Ο Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ είδε τον πατέρα του να αποφυλακίζεται μετά από 28 σκληρά χρόνια σε ένα κελί, χάρη στις προσπάθειες των Ντάλας Μάβερικς. Τι και αν ο Φίνεϊ-Σμιθ έπαψε να είναι μέλος τους τον Φεβρουάριο;

Ο πατέρας του φόργουορντ των Μπρούκλιν Νετς, Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ είναι πια ελεύθερος. Ύστερα από 28 χρόνια φυλάκισης. Και ως μία από τις μόλις 23 σε 1.255 περιπτώσεις αίτησης αποφυλάκισης που έχουν γίνει δεκτές στην Βιρτζίνια.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η νομική παρέμβαση των Ντάλας Μάβερικς. Και η επιμονή του ιδιοκτήτη τους, Μαρκ Κούμπαν, αφού ο Φίνεϊ-Σμιθ έπαψε να είμαι μέλος της ομάδας!

Ο 30χρονος παίκτης αποτέλεσε μέλος της ανταλλαγής για τον Καϊρί Ίρβινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο οι Μάβερικς δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια που είχε ήδη ξεκινήσει.

Μία συνάντηση άλλαξε τα πάντα

Ο υπεύθυνος των εταιριών του Κούμπαν, Τζέισον Λούτιν ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον πρώην εισαγγελέα της Βιρτζίνια, Τζέρι Κίλγκορ να αναλάβει την υπόθεση, με τον τελευταίο να διατηρεί τις αμφιβολίες του.

Η πρώτη επαφή με τον φυλακισμένη Έλμπερ Σμιθ όχι μόνο άλλαξε την άποψη που είχε ο Κίλγκορ για την υπόθεση, αλλά τον έπεισε να το κάνει δίχως αμοιβή (σ.σ.: οι δικηγόροι στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν δίκες pro bono, δίχως αμοιβή δηλαδή).

Κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, ο Φίνεϊ-Σμιθ ταξίδεψε στο Ρίτσμοντ, με την άδεια των Μάβερικς, για την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης. Με τον gm της ομάδας, Νίκο Χάρισον στο πλευρό του.

Δέκα ημέρες αργότερα, ήρθε η αλλαγή φανέλας. Αλλά όχι και η διαφοροποίησης της νομικής ρότας. Οι Μάβερικς έμειναν στο πλευρό του πρώην πια παίκτη τους, μέχρι το χαρούμενο φινάλε.

Ο Έλμπερ Σμιθ αποφυλακίστηκε (με το απροσδόκητο 3-0 σε ψήφους) στις 26 Ιουλίου 2023. Είκοσι οκτώ χρόνια ύστερα…



gazzeta.gr