Παίκτης, και τι παίκτης, βοηθός, σκάουτερ, προπονητής, Κυπελλούχος Ελλάδας, μέσα σε 15 χρόνια τα έκανε όλα στον ΠΑΟΚ!

Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι ο μοναδικός Ουρουγουανός στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, που έχει θητεύσει ως ποδοσφαιριστής και πρώτος προπονητής και ο δεύτερος ξένος, μετά τον Βλάνταν Ίβιτς, που εκτός από προπονητής έχει διατελέσει και παίκτης στον ΠΑΟΚ.

Τον Ιανουάριο του 2014 αποφάσισε να βάλει τους «τίτλους τέλους» στην καριέρα του. Το παιδί που είχε ξεκινήσει το ταξίδι από το μακρινό Μοντεβιδέο είχε φτάσει στα 37 του όταν έλυσε το συμβόλαιο του με την Ξάνθη, μετά από μόλις δύο μήνες παρουσίας στην ομάδα της Θράκης. Εκείνο το καλοκαίρι επέστρεψε εκ νέου στην Τούμπα, αυτή τη φορά ως ένας εκ των βοηθών του Άγγελου Αναστασιάδη, όμως και εκείνη η επιστροφή ήταν γεμάτη από ίντριγκα και διαφωνίες. Γι’ αυτό και αποχώρισε νωρίς από το τιμ.

Ένα χρόνο αργότερα, ο «Canario» έγινε προπονητής στις υποδομές του «Δικεφάλου», πολύ απλά γιατί ο Φρανκ Άρνεσεν δεν του έδινε και πολύ σημασία. Ο Δανός μόλις είχε αναλάβει το πόστο του αθλητικού διευθυντή και υποτίθεται θα είχε τον Γκαρσία δίπλα του σε συμβουλευτικό ρόλο. Μάλιστα λίγο πριν αναχωρήσει για τη Δανία του ζήτησε να δει κάποια DVD με ποδοσφαιριστές που ήταν στη μεταγραφική λίστα των «ασπρόμαυρων».

Ο Ουρουγουανός τσέκαρε αρκετούς παίκτες, όμως δεν άντεχε τη δουλειά μέσα σ’ ένα γραφείο. Όταν, λοιπόν, ο Άρνεσεν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, του είπε ευθέως ότι ήθελε να γίνει προπονητής, κάπως έτσι ξεκίνησε την προπονητική ως βοηθός στην Κ17 κατακτώντας το πρωτάθλημα υποδομών το 2016 και στη συνέχεια ανέλαβε την Κ19 με την οποία πήρε τρία σερί πρωταθλήματα, τα δύο τελευταία (2018-19, 20190-20) δίχως να ηττηθεί μετρώντας 70 νίκες και 7 ισοπαλίες σε 77 αγώνες.

Στα χέρια του η Κ19 του «Δικεφάλου» παρέμεινε αήττητη κι ο τελευταίος αγώνας (25/10/2020) στον πάγκο της ήταν με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, τον οποίο και κέρδισε με 1-0. Όλα αυτά σ’ ένα ντέρμπι στο γήπεδο της Σουρωτής, όπου όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί, θυμούνται τα… όργια ενός νεαρού «ασπρόμαυρου» ποδοσφαιριστή με το «10 το καλό» στην πλάτη: Γιάννης Κωνσταντέλιας, το όνομά του.

Πέντε μέρες αργότερα ο Αμπέλ Φερέιρα αποχαιρετούσε την Ελλάδα για την Παλμέιρας και ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε το χρίσμα του «αφεντικού» της πρώτης ομάδας. Δίχως δεύτερη σκέψη ο Πάμπλο είπε το «ναι» στην πρόταση από την οικογένεια. Μη νομίζετε ότι η πρόταση έγινε τυχαία ή υπό το βάρος της αποχώρησης του Πορτογάλου προπονητή για τη Βραζιλία. «Αν δεν είχαμε κάποια δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο Γκαρσία θα μπορούσε να σταθεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ίσως να μην μπαίναμε στη διαδικασία αλλαγής προπονητή», είχε παραδεχθεί το μέλος της διοίκησης, Κυριάκος Κυριάκος.

Η αλήθεια είναι ότι ο αγαπημένος «Che» της κερκίδας περίμενε σχεδόν πέντε χρόνια για εκείνη την στιγμή, ένιωσε μια έκπληξη όταν χτύπησε το τηλέφωνο με την υπεραστική κλήση από το Ροστόφ, αλλά ήταν έτοιμος να πάρει τη σκυτάλη και να αναλάβει το τιμόνι του «ασπρόμαυρου» καραβιού.

Νέος και μάλιστα πρωτάρης κυβερνήτης στο σκάφος, ο Γκαρσία είχε δείξει από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο ότι δεν διστάζει να βουτήξει στα βαθιά και να μπει στη μάχη. Γι’ αυτόν, άλλωστε, κάθε αγώνας είναι μια μάχη, ένα κομμάτι του «πολέμου» εντός των γραμμών. Έτσι πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια που λείπει από την πατρίδα του, έτσι ήθελε να πορευτεί και ως πρώτος προπονητής, πάνω σε συγκεκριμένες και απαράβατες αρχές: Στην πειθαρχεία, στην αποφασιστικότητα μέχρι το τελευταίο λεπτό, στην ομαδική λειτουργία και στον ισχυρό χαρακτήρα.

Δε δίστασε να πάρει δύσκολες και ρισκαδόρικες αποφάσεις, προτάσσοντας τη δικαιοσύνη μέσα στα αποδυτήρια της Τούμπας. Έχοντας ζήσει για περισσότερα από δώδεκα χρόνια όλη τη δομή του ΠΑΟΚ, γνώριζε από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες του κλαμπ και το DNA του. Οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, ωστόσο τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια άκουσε από τον ιδιοκτήτη της ομάδας πως δε θα συνέχιζε στον πάγκο της πρώτης ομάδας.

Πάμπλο Γκαρσία - Χρήστος Τζόλης

Δύσκολη απόφαση. Το παραδέχθηκε με τα λεγόμενα του, τότε, ο Ιβάν Σαββίδης. Το είπαν όλοι όσοι συμμετείχαν σ’ εκείνο το τελευταίο μίτινγκ στο «Μακεδονία Παλλάς». Απ’ όλα όσα ακολούθησαν προέκυψε ένα συμπέρασμα: Ο πικραμένος και εν μέρη αδικημένος Γκαρσία, αποχώρησε σαν κύριος και συνέχισε για τα επόμενα δύο χρόνια στη δεύτερη ομάδα, με στόχο να προετοιμάσει παίκτες για τη μεγάλη ομάδα.

Εκτός από τον Γιάννη Κωνσταντέλια, στον οποίο έδωσε την ευκαιρία σ’ ένα ματς κόντρα στον ΟΦΗ τον Ιανουάριο του 2021 να κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, από τα χέρια του πέρασαν κι άλλα διαμάντια των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών. Ο Χρήστος Τζόλης, ο Λευτέρης Λύρατζης, ο Μάριος Τσαούσης, ο Χάρης Τσιγγάρας, ο Γιώργος Κούτσιας, μέχρι και ο Στέφανος Τζίμας δούλεψαν δίπλα του. Μεγαλύτερο προσόν του οι ατελείωτες ώρες μαζί τους, ήξερε τα καλά και τα στραβά τους, κυρίως, γνώριζε πότε έπρεπε να πατάει φρένο στον ενθουσιασμό που προκαλούσαν η επιτυχία της μιας βραδιάς…

gazzeta.gr