Σερί αγώνων στο πέσιμο της αυλαίας της φετινής σεζόν, με το Μεξικό να παίρνει τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ, με την πίστα Hermanos Rodriguez να δίνει σταθερά όμορφους αγώνες με ενθουσιώδες κοινό!

Μόλις μια εβδομάδα μετά το Τέξας και την πίστα της COTA, οι ομάδες κατηφορίζουν προς την Κεντρική Αμερική και την Πόλη του Μεξικό, για το Grand Prix του Μεξικό στο Autodromo Hermanos Rodriguez. Πρόκειται για μια πίστα που υπήρχε και παλαιότερα στο καλεντάρι, χωρίς το πέρασμα μέσα από το παλιό στάδιο του μπέιζμπολ. Από το 2015 κι ύστερα, με διαφορετικό τρίτο κομμάτι, η πίστα παραμένει σταθερά στη F1, με εξαίρεση μόνο την εποχή του COVID.

Είναι επίσης και ο εγχώριος αγώνας του Sergio Perez, με τον Μεξικανό οδηγό παραδοσιακά να λαμβάνει πολύ θερμή υποστήριξη από τους συμπατριώτες του, κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί φέτος, στη μάχη που δίνει να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Οδηγών από τον Lewis Hamilton.

Όσον αφορά την πίστα, πρόκειται για την πιο ψηλή στο καλεντάρι κατά πολύ, όντας σε άνω των 2.000 μέτρων υψόμετρο. Αυτό σημαίνει πως ο αέρας είναι πιο ελαφρύς, κάτι που επηρεάζει τόσο την αεροδυναμική των μονοθεσίων όσο και την ψύξη και την τροφοδοσία των turbo. 4,3 km είναι το συνολικό μήκος της χάραξης με τρεις συνολικά ζώνες DRS να δίνουν πάτημα για αρκετές μάχες και προσπεράσεις.

Το πρώτο κομμάτι κυριαρχείται από δύο μεγάλες ευθείες, τις οποίες σπάσει στη μέση ένα ύπουλο διπλό chicane. Με την εσωτερική να γίνεται εξωτερική και ξανά εσωτερική, η προοπτική για διαφορετικές γραμμές και πολλές μάχες (αλλά και επαφές όπως έχει φανεί κατά το παρελθόν) είναι τεράστια.

Το δεύτερο κομμάτι είναι πιο αργό και τεχνικό, με επίσης δύσκολα chicane και τη φουρκέτα της Στροφής 6, αλλά και πιο ρευστές, διαδοχικές καμπές που δείχνουν τα κρατήματα των μονοθεσίων.

Το δεύτερο μέρος δίνει τη σειρά του στο τρίτο μέσω της τρίτης ευθείας DRS σε έναν γύρο, για να έρθει το αργό μεν, αλλά θεαματικό δε σύμπλεγμα του σταδίου, η έξοδος από το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την μεγάλη ευθεία που ακολουθεί.

71 γύρους θα έχει συνολικά ο αγώνας της Κυριακής, με το ρεκόρ πίστας να ανήκει από το 2021 στον Valtteri Bottas με 1:17.774.

Για το τριήμερο, η Pirelli θα έχει διαθέσιμες στους οδηγούς τις C3, C4 και C5 γόμες, τις πιο μαλακές της γκάμας της, με την πίστα να μη θεωρείται ιδιαίτερα καταπονητική για τα ελαστικά, έχοντας χαμηλές πιέσεις από πλευρικά φορτία στα ελαστικά, με μόνο αστερίσκο τα έντονα φρεναρίσματα στο τέλος των ευθειών, τα οποία και μπορούν για τα καλά να πληγώσουν ένα ελαστικό εάν μπλοκάρουν οι τροχοί.

Επίσης, για το GP του Μεξικό, η Pirelli θέλει να δοκιμάσει και ένα νέο πρωτότυπο της C4 γόμας, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους οδηγούς για τις δοκιμές της Παρασκευής.

Το πρόγραμμα

Ξανά σε νυχτερινές ώρες θα δούμε όλα τα sessions του GP του Μεξικό, με τις ώρες να είναι σχεδόν ίδιες με το GP των ΗΠΑ, μια εβδομάδα πριν. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή, 27/10

Practice 1: 21:30 – 22:30

Practice 2: 01:00 – 02:00

Σάββατο, 28/10

Practice 3: 20:30 – 21:30

Qualifying: 00:00 – 01:00

Κυριακή 29/10

Race: 22:00

Η τηλεοπτική κάλυψη

Στα τηλεοπτικά, η κάλυψη του τριημέρου για την Ελλάδα γίνεται από τον Ant1, με τον αγώνα να καλύπτεται live στη δημόσια συχνότητα. Ωστόσο, όλα τα άλλα sessions, θα μεταδοθούν live μόνο από το Ant1+, τη συνδρομητική πλατφόρμα του καναλιού.

Σαφώς, υπάρχει και η δυνατότητα του F1tv, της πλατφόρμας του διοργανωτή, με live όλα τα sessions, εκπομπές σχολιασμού και αναλύσεων πριν και μετά τη δράση, καθώς και πλούσια γκάμα σε δεδομένα πραγματικού χρόνου από την πίστα, κάνοντας ακόμα πιο πλήρες το τηλεοπτικό περιεχόμενο!

Συνοψίζοντας, τα βλέμματα αυτό το τριήμερο θα είναι ασφαλώς στραμμένα στον Checo, με τον οδηγό της Red Bull να καλείται να δικαιολογήσει την παραμονή του στους πρωταθλητές για το 2024, εν μέσω εικασιών πως η πόρτα της εξόδου ίσως βρίσκεται κοντά!

Επίσης, οι μάχες που έχουν ξεκινήσει στα τελευταία GPs ανάμεσα σε Mercedes, Ferrari και McLaren, αναμένεται να συνεχιστούν και το προσεχές τριήμερο, δίνοντας άγρια ομορφιά καθώς και το στοιχείο του απρόβλεπτου.

Εσύ τι θα κάνεις το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου; Εμείς θα δούμε το Μεξικάνικο Grand Prix!

 

f1fan.gr