Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει το 1-0 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού και περιμένει να δει αντιδράσεις στη δεύτερη αναμέτρηση της Πέμπτης (08/06).

Ο πρώτος τελικός πρωταθλήματος εξελίχθηκε με τρόπο που λίγοι περίμεναν. Η μεγάλη ομολογουμένως διαφορά δυναμικότητας και λύσεων που χώριζε τις δύο ομάδες πριν το τζάμπολ δεν επιβεβαιώθηκε στο παρκέ και όπως έχω αναφέρει πολλάκις, αυτό είναι ο καθρέφτης. Πολλοί περίμεναν «20άρες» (στην καλύτερη), «σκούπες» κλπ επειδή ο μεν Ολυμπιακός είναι καλύτερος, ο δε Παναθηναϊκός αναλώνεται κυρίως στη διαμόρφωση του ρόστερ της επόμενης σεζόν σα να περιμένει απλά το αναπόφευκτο φέτος «να τελειώνει το μαρτύριο».

Αυτή την εποχή η ουσία είναι η νίκη και όχι το θέαμα. Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν το 1-0 και συνεχίζουν γνωρίζοντας πλέον πως τίποτα δε θα είναι εύκολο, οι «πράσινοι» κατάλαβαν πως μπορούν να σπάσουν το σερί των 14 πλέον ηττών, πείσμωσαν και πίστεψαν λίγο περισσότερο στους εαυτούς τους. Για να παραφράσω και λίγο το τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου, «μία είναι η ουσία, δεν υπάρχει… ευκολία» διότι αθανασία σίγουρα δεν υπάρχει.

Με απλά λόγια το χθεσινό παιχνίδι δημιούργησε απορίες και αμφιβολίες για το πόσο καλύτερος είναι ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό (διότι σίγουρα είναι καλύτερη ομάδα). Η απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Πέμπτης. Η εξέλιξη του Game 1 είτε θα κάνει καλό στον Ολυμπιακό και θα περάσει πιο εύκολα από το ΟΑΚΑ είτε θα φέρει περισσότερο κόσμο στην εξέδρα, θα βγάλει έναν ακόμη μεγαλύτερο εγωισμό ο Παναθηναϊκός και θα ισοφαρίσει σε 1-1.

Τα σκαμπανεβάσματα του Ολυμπιακού

Οι Πειραιώτες ξεκίνησαν εντυπωσιακά και βρέθηκαν πολύ γρήγορα μπροστά με 26-10. Ο λόγος ήταν σίγουρα τα 4 εύστοχα τρίποντα, αλλά και γενικότερα η φρεσκάδα που έβγαλαν στο παρκέ. Όσο κυλούσε το παιχνίδι η κούραση επιβαλλόταν, η ενέργεια λιγόστευε και η λέξη «φρεσκάδα» είχε εξαφανιστεί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

BETSHOP - NOVIBET - PAMESTOIXIMA

Αυτό φάνηκε σε μεγάλο βαθμό στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού κουράστηκαν σωματικά και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εν συνεχεία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις τους. Για να το κάνω λίγο πιο απλά, όσο είχαν υπομονή έβρισκαν καλύτερες λύσεις όταν ήρθε η κούραση προχώρησαν σε πολλές βιαστικές αποφάσεις.

Βέβαια ακόμη και χωρίς να παίξουν σπουδαίο μπάσκετ, οι Πειραιώτες επικράτησαν κι αυτό ούτε τυχαία συνέβη ούτε χωρίς ικανότητες.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μιμηθεί τον Ιτούδη

Ο Χρήστος Σερέλης είχε ένα δίλημμα τις προηγούμενες μέρες. Να πάρει πράγματα από την αμυντική τακτική που ακολούθησε ο Ματέο στον τελικό της Euroleague με τη match up ζώνη ή να πάρει πράγματα από την αμυντική τακτική της Φενέρμπαχτσε στα play-offs. Νομίζω απέρριψε τη σκέψη της ζώνης επειδή έπαιζε εκτός έδρας.

Προσπάθησε να μιμηθεί την άμυνα «2on2» του Ιτούδη και καμία βοήθεια από τους άλλους τρεις παίκτες. Βέβαια για να επιλέξεις κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις και τα υλικά να το υποστηρίξουν και οι «πράσινοι» δεν τα έχουν. Αλλο Χέιζ και άλλο Μαντζούκας ή Γουίλιαμς που έπαιζαν over play παντού τον φόργουορντ του Ολυμπιακού.. Ο Βεζένκοβ ξεκίνησε με 12 πόντους πάνω στον νεαρό Ελληνα φόργουορντ σε ένα εξάλεπτο. Μόνο ο Αγραβάνης τον κυνήγησε καλά αλλά κι αυτός τον βρήκε πιο κουρασμένο (η έλλειψη φρεσκάδας που ανέφερα πιο πάνω).

Σκοπός της αμυντικής τακτικής του Παναθηναϊκού ήταν να αφαιρέσει την κυκλοφορία της μπάλας και τα ελεύθερα σουτ κομβικών αντιπάλων. Ο Ολυμπιακός μοίρασε 22 ασίστ. Λούντζης και Γουόκαπ ευστόχησαν σε 4 προσπάθειες, από την άλλη η άμυνα περιόρισε τους ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη.

Λουντζης

Πολλά χαμένα lay up οι μεν, πολλά χαμένα τρίποντα οι δε

Ο Ολυμπιακός έχει μία δυσκολία να μετατρέπει το +14 σε +20. Συμβαίνει συχνά στο επίπεδο της Euroleague με όλες τις ομάδες, απλά οι Πειραιώτες μας απασχολούν στην προκειμένη περίπτωση. Και τι εννοώ… Στη δεύτερη περίοδο με τη διαφορά να βρίσκεται σε διψήφιο επίπεδο πόντων χάθηκαν περίπου 5-6 lay up. Δεν υπερβάλω με τη λέξη lay up. Μόνοι τους με το καλάθι από κοντινή απόσταση. Ειδικά ο Πίτερς.

Αν θυμάμαι καλά στο ματς χάθηκαν από τους γηπεδούχους 8 ή 9 lay up. Αυτομάτως η απώλεια τέτοιων καλαθιών δίνει ελπίδα και ψυχολογία στον αντίπαλο και ο Παναθηναϊκός τα εκμεταλλεύτηκε. Αυτά που δεν εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός ήταν τα πολλά ελεύθερα σουτ τριών πόντων. Το 6/25 σουτ από τα 6.75 δεν βοήθησε και τα περισσότερα ήταν υπό καλές προϋποθέσεις.

ΥΓ: Καθαρό το φάουλ του Αγραβάνη στον Γουόκαπ όταν το σκορ ήταν 65-66. Φάουλ έκανε και ο Φαλ στον Πονίτκα όταν το σκορ ήταν 65-61 το οποίο δεν σφυρίχτηκε.

ΥΓ 2: Με εξαίρεση ένα δίλεπτο του Γκουντάιτις νωρίς στο τρίτο δεκάλεπτο, η κυριαρχία στη θέση «5» των Φαλ και Μπολομπόι είναι αναμφισβήτητη.

ΥΓ 3: Ο Φαλ έπαιξε 30 λεπτά και ο Λι σχεδόν 38′. Πόσο θα επηρεαστούν ενόψει Game 2;

gazzeta.gr