Ευλάβεια & κατάνυξη

Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι φέρνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης, το μεγαλύτερο μήνυμα της χριστιανοσύνης. Οι πύλες και τα δεσμά του Άδη σπάνε, η ζωή νικά τον θάνατο.

Ξεχωριστή η πρώτη Ανάσταση στη Χίο, με το σάλτο του «ιπτάμενου ιερέα» από την Ωραία Πύλη.

Με ορμή, ο πατήρ Χριστόφορος στέλνει κάθε χρόνο το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης της ζωής στον ιερό ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας. Πρώτη Ανάσταση με το φως της ημέρας και στον ιερό ναό αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.

«Βούλιαξε» η Κέρκυρα στην πρώτη Ανάσταση με το σπάσιμο των μπότηδων. Οι Κερκυραίοι, από την πλατεία Ληστών και τα στενά καντούνια, από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, ρίχνουν στους δρόμους τους μπότηδες, πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα απρόοπτα καθώς μία κοπέλα δέχθηκε στο κεφάλι μπότη, την ώρα που περπατούσε στο πεζοδρόμιο και τραυματίστηκε ελαφρά.

Σείστηκε η Πάτρα στην πρώτη Ανάσταση. Όταν οι καμπάνες της μητρόπολης Πατρών χτύπησαν, οι καταστηματάρχες έσπασαν λάμπες στον δρόμο ενώ έριξαν και δεκάδες κροτίδες.

Εκκωφαντικά στάλθηκε το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης και στη Μυτιλήνη. Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες στη Νάξο, ενώ δυνατά έστειλαν το μήνυμα και οι Ζακυνθινοί.

Από το μπαλκόνι του δημαρχείου, οι Αρτινοί ξόρκισαν το κακό και έστειλα το ηχηρό μήνυμα της νίκης της ζωής με μπότηδες, χρώματα και μουσικές.

Με το πρώτο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας του Ααγίου Χαραλάμπους εκατοντάδες μπότια έσπασαν στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας.

Στην Κύπρο, με το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης, τα μαύρα πανιά που σκέπαζαν τις εικόνες από τη Μ. Πέμπτη, κατέβηκαν. Η ζωή νίκησε τον θάνατο, το φως νίκησε το σκοτάδι.

Μετά την Εβδομάδα των Παθών, η Ανάσταση του Κυρίου φέρνει το φως και την ελπίδα.



megatv.com