Το Gazzetta στέκεται στα στοιχεία που θα λείψουν από τους… αιώνιους λόγω της απουσίας Πονίτκα και Παπανικολάου στον τέταρτο τελικό.

Tέταρτος τελικός στο ΟΑΚΑ απόψε (21:15), με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Τόσο η μία ομάδα, όσο και η άλλη έχει μια πολύ σημαντική απουσία. Οι… πράσινοι θα αναγκαστούν να παίξουν χωρίς τον Ματέους Πονίτκα και οι Πειραιώτες χωρίς τον Κώστα Παπανικολάου.

Το Gazzetta στέκεται στα στοιχεία που θα χάσουν οι αιώνιοι από την απουσία των δύο παικτών που αποτελούν… βαρόμετρα για τις ομάδες τους και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους.

Ο Παναθηναϊκός χάνει τον δεύτερο χειριστή και παίκτη που παίρνει την ευθύνη

Ο Ματέους Πονίτκα είναι εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του Σερέλη στη σειρά των τελικών. Αρχικά μιλάμε για τον δεύτερο χειριστή της μπάλας της ομάδας στους τελικούς πίσω από τον Πάρις Λι. Αυτό μεταφράστηκε στον τομέα των ασίστ στα δύο πρώτα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο Game 1 είχε 3 ασίστ, ενώ στον δεύτερο τελικό μοίρασε 4 τελικές πάσες. Επιπλέον ήταν ο άνθρωπος που πήρε το μεγάλο σουτ στο Game 2 και ευστόχησε σε τρίποντο, ισοφαρίζοντας τη σειρά για τον Παναθηναϊκό.

Σίγουρα ένας παίκτης που δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη στα δύσκολα και αυτό θα λείψει στο τριφύλλι. Επίσης ο Πολωνός διεθνής είναι ένας περιφερειακός που αρέσκεται στο να πηγαίνει στο επιθετικό ριμπάουντ και ξέρει να παίρνει σωστές θέσεις για να κατεβάσει το… σκουπίδι. Μάζεψε 5 επιθετικά στο Game 2 και άλλα τρία στον τρίτο τελικό. Και σίγουρα στον τομέα των ριμπάουντ, οι πράσινοι θα πρέπει να παρουσιαστούν αρκετά βελτιωμένοι για να πάνε τη σειρά σε Game 5. Τέλος αποτελει μία τίμια λύση στο σκοράρισμα, μετρώντας 9, 12 και 6 πόντους κατά σειρά στους τρεις τελικούς. Τόσο με τρίποντο, όσο και κοντά στο καλάθι.

Ο Σερέλης τον εμπιστεύεται πολύ στους τελικούς, δίνοντας του την μπακέτα της δημιουργίας και του χειρισμού της μπάλας, ενώ τον αφήνει αρκετά πάνω στο παρκέ. Στο Game 1 ο Πολωνός έπαιξε 22 λεπτά, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι έφτασε τα 29. Οι παραστάσεις του από μεγάλα ματς σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και συλλόγων, σίγουρα θα έδιναν άλλο… αέρα στους πράσινους σε άλλο ένα ματς.

Ο Ολυμπιακός στερείται την… καρδιά του και το «γαλλικό κλειδί» του

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Το πόσο σημαντικός είναι ο Παπανικολάου στη λειτουργία της ομάδας του Μπαρτζώκα, φαίνεται και από το γεγονός πως στο Game 2, έμεινε στο παρκέ και στα 40 λεπτά. Μάλιστα ήταν εξαιρετικός και πήγε να πάρει σχεδόν μόνος του το ματς, μετρώντας 15 πόντους, 7 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Αλλά η συνεισφορά του Παπ δεν μεταφράζεται μόνο σε αριθμούς. Είναι η… καρδιά του Ολυμπιακού, εκείνος που θα ξυπνήσει τους συμπαίκτες του όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Δεν θα φοβηθεί να βουτήξει για την κάθε μπάλα και ξέρει καλά να βάζει τον… κόσμο στην εξίσωση. Η εμπειρία του θα λείψει πολύ από τον Ολυμπιακό στον τέταρτο τελικό. Ένα… γαλλικό κλειδί που κάνει πολλές δουλειές σε επίθεση και άμυνα. Και τώρα που λέμε άμυνα, πρόκειται για τον δεύτερο καλύτερο αμυντικό των Πειραιωτών πίσω από τον Γουόκαπ. Η απουσία του θα επηρεάσει και τον Αμερικανό, αφού οι δυό τους έχουν αναπτύξει εξαιρετικούς κώδικες επικοινωνίας στο κομμάτι της άμυνας.

Ξέρει πότε να τρέξει και πότε θα πρέπει να ηρεμήσει την ομάδα του για να την πάει σε χαμηλό τέμπο. Ένας προπονητής μέσα στο παρκέ, αναμφίβολα. Ο «Παπ» είναι κομβικός σε κάθε επιτυχία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Δεν… καλύπτεται εύκολα το κενό του και λογικά θα δούμε ξανά σχήμα με Βεζένκοβ και Πίτερς μαζί στην πεντάδα από τον Μπαρτζώκα. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε βγει στον Έλληνα τεχνικό στο Game 3.

gazzeta.gr