Στη μάχη ρίχτηκε σήμερα ένα θηριώδες όχημα το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει τόνους νερού σε απόσταση 80 μέτρων, ενώ με την τεράστια λεπίδα που έχει μπροστά ανοίγει δρόμο ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.

Το πρωί πάντως σε σύσκεψη στο Μαξίμου, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η πολιτική προστασία αλλά και οι δυνάμεις πυρόσβεσης με drones, και ειδικές κάμερες.

Για 11η μέρα καίει ανεξέλεγκτη η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, ενώ οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά και τις Τρεις Βρύσες.

Στην μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς ρίχτηκε και τo ειδικό πυροσβεστικό όχημα jumbo track multi ένα μεταποιημένο από Έλληνα ιδιώτη στρατιωτικό άρμα Λέοπαρντ το οποίο μεταφέρει 10 άτομα και ρίχνει νερό σε απόσταση έως και 80 μέτρων.

Η εικόνα από τον δορυφόρο δείχνει και το μέγεθος τις καταστροφής στον Έβρο καθώς περισσότερα από 800 χιλιάδες στέμματα δάσους έχουν μετατραπεί σε καμένη γη, ενώ η φωτά συνερίζει να καίει ακόμα.

Η δασική φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη σε έκταση mega-πυρκαγιά των τελευταίων ετών στη χώρα μας.

Σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Το πρωί σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε Πάρνηθα και Έβρο ως αναδασωτέες να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και να υπάρξει φροντίδα για την άγρια πανίδα.

«Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θοδωρής Σκυλακάκης.

Στην περιοχή του Έβρου επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.megatv.com