Μετά από τέσσερις φιλικές αναμετρήσεις, το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat στέκεται στην παρουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο και τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να φέρει στο παρκέ για να δείξουν τον δρόμο στην Εθνική.

Ο Τόμας Γουόκαπ το δήλωσε ξεκάθαρα στο Gazzetta, αμέσως μετά την επικράτηση της Ιταλίας επί της Ελλάδας, που σήμανε και τη δεύτερη ήττα στο Aegean Ακρόπολις. «Δεν είμαστε μία ομάδα με τόσο ταλέντο στο ένας εναντίον ενός». Τα πάντα για αυτήν την Εθνική πρέπει να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Μία αφετηρία που ο Θανάσης Αντετοκούνμπο γνωρίζει πολύ καλά.

Ο πρεσβύτερος των Αντετοκούνμπο φέρνει όλα τα στοιχεία εκείνα που η Ελλάδα θα πατήσει πάνω, για να δει τελικά πού θα τη βγάλουν στη διαδρομή την οποία θα ξεκινήσει στις 26 Αυγούστου στη Μανίλα. Πίεση στην μπάλα, χέρια σε κάθε πάσα, άμυνα στις αλλαγές και αθλητικότητα. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή η Ελλάδα για να πορευτεί στη διοργάνωση.

Μία ομάδα που καλείται να δημιουργήσει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο για να μην εγκλωβιστεί στο πέντε εναντίον πέντε αλλά και να χαμηλώσει το ταβάνι του εκάστοτε αντιπάλου. Ο Θανάσης είναι γνωστό τι μπορεί να προσφέρει. Ειδικότερα στο μπάσκετ της FIBA τα προσόντα του είναι δυσεύρετα και με το που πατάει παρκέ, δείχνει τη διαφορά. Άλλωστε και ο ίδιος έχει δουλέψει για να βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, όντας πολύ καλύτερος στο κομμάτι της αντίληψης του χώρου και του ελέγχου του κορμιού του, όταν εφορμά προς το καλάθι.

Στο παραπάνω κομμάτι που αναφέραμε, ο Θανάσης μπορεί να αποτελέσει τον κατ’εξοχήν παίκτη ανοιχτού γηπέδου, τόσο γιατί είναι ο πρώτος πάνω στην πίεση, όσο και για το πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει κάθετα και να τελειώσει μια φάση. Στα τρία πρώτα φιλικά της Εθνικής, δύο με Σλοβενία και ένα με Σερβία, το «Νο43» προσέφερε 8 πόντους στο transition. Αριθμό μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλον τρόπο αποφάσισε να πάρει μια εκτέλεση.

Ο τρόπος σκοραρίσματος του Θανάση Αντετοκούνμπο στα τρία πρώτα φιλικά της Εθνικής

  • Transition: 8 πόντοι / 6 κατοχές
  • Iso: 2 πόντοι / 2 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 3 πόντοι / 2 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 2 πόντοι / 2 κατοχές
  • Κοψίματα: 2 πόντοι / 1 κατοχή
Το Shot Chart του Θανάση Αντετοκούνμπο στα τρία πρώτα φιλικά της Ελλάδας

Ο παράγοντας άμυνα

Φυσικά δε μιλάμε για έναν παίκτη που έχει ως αποκούμπι το σκοράρισμα. Ο φόργουορντ των Μπακς μπορεί να δώσει λύσεις, όμως περισσότερο περιμένοντας τη δημιουργία των συμπαικτών του σε αυτό το κομμάτι.

Αμυντικά, όμως, αποτελεί κεφάλαιο για τη συγκεκριμένη ομάδα, που καλείται να χρησιμοποιήσει το μέγεθός της. Είτε στα γκαρντ, με τους Γουόκαπ, Λούντζη, είτε στα φόργουορντ με τους Παπανικολάου, Θανάση, Παπαπέτρου, σε σχήματα που μπορούν να αλλάζουν απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Αγωνιζόμενος περισσότερο σε θέση «4», αν και στα σχήματα με τον Παπανικολάου κόντρα στην Ιταλία ήταν αυτός που μάρκαρε το αντίπαλο 3άρι, ο Αντετοκούνμπο χρησιμοποιείται σε πολλές πτυχές, αναλόγως και τη στόχευση της επίθεσης.

Λειτουργεί ως αμυντικός αδύνατης πλευράς, αφού τα προσόντα του επιτρέπουν να προστατεύσει τη ρακέτα αλλά και στις αλλαγές έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά. Πάλι ρίχνοντας μια ματιά στα νούμερά του, μέσω του Hudlinstat, παρατηρούμε ότι σε τρεις φορές που κλήθηκε να μαρκάρει iso αντιπάλου, δε δέχτηκε καλάθι.

Με άξονα την αυταπάρνηση, ο Θανάσης είναι ο πρώτος που γίνεται θυσία στην άμυνα, βάζοντας παντού τα χέρια του. Μάλιστα, ως primary defender δέχεται μόλις 6/16 σουτ από τους αντιπάλους του, στα παιχνίδια με Σλοβενία και Σερβία. Προστατεύοντας όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα τη ρακέτα με αρκετή επιτυχία.

Καλύτερα να κερδίζουμε στα επίσημα παρά στα φιλικά, δήλωνε ο ίδιος μετά την αναμέτρηση με τους Σέρβους. Το σύνθημα το δίνει τόσο εκτός, όσο και εντός γηπέδου.

gazzeta.gr