Αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος τελικός μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει πέντε από τις έξι τελευταίες αναμετρήσεις της για το Κύπελλο Αγγλίας απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, με πιο πρόσφατη μια εκτός έδρας νίκη με 3-2 τον Ιανουάριο του 2012. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό το σερί ήταν η νίκη της Μάντσεστερ Σίτι στον ημιτελικό το 2010-11.

Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ της Σίτι και της Γιουνάιτεν στο «Γουέμπλεϊ», με τις άλλες δύο να έρχονται και οι δύο το 2011. Οι Πολίτες κέρδισαν έναν ημιτελικό του FA Cup με 1-0, ενώ οι Κόκκινοι Διάβολοι νίκησαν 3-2 στο Community Shield.

Αυτός είναι ο 12ος τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας της Μάντσεστερ Σίτι, μετρά 6 νίκες και 5 ήττες σε αυτά τα ματς. Πιο πρόσφατη νίκη αυτή επί της Γουότφορντ με 6-0 το 2019.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται στον 21ο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης μαζί με την Άρσεναλ. Έχεικερδίσει το τρόπαιο 12 φορές.

Μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League, η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να κάνει το νταμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το 2018-19. Θα ήταν η τρίτη ομάδα που θα το κατάφερνε περισσότερες από μια φορές μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1993-94, 1995-96, 1998-99) και την Άρσεναλ (1970-71, 1997-98, 2001-02).

Έχοντας ήδη κερδίσει το Λιγκ Καπ εναντίον της Νιούκαστλ αυτή τη σεζόν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να κερδίσει και τις δύο μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις κυπέλλου σε μία μόνο σεζόν για πρώτη φορά. Θα ήταν η πέμπτη διαφορετική ομάδα συνολικά που το πετυχαίνει αυτό, μετά την Άρσεναλ (1992-93), τη Λίβερπουλ (2000-01 και 2021-22), την Τσέλσι (2006-07) και τη Μάντσεστερ Σίτι (2018-19).

Η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει δεχθεί ακόμη γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας της φετινής σεζόν. Στην εποχή της Football League (από το 1888-89), μόνο δύο ομάδες έχουν κερδίσει το τρόπαιο χωρίς να δεχτούν γκολ – η Πρέστον Νορθ Εντ το 1889 και η Μπέρι το 1903.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει τα περισσότερα γκολ στο Κύπελλο Αγγλίας της φετινής σεζόν με 17. Η τελευταία ομάδα που σκόραρε περισσότερα σε μία μόνο χρονιά ήταν οι ίδιοι οι Πολίτες, με 26 γκολ στην πορεία για την κατάκτηση του τροπαίου το 2019.

Έχοντας κερδίσει με 3-1 σε κάθε γύρο από τον τρίτο έως τον προημιτελικό του φετινού Κυπέλλου Αγγλίας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε στον τελικό νικώντας την Μπράιτον στα πέναλτι μετά από ισοπαλία 0-0. Καμία ομάδα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε πέναλτι τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό στην ίδια χρονιά στο FA Cup πριν.

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ τεν Χαγκ, θα είναι ο τέταρτος διαφορετικός Ολλανδός προπονητής που θα αναλάβει την ευθύνη μιας ομάδας σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, μετά τους Ρουντ Γκούλιτ, Γκους Χίντινκ και Λούις βαν Γκάαλ .

Οι Ισπανοί προπονητές έχουν κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας τέσσερις φορές – ο Ραφαέλ Μπενίτεθ με τη Λίβερπουλ το 2006, ο Ρομπέρτο ​​Μαρτίνεθ με τη Γουίγκαν το 2013, ο Μίκελ Αρτέτα με την Άρσεναλ το 2020 και ο Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2019. Ο μόνος Ισπανός προπονητής που έχασε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας ήταν ο Χαβιέ Γκράσια με τη Γουότφορντ, από τον συμπατριώτη του Πεπ το 2019.

Στον ημιτελικό 3-0 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο Μαχρέζ έγινε ο πρώτος παίκτης της Σίτιπου σημείωσε χατ-τρικ στο «Γουέμπλεϊ». Συνολικά έχει σκοράρει τέσσερις φορές στο Γουέμπλεϊ για τη Σίτι, με μόνο τον Σέρχιο Αγουέρο να σκοράρει περισσότερα για τους Πολίτες στο γήπεδο αυτό (6).

Ο Μάρκους Ράσφορντ και ο Κασεμίρο σκόραραν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του League Cup εναντίον της Νιούκαστλ. Πέντε παίκτες έχουν σκοράρει και στους δύο μεγάλους εγχώριους τελικούς κυπέλλου για τους Κόκκινους Διαβόλους – ο Νόρμαν Γουάιτσαϊντ, ο Μαρκ Χιουζ, ο Μπράιαν ΜακΚλερ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Τζέσι Λίνγκαρντ.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει σκοράρει 52 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για τη Μάντσεστερ Σίτι αυτή τη σεζόν – θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Νορβηγός παίκτης που θα σκοράρει στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο Κέβιν Ντε Μπρούινε είναι ο μοναδικός παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με 6-0 επί της Γουότφορντ το 2019, και βρίσκεται ακόμα στην ομάδα. Θα μπορούσε να γίνει ο δεύτερος παίκτης που σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας για τον σύλλογο, μετά τον Μπόμπι Τζόνστον (1955 και 1956).

Από το ντεμπούτο του στο FA Cup για τον σύλλογο το 2019, ο Ριάντ Μαχρέζ έχει σκοράρει περισσότερα γκολ στη διοργάνωση από οποιονδήποτε άλλο παίκτη (11). Έχει σκοράρει πέντε μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν – η τελευταία φορά που παίκτης της Σίτι σκόραρε περισσότερα σε μία σεζόν ήταν το 1933-34 (Φρεντ Τίλσον, 9).

Ο νικητής του τελικού θα καρπωθεί 2 εκατ. λίρες, ενώ ο φιναλίστ 1 εκατ. λίρες.

 

gazzeta.gr