Ο Ρουμάνος Ίλιε Ναστάζε δεν πιστεύει ότι το 23ο Major του Νόβακ Τζόκοβιτς σημαίνει απαραίτητα ότι ο Σέρβος θα στεφθεί ως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. 

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη ρουμάνικη εφημερίδα Gazeta Sporturilor, ο θρυλικός και πλέον 76χρονος Ίλιε Ναστάζε, πρωταθλητής του Roland Garros (1973) και πρώτο Νο1 του κόσμου από την καθιέρωση του ATP Ranking (1973) κατέθεσε τη δική του άποψη για το μεγάλο debate για το ποιος θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών (GOAT) με τον αριθμό εκείνον που πιστεύουν ότι αυτός είναι ο Τζόκοβιτς να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. 

Ο Ναστάζε από την πλευρά του δίνει τη δική του απάντηση τονίζοντας ότι η διαφορά μεταξύ του Τζόκοβιτς και του κύριου διώκτη του, Ράφα Ναδάλ, όσον αφορά τα Grand Slam, είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. 

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός μεταξύ τους όσον αφορά τα Grand Slam. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Θα μπορούσε να είναι και το αντίθετο και ο Ναδάλ να είχε 23 σωστά; Είναι και οι δύο εκεί ο ένας κοντά στον άλλον. Έχει σημασία που ο Τζόκοβιτς πήρε ένα επιπλέον;”, είπε ο Ναστάζε.

“Σίγουρα έχει σημασία για τον Τζόκοβιτς, αλλά δεν νομίζω ότι απασχολεί αυτό τον Ναδάλ. Κάποιον άλλον θα έπρεπε να απασχολήσει που ο Ναδάλ κέρδισε 14 φορές το Roland Garros. Αυτοί οι 14 τίτλοι είναι πιο δύσκολοι από τα 23 Major του Τζόκοβιτς.”

“Ξέρετε τι είναι να κερδίζεις το Roland Garros 14 φορές;! Δεν νομίζω ότι θα γεννηθεί άλλος παίκτης που θα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.”

Ο πρώην πρωταθλητής του Roland Garros (1973) και του US Open (1972) τόνισε ότι τα ρεκόρ δεν είναι το παν στο τένις και θυμάται τους μεγάλους πρωταθλητές που μνημονεύονται όλο και λιγότερο. 

“Είναι όλοι εκεί. Είναι και ο Φέντερερ. Ας μην ξεχνάμε και τους προηγούμενους, τον Μποργκ, τον Ροντ Λέιβερ που έκανε δύο φορές το Calendar Slam, τον Σάμπρας ή και άλλους που έχουμε ξεχάσει όπως ο Αγκάσι.”

“Τα νέα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι ακόμα κοιτάζουν ποιος είναι ο σημερινός πρωταθλητής. Το ίδιο μάλλον συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Ο Πελέ εκτιμήθηκε στην εποχή του, ο Κρόιφ στη δική του, το ίδιο και ο Μαραντόνα και τώρα είναι ο Μέσι σωστά;”

“Προσωπικά μπορώ να συγκρίνω όλους αυτούς του τενίστες γιατί τους έχω ζήσει, τους έχω δει και με πολλούς από αυτούς έχω παίξει μαζί τους. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι τους ενδιέφερε ποτέ αυτό το πράγμα (σ.σ ποιος θα πάρει τα περισσότερα Grand Slam), αυτό το συντηρούν τα ΜΜΕ και οι χορηγοί. Ο Τζόκοβιτς θα ξεχαστεί όπως και οι άλλοι. Και θα ξεχαστεί!”

Όσο για το πόσα ακόμα Major πιστεύει ότι θα πάρει ο Τζόκοβιτς από εδώ και πέρα ο 76χρονος Ρουμάνος είπε: “Δεν ξέρω πόσα ακόμα Slams θα κερδίσει ο Τζόκοβιτς. Κανείς δεν ξέρει. Για να δούμε πόσο καιρό θα παίζει ακόμα, είναι ήδη 36 ετών.”

“Γύρω στα 38 ίσως και στα 39 αρχίζεις να χάνεις λίγο από την ενέργειά σου. Ο Φέντερερ κράτησε λίγο περισσότερο. Τώρα για τον Τζόκοβιτς εξαρτάται που θα επιλέγει να παίξει. Αν παίζει μόνο σε Grand Slam ίσως θα έχει την ευκαιρία να διατηρήσει αυτήν την ενέργεια.”




tennis24.gr