Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τις διαφορετικές συνθήκες του Παναθηναϊκού στο φετινό μεταγραφικό παζάρι και για την κομβική μεταγραφή, στην πιο κομβική γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη. Ένα πρότζεκτ, που φέτος είδε την ανάσα του να θολώνει το ασήμι του πρωταθλήματος, αλλά το έχασε στις λεπτομέρειες. Στη θεωρία, λοιπόν, γνωρίζει τις αδυναμίες του, τις θέσεις στις οποίες χρειάζεται ενίσχυση, καθώς και την ανάγκη για περισσότερες ποιοτικές λύσεις, σε μια σεζόν που αν όλα πάνε καλά, θέλει να «χωρέσει» και την Ευρώπη. Υπάρχει, ωστόσο, μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι και αυτή αφορά την πιο σημαντική γραμμή για το αγωνιστικό οικοδόμημα του Ιβάν.

Σύμφωνα με το μεταγραφικό ρεπορτάζ, ο Παναθηναϊκός αναζητά έναν ποδοσφαιριστή στο 6-8, δηλαδή στη θέση του Κουρμπέλη, καθώς και έναν στη θέση 10. Κι αυτό γιατί ο Μπερνάρ, από ό,τι φαίνεται, φέτος προορίζεται περισσότερο για το «φτερό», όπως και ο Κλάινχαϊσλερ. Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός προχωρήσει στις δύο αυτές μεταγραφές με παίκτες «ενδεκαδάτους», θωρακίζει την τριπλέτα του κέντρου και αποκτά πλουραλισμό στον άξονα. Όμως, συνεχίζει να εξαρτάται σημαντικά από τον Ρούμπεν Πέρεθ και γι’ αυτό το λόγο η περίπτωση του παίκτη που θα αποκτηθεί αντί του «Κούρμπε» μοιάζει ίσως με τη σημαντικότερη κίνηση που θα κάνει φέτος το «τριφύλλι». Πέρυσι, ο αθόρυβος Τσέριν ήρθε να κουμπώσει στον ήδη υπάρχοντα κορμό, από τον οποίο αποχώρησε ο Γκατσίνοβιτς. Αλλά φέτος, μετά και την αποχώρηση του Κουρμπέλη και με τον Ισπανό να έχει μπει στα 34 και να έχει κάνει ένα φινάλε στα όρια της θλάσης, οι ισορροπίες είναι διαφορετικές.

Παναθηναϊκός μεταγραφές – Η κρίσιμη θέση

Ο Πέρεθ είναι ένας από τους πιο κομβικούς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στην εποχή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο πιο σημαντικός στον άξονα. Όταν ήταν καλά ο Ρούμπεν, ήταν καλά και ο Παναθηναϊκός, καθώς αποτελεί τον μετρονόμο του «τριφυλλιού», τον άνθρωπο από τα πόδια του οποίου περνά το σημαντικότερο μέρος της ανάπτυξης, ο συντονισμός της ανασταλτικής λειτουργίας, καθώς και η κάλυψη κάποιων κρίσιμων μεσοδιαστημάτων σε στιγμές κατοχής του αντιπάλου. Ένας deep lying playmaker που μεταφέρει περισσότερο από κάθε άλλον τις σκέψεις του προπονητή στο χορτάρι.

Ήρθε στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 32 ετών, με τον Γιοβάνοβιτς να ξέρει ακριβώς τι να περιμένει και να παίρνει το μέγιστο από τον ποδοσφαιριστή του, φροντίζοντάς με τους συνδυασμούς να χτίζει στα πλεονεκτήματα και να καλύπτει τα μειονεκτήματά του. Οι κινήσεις των Χουάνκαρ-Αίτόρ πάνω στις μπαλιές του, για παράδειγμα, ή η φετινή παρουσία του Κουρμπέλη για «συμπλήρωμα» σε ένταση και δύναμη.

Το φετινό heatmap του Ρούμπεν Πέρεθ (πηγή: Sofascore)

Ο Ρούμπεν Πέρεθ έπαιξε τη σεζόν που πέρασε 35 ματς, εκ των οποίων τα 33 βασικός. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που, περισσότερο από κάθε άλλον, δεν «επιτρεπόταν» να ξεκουραστεί. Εκείνος που ανάγκαζε αντίπαλους προπονητές να προσαρμόζουν πλάνα πάνω τους, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν το σερί του «τριφυλλιού», γνωρίζοντας καλά πως τα δικά του λάθη ήταν τα πιο κρίσιμα. Θυμηθείτε τον Αραούχο στο ματς με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αλλά επίσης κι εκείνος που στις «κοιλιές» του Παναθηναϊκού έμοιαζε περισσότερο εξαντλημένος, σωματικά και πνευματικά. Υπέπεσε σε λάθη που δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει όταν ήταν καλά, κλήθηκε να παίξει με σημαντική επιβάρυνση στο ματς με τον ΠΑΟΚ, αγωνίστηκε ακόμα και στο εκτός έδρας ματς με τον Βόλο στο Κύπελλο, μετά το 3-0 της Λεωφόρου.

Ο Ρούμπεν Πέρεθ και η μεταγραφή που θα έρθει

Προφανώς ο Παναθηναϊκός δεν έχει αυταπάτες. Ο Ρούμπεν είναι πια στα 34, έχει συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο και σε μια απαιτητική σεζόν, στην οποία οι «πράσινοι» καλούνται να συνδυάσουν και την Ευρώπη στον αγωνιστικό τους σχεδιασμό, δεν μπορεί να είναι αναντικατάστατος, πόσω μάλλον όταν στην περσινή σεζόν έδειξε ότι δεν είναι βιονικός, ότι επηρεάζεται από τη συσσωρευμένη κόπωση. Οπότε, αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον ο ποδοσφαιριστής που θα αποκτηθεί.

Θεωρητικά, πρέπει να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το playmaking και την περιφερειακή όραση του Πέρεθ, αλλά παράλληλα να είναι ταχύτερος, δυνατότερος, πιο αθλητικός, πιο aggressive. Δηλαδή να μπορεί να συνυπάρξει μαζί του στην 11άδα, αλλά και να μπει στα παπούτσια του. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Αν ο Παναθηναϊκός πάει σε μια λύση περισσότερο κοντά στον Κουρμπέλη, τότε συνεχίζει να είναι εξαρτημένος από τον Ισπανό, εκτός αν διαφοροποιηθεί τακτικά. Είναι κι αυτό πιθανό. Σε μια διαδικασία εξέλιξης, δεν αποτελεί παρέκκλιση η διαφοροποίηση αυτή, αλλά συχνά φυσική συνέχεια. Γι’ αυτό άλλωστε ενδέχεται να δούμε και κάποια κομμάτια του παζλ από το περσινό ρόστερ να τοποθετούνται διαφορετικά.

Η διαφορετική διαχείριση του Πέρεθ, όμως, απαιτεί και την κατάλληλη κάλυψη και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς έναν ποδοσφαιριστή με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κρίνοντας από τα δύο προηγούμενα χρόνια το πόσο σημαντικός είναι για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το σχέδιό του.

gazzeta.gr