Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την εξάποντη δοκιμασία του Δικεφάλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, για τα δεδομένα της αναμέτρησης και κάποια ακόμη θέματα επικαιρότητας.

Ήρθε η ώρα για το πρώτο εξάποντο ματς και του ΠΑΟΚ. Γιατί εμείς εδώ απορούμε όσον αφορά το απίστευτα βολικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού που δεν έχει ξοδέψει ούτε… ευρώ σε βενζίνη για να φύγει από την περιφέρειά του, αλλά και ο ΠΑΟΚ τέσσερα στα έξι εντός έδρας μετράει μέχρι τώρα.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στην ΑΕΚ, η ΑΕΚ έπαιξε και με τους δύο, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε την ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ απλά έχει αγωνιστεί με τον Άρη χωρίς… επιτυχία.

Όπως και να το κάνουμε σ’ όλα τα ματς παίζονται τρεις βαθμοί, αλλά στα ντέρμπι η σημασία, η αίγλη, το ηθικό, το γόητρο, το μήνυμα και η δήλωση που κάνεις σε όλη την Ελλάδα για το παρόν και το μέλλον σου, έχουν μεγαλύτερη αξία. Όπως βέβαια και το ότι μπορείς να πάρεις τρεις πόντους για εσένα και να στερήσεις τρεις από τον αντίπαλο, γεγονός που έχει διπλή σημασία στη βαθμολογία. Θέλετε να αναλύσουμε τι θα σημαίνει νίκη για τον ΠΑΟΚ απόψε απέναντι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, μετά από όσα προηγήθηκαν και στο Αθηναϊκό ντέρμπι, αλλά και ενόψει διακοπής; Όχι! Ας το αφήσουμε προς το παρόν…

«Εύκολα» γράφεις πώς… «θα κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό», στην πράξη όμως πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Αλήθεια είναι ότι τα περσινά και προπέρσινα στη Λεωφόρο δημιουργούν μία αίσθηση και δίνουν ένα στίγμα, αγώνες όπου ο ΠΑΟΚ όχι μόνο κέρδισε, αλλά επικράτησε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έκανε τον αντίπαλό του να φαίνεται μικρός (θυμηθείτε το 0-3 με τα δύο δοκάρια) , σε φάση που η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έδειχνε η καλύτερη στην Ελλάδα. Σήμερα, αρχές Οκτωβρίου είμαστε στο ξεκίνημα όπου οι ομάδες ακόμη ψάχνουν σταθερές και δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός λιγότερο, ο ΠΑΟΚ σίγουρα πολύ περισσότερο…

Κάπως έτσι καταλαβαίνω γιατί σήμερα ο Λουτσέσκου θα παρατάξει την όσο το δυνατό πιο δοκιμασμένη και σίγουρη ενδεκάδα του, με το σχέδιο που έχει δουλέψει και χρησιμοποιήσει περισσότερο μέχρι στιγμής στη σεζόν. Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ του καλοκαιριού στηρίχθηκε σε έναν κορμό που γίνεται προσπάθεια να αλλάξει και να βελτιωθεί με τους παίκτες που αποκτήθηκαν τελευταία. Η προσπάθεια αυτή όμως μπορεί και να περιμένει λίγο. Με τον Άρη, ο Λουτσέσκου υποτίμησε τον αντίπαλο και έκανε δοκιμές με στόχο η ομάδα να βοηθήσει τον κάθε… Μεϊτέ για να ενσωματωθεί. Αυτά δεν γίνονται σε ένα εξάποντο ματς με τον Παναθηναϊκό, όπου ο ΠΑΟΚ θα παίξει με εκείνους τους ποδοσφαιριστές που ήδη τον έχουν ανεβάσει.
Ως σκέψη έχει μία βάση, από εκεί και πέρα όλα θα φανούν στο γήπεδο όπου και οι λεπτομέρειες θα παίξουν μεγάλο ρόλο…

ΠΑΟΚ και διαιτησία

Δεν ασχολούμαστε πριν τον αγώνα με τον διαιτητή γιατί είναι ξένος και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τους Έλληνες. Πώς να έπαιζε Έλληνες σήμερα με τόσα που έχουν κάνει τελευταία; Όχι ότι ο συγκεκριμένος Πορτογάλος δεν έχει προηγούμενα. Υπερβολικός και κουραστικός δεν γίνομαι (όπως αυτά που πλέον κοροϊδεύω) αλλά αυτός ο διαιτητής πρωταγωνίστησε πέρσι σε μία απίστευτη φάση με γκολ του Άρη που ακυρώθηκε στο Καραϊσκάκης, χωρίς ποτέ κανείς να καταλάβει τον λόγο. (Μία από τις τρομερές φάσεις που είχε πέρσι ο… διαμαρτυρόμενος Ολυμπιακός, όπως εκείνη του Καραντώνη στην Τρίπολη, μαζί και με το πέναλτι του Ολιβέιρα).

Τέλος πάντων, στη διαιτησία φθάσαμε στο σημείο να αδικείται σε φάση οφσάιντ -σε καιρό VAR- ο ΠΑΟΚ με την Κηφισιά(!) όταν του κόπηκε αναίτια τετ α τετ, να παίρνουν όλα τα σφυρίγματα απέναντί του ο Άρης(!!) και ο ΟΦΗ και να βλέπουμε αντιθέτως το μεγάλο άγχος διαιτητών σε αγώνες των άλλων πρωτοπόρων, μην τυχόν μπλέξουν σε κάποια φάση εναντίον τους!!

Προχθές, ο Παπαδόπουλος της ΕΠΣΜ της οποίας μονίμως οι διαιτητές παίζουν την ΑΕΚ, τελείωσε το ματς κάτασπρος! Στο τελευταίο φάουλ υπέρ του Ατρομήτου που δεν έδωσε (ένα από τα πολλά) εκτιμώ ότι ήταν έτοιμος να λιποθυμήσει από την πίεση! Είχε βέβαια την εγγύηση Παπαπέτρου στο VAR! Του οποίου τα λάθη (όπως τα προχθεσινά με το πέναλτι και το γκολ του Ατρομήτου) έχουν περάσει σε άλλη διάσταση, επειδή ακριβώς κάποτε ήταν καλός διαιτητής. Όσον αφορά το εκτός περιοχής πέναλτι των ΕυαγγέλουΚουμπαράκη στην Τρίπολη, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει παρατεταμένο κράτημα εκτός και εντός περιοχής, δεν θα μας τρελάνουν. Ο Τζούρισιτς εντός περιοχής ούτε καν πάτησε για να τον κρατήσει ο αντίπαλος. Μόνο το άλμα του υπάρχει και από εκεί και πέρα οι αφελείς προσπάθειες να μας πείσουν ότι υπάρχει συνεχιζόμενη παράβαση απέξω, αλλά και μέσα.

Καταλήγω στο ότι η κατάσταση ξεφεύγει και οι Έλληνες διαιτητές δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον. Πάντα υποστήριζα ότι την κύρια ευθύνη για την κατάσταση και το τοξικό κλίμα και την πίεση που δεν αντέχεται, την προκαλούν οι παράγοντες. Τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες διαιτητές καταφέρνουν να το ανατρέψουν κι αυτό…

Γιατί τέλος πάντων… πόσο διαφορετικό είναι να βάζεις αλλού γι’ αλλού τις γραμμές της ΑΕΚ, ενώ πέρσι ξεχνάς αυτές του ΠΑΟΚ και χάνεις μία φάση στην Τρίπολη, στα αντικειμενικά, πιο σοβαρά και πιο αδικαιολόγητα λάθη της ιστορίας του VAR στη χώρα που ανάγκασαν και την ΚΕΔ να παραδεχθεί την αλλοίωση;

Αλλά ξέρω… «Εδώ στην Αγγλία γίνονται σε Τότεναμ-Λίβερπουλ, να μην γίνει και ένα λάθος υπέρ της ΑΕΚ ή σε βάρος του ΠΑΟΚ».
Καλή η απάντηση; Βολεύει;



gazzeta.gr