όχι πολύ παλιότερα οι αναλυτές έφταναν να παρακαλάνε θυρωρούς και σεκιουριτάδες για να τους επιτρέψουν να τοποθετήσουν μια κάμερα. Παρακαλούσαν για μια “γρήγορη” ιντερνετική γραμμή. Παρακαλούσαν για τα βασικά.

Πανηγυρίζεις για το αυτονόητο, θα σκεφτείτε. Όχι ακριβώς. Ως κάποιος που συχνά πυκνά “γκρινιάζει” που βλέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην αγκαλιάζει την εξέλιξη, που βλέπει την στενομυαλιά και τις παρωχημένες αντιλήψεις των ιδιοκτητών να το κρατούν “πίσω”, θέλω κάθε φορά που βλέπω – μικρότερα ή μεγαλύτερα – βήματα εξέλιξης να τα επικροτώ. Ευτυχώς σήμερα στην Ελλάδα εργάζονται προπονητές και αναλυτές που όλα αυτά τα αντιλαμβάνονται ως απολύτως αναγκαία και αυτονόητα, κι αυτό έχει βοηθήσει για να “ανοίξει” το μυαλό των ιδιοκτητών και να φτάσουμε στο σήμερα. Πάντα τέτοια!



gazzeta.gr