Η πρόκληση, το στοίχημα και τα ερωτηματικά για τη Μπαρτσελόνα

Οι περίφημοι οικονομικοί «μοχλοί» του προηγούμενου καλοκαιριού – τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος – έκαναν τη δουλειά για την Μπαρτσελόνα. Την έστεψαν ξανά πρωταθλήτρια. Αυτό ήταν το ζητούμενο για τον Τσάβι και τους Μπλαουγκράνα, η επιστροφή στην κορυφή της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2019, για πρώτη φορά μετά τον Μέσι. Δίχως αμφιβολία πολύτιμη, απίστευτα σημαντική κατάκτηση την οποία είχε ανάγκη ο σύλλογος.

Κατάκτηση όμως που σε καμία περίπτωση δεν έσβησε τα σύννεφα στον ουρανό των Μπλαουγκράνα. Οι Καταλανοί εξακολουθούν να είναι βυθισμένοι στα οικονομικά προβλήματα και πιθανότατα αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Αν κάτι στον οργανισμό της Μπαρτσελόνα καλείται να αλλάξει πάντως, ίσως αυτό να είναι το ίδιο το παιχνίδι της.

Ο Τσάβι για καιρό την περυσινή σεζόν έψαχνε την κατάλληλη συνταγή, αυτή που θα ήταν πιο αποτελεσματική για την ομάδα του. Είναι γεγονός ωστόσο πως η Μπάρτσα, με εξαίρεση ορισμένες παρενθέσεις, έμεινε μακριά από το όμορφο, ελκυστικό στο μάτι, ποδόσφαιρο. Ναι μεν είχε την κατοχή αλλά ταυτόχρονα ήταν αρκετά συντηρητική, δίχως φαντασία, αφοσιωμένη στο στείρο αποτέλεσμα. Ισοφάρισε το ρεκόρ των νικών 1-0 σε μια σεζόν στη La Liga, είχε 11 τέτοιες! Είναι ένα στοίχημα αυτό για τον εμβληματικό Τσάβι, να βρει τον τρόπο να κάνει την Μπαρτσελόνα ξανά όμορφη, σταδιακά φυσικά, πιο εντυπωσιακή.

Η δυσκολία όμως έγκειται στο γεγονός πως το στοίχημα του Καταλανού έρχεται «πακέτο» με μια πρόκληση. Το γεγονός πως φυσικά θα υπάρχει το «πρέπει» της διατήρησης των εγχώριων σκήπτρων. Στην πρώτη της χρονιά μακριά από το «Καμπ Νου», η Μπάρτσα καλείται να πανηγυρίσει ξανά το πρωτάθλημα και εννοείται να τα πάει καλύτερα και στην Ευρώπη.

Το ερωτηματικό πάντως έχει να κάνει με την ενίσχυσή της, βασικά το αν υπήρξε τέτοια. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση σίγουρα δεν βοήθησε. Η απόκτηση του ελεύθερου Ιλκάι Γκουντογκάν νωρίς νωρίς το καλοκαίρι ήταν μια μεγάλη κίνηση, που εκτός από ποδοσφαιρική ποιότητα θα προσθέσει και προσωπικότητα σε μια ομάδα που έχασε δύο εκ των αρχηγών της, τους Μπουσκέτς και Άλμπα. Οι άλλες δύο μέχρι στιγμής προσθήκες αφορούν τους Ινίγκο Μαρτίνεθ και Οριόλ Ρομέου, που δύσκολα βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ουσμάν Ντεμπελέ επί της ουσίας έχει ήδη αποχωρήσει, ενώ οι φήμες για «αντίο» και από τον Ανσού Φατί οργιάζουν. Το παράθυρο έχει ακόμα δρόμο αλλά τουλάχιστον στα χαρτιά η Μπάρτσα δείχνει αποδυναμωμένη.

Όμως η La Liga ξεκινάει και οι Μπλαουγκράνα θα μπουν απευθείας στα βαθιά, με την ίδια πίεση που είχαν και πέρυσι. Κανείς δεν ξέρει αν ο Τσάβι ποντάρει σε «άσους» που εκείνος γνωρίζει πως υπάρχουν, ωστόσο η Μπάρτσα ετοιμάζεται να μπει στη σεζόν έχοντας μπροστά της μια πρόκληση, ένα στοίχημα και αρκετά – προς το παρόν – μεταγραφικά ερωτηματικά.



gazzeta.gr