Ο Γιώργος Παπαγιάννης πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση επιθετικά απέναντι στις ΗΠΑ και δίνει έναν λόγο στην Εθνική να χαμογελάει, ενόψει του… τελικού με τη Νέα Ζηλανδία για την πρόκριση στη δεύτερη φάση του MundoBasket 2023: Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Το παιχνίδι απέναντι στην Team USA έπρεπε απλώς να γίνει για την Εθνική. Η λογική έκβαση της ήττας από τους Αμερικανούς για τη 2η αγωνιστική του MundoBasket έχει αφήσει μία ανοιχτή… πληγή, αυτήν του Θανάση Αντετοκούνμπο, που όμως έχει τεράστια θέληση να παίξει στον «τελικό» πρόκρισης με τους Νεοζηλανδούς.

Τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα, όμως, κόντρα στους σταρ του NBA τα έδωσε ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο διεθνής σέντερ πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση και η Εθνική τον χρειάζεται όσο ποτέ, αφού κανένα κορμί πλέον δεν περισσεύει. Ειδικότερα στη θέση του σέντερ, καθώς ο παίκτης της Φενέρ από την ερχόμενη σεζόν, είναι μακράν ο πιο πεπειραμένος και δεν υπάρχει ο Μήτογλου για να δώσει τα απαραίτητα λεπτά πίσω του.

Ο Ιτούδης έχει χρησιμοποιήσει -πέραν των αναγκαστικών τρικς με τον Αντετοκούνμπο- τον Χατζηδάκη, με τον 23χρονο όμως να στερείται εικόνων σε αυτό το επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά να δίνει τις μάχες του, όντας αρκετά θετικός στην αναμέτρηση με τους Ιορδανούς. Επιστρέφοντας όμως στον Παπαγιάννη και στην πολύ καλή του παρουσία με τις ΗΠΑ. Ο 26χρονος αναγκάστηκε να δει στα μάτια τον καλύτερο αμυντικό του NBA για την περασμένη σεζόν, τον Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ και δίχως δισταγμό έβαλε 11 γρήγορους πόντους.

Αρχίζοντας με ένα δυναμικό φόλοου κάρφωμα που του έδωσε την απαιτούμενη ψυχολογία, για να συνεχίσει με δύο χουκ και ένα τρίποντο, ώστε να αποφύγει τον εξαιρετικό μπλοκέρ που αντιμετώπιζε σε αυτό το mano-a-mano. Το σκοράρισμά του ήρθε με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, φανερώνοντας και το επιθετικό του ταλέντο στο παρκέ.

Το σκοράρισμα του Παπαγιάννη με τις ΗΠΑ

  • Ποστ: 4 πόντοι / 5 κατοχές
  • Pick n’ roll: 2 πόντοι / 3 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 4 πόντοι / 2 κατοχές
  • Pick n’ pop: 5 πόντοι / 2 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 2 πόντοι / 1 κατοχή
Το shot chart του Παπαγιάννη απέναντι στις ΗΠΑ

Τις αδυναμίες του και τα υπέρ του δεν περιμέναμε να τα δούμε στο MundoBasket, ούτε κρίνεται μονάχα για την απόδοσή του με τους Αμερικανούς. Άλλωστε τα θέματά του στην ποστ άμυνα και στην προστασία του ριμπάουντ παραμένουν εμφανή. Απέναντι στους NBAers είχε και δημιουργική προσφορά δίπλα στους 17 πόντους του.

Οι δύο ασίστ του προσέφεραν ακόμα 5 πόντους στην Εθνική, ενώ μέτρησε έμμεσα και άλλους 13 πόντους από τις σκριν ασίστ του, τις εκτελέσεις δηλαδή που βρήκαν οι συμπαίκτες του πίσω από τις δικές του τοποθετήσεις.

Ο starter της Ελλάδας θα χρειαστεί να επαναλάβει ανάλογες εμφανίσεις στα παιχνίδια που έρχονται. Δεν είναι μονάχα η Νέα Ζηλανδία, καθώς αν προκριθεί η Εθνική θα αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση τη Λιθουανία και το Μαυροβούνιο, των Βαλαντσιούνας και Βούτσεβιτς, Ντούμπλιεβιτς αντίστοιχα. «Μάχες» τις οποίες θα κληθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους ο Παπαγιάννης, για να βγει και με καλύτερη αρμονία το υπόλοιπο rotation της ομάδας.



gazzeta.gr