Τα νούμερα του… μεταγραφικού «κραχ»

Η ίδια αίσθηση υπάρχει εδώ και καιρό: «Τι γίνεται φέτος με τις χειμερινές μεταγραφές;». Και όντως οι αριθμοί πραγματικά… σοκάρουν, αφού η κατάσταση θυμίζει κάτι σαν «προσοχή στο κενό», ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2023 και του 2024.

Η Premier League πέρυσι διέλυσε κάθε ρεκόρ και με μπροστάρα την Τσέλσι του «αφηνιασμένου» Μπόελι ξόδεψε συνολικά 913 εκατομμύρια ευρώ στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο. Φέτος, αυτό το ποσό όχι απλά δεν το πλησιάζει, αλλά συνολικά όλες οι μεταγραφές στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) δεν το φτάνουν ούτε στο μισό του!

Συνολικά τον Ιανουάριο του 2024 – μέχρι στιγμής προφανώς και χωρίς να υπολογίζονται τα deal των δανεισμών – έχουν δαπανηθεί σε αυτές τις λίγκες 369 εκατομμύρια ευρώ για 42 μεταγραφές, περίπου 8,7 εκατ. ανά μεταγραφή δηλαδή. Ποσό κάθε άλλο παρά… εντυπωσιακό. Άλλωστε πέρυσι μόνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών 311 εκατομμύρια επενδύθηκαν σε μεταγραφές. Σχεδόν «τρελό» δε, φαντάζει το ότι σε όλη την Ευρώπη πέρυσι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τριπλάσια δηλαδή από όσα φέτος!

Η κατρακύλα στην Premier League – έχει ξοδέψει φέτος το 6,8% (!!!) των περυσινών της εξόδων – φυσικά έχει επηρεάσει τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δεν έχουν προβεί σε αλόγιστες σπατάλες. Πιθανότατα το αντίθετο, όπως φαίνεται και παρακάτω.

Οι χειμερινές μεταγραφές στο ευρωπαϊκό Big-5
Premier League 62 εκατ. ευρώ 6 μεταγραφές
La Liga 59 εκατ. ευρώ 4 μεταγραφές
Serie A 61 εκατ. ευρώ 12 μεταγραφές
Bundesliga 62 εκατ. ευρώ 8 μεταγραφές
Ligue 1 125 εκατ. ευρώ 12 μεταγραφές
Συνολικά: 369 εκατ. ευρώ 42 μεταγραφές

Είναι φανερό πως έχουμε να κάνουμε με… ψίχουλα, αναλογικά με τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων. Τιμωρίες, οικονομικά προβλήματα, αβέβαια σχεδιασμοί και μετέωροι σύλλογοι. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι πίσω από το πιο «στεγνό» μεταγραφικό παζάρι των τελευταίων ετών, το σίγουρο είναι πως ο Ιανουάριος του 2024 δεν μπόρεσε ούτε να… φλερτάρει με τις μεταγραφικές προσδοκίες που ολοένα και γιγαντώνονται στο σύγχρονο παιχνίδι. Αξίζει να δούμε ωστόσο, κάποιους από αυτούς.



gazzeta.gr