Πανάξιος πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην καριέρα του στέφθηκε σήμερα ο Kalle Rovanpera, με τον Φινλανδό να κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να σφραγίσει μαθηματικά τον τίτλο από το Rally Κεντρικής Ευρώπης. Νικητής της πρώτης έκδοσης αυτού του θεσμού αναδείχτηκε ο Thierry Neuville!

Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα έγιναν σήμερα, σε μια φανταστική ημέρα για Rovanpera και Toyota!

Πρώτο σκέλος – Στο ρελαντί Rovanpera και Neuville, μάχη για Ogier και Tanak

4 ειδικές έχει το σημερινό πρόγραμμα, με διπλά περάσματα από τις Bohmerwald και Passauer Land. Η δεύτερη μάλιστα θα ήταν και η Power Stage στο δεύτερό της πέρασμα. Σε αυτή εναπόθετε τις όποιες ελπίδες του για παραμονή στη μάχη του τίτλου ο Elfyn Evans.

Έχοντας τεθεί εκτός αγώνα χτες, ο Ουαλός μπήκε ξανά στη δράση σήμερα, με μοναδική δυνατότητα για να σώσει την απόπειρά του να στεφθεί πρωταθλητής τους έξτρα βαθμούς της Power Stage αλλά και ένα βαρύ χτύπημα της τύχης στον Rovanpera, ο οποίος θα έπρεπε να κάνει μικρότερη συγκομιδή από τον teammate του για να μείνει στο παιχνίδι.

Σε ένα θαύμα θα πρέπει να ελπίζει σήμερα ο Evans!

Αυτό, ωστόσο, φαινόταν σαν ένα πολύ μακρινό σενάριο, με τον Rovanpera να γνωρίζει ότι χρειάζεται απλά να τερματίσει χωρίς ηρωισμούς. Έτσι, ο Φινλανδός δεν πίεσε σε καμία από τις ειδικές της ημέρας, γνωρίζοντας πως είχε στα χέρια του τη δεύτερη θέση.

Έτσι, μετά τα πρώτα περάσματα, η διαφορά του από τον Thierry Neuville, που βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη δεύτερη νίκη του φέτος, έφτασε στα 37,8 δευτερόλεπτα. Πίσω του, ωστόσο, ο Rovanpera δεν είχε κάποιον να τον απειλεί.

Tanak και Ogier έδιναν τη δική τους μάχη για την 3η θέση, η οποία αναζωπυρώθηκε χτες μετά και τον χρόνο που έχασε ο Tanak στην τελευταία ειδική της ημέρας. Ο Γάλλος της Toyota μπορεί να πίεζε πολύ, ωστόσο μετά τις SS15 και 16 είχε καταφέρει να βρει μόλις 7 από τα συνολικά 31 δευτερόλεπτα που χρειαζόταν, με τον Tanak να διαχειρίζεται άψογα τη διαφορά τους, ενώ και ο ίδιος πατούσε καλύτερα στις σημερινές συνθήκες.

Μια ακόμα μάχη που έδειχνε να βρίσκει νικητή ήταν και αυτή της 5ης θέσης, ανάμεσα σε Takamoto Katsuta και Teemu Suninen. Μπορεί χθες ο Φινλανδός της Hyundai να πήρε το πάνω χέρι, ωστόσο ο Ιάπωνας επανήλθε και μετά την SS16 είχε διαχειριστεί τη διαφορά του στα 9,8, σχεδόν όσο έκλεισε το Σάββατο. Με δύο ειδικές να απομένουν, το μαχαίρι και το καρπούζι ήταν στα χέρια του.

Στο 7-8 ήταν τα άλλα δύο Puma της M-Sport, με τον Gregoire Munster να συνεχίζει σταθερά στο αγωνιστικό του τριήμερο, το δεύτερο με Rally1 αγωνιστικό. Αντίστοιχα, ο Γάλλος Loubet ανέβηκε ξανά σε βαθμολογούμενες θέσεις μετά τον χαμένο χρόνο της Παρασκευής (ποινή και έξοδος), ωστόσο ήταν πάνω από 5 λεπτά μακριά από τον rookie teammate του.

Δεύτερο σκέλος – Το σφράγισε ο Rovanpera!

Τα δεύτερα περάσματα από τις ειδικές έγιναν στο ίδιο μοτίβο: Neuville και Rovanpera απλά ήθελαν το Rally να τελειώσει, ενώ Ogier-Tanak και Katsuta-Suninen δεν είχαν κανένα περιθώριο για λάθη.

Στην προτελευταία ειδική του αγώνα, ο Ogier πήρε τον ταχύτερο χρόνο, βρίσκοντας άλλα 5,8 δευτερόλεπτα από τον Tanak, ωστόσο τα 18,3 που απέμεναν μεταξύ τους δεν καλύφθηκαν στην Power Stage, με τον Εσθονό να είναι και αυτός που ανέβηκε τελικά στο βάθρο!

Παίρνοντας άλλα 5,6 δευτερόλεπτα υπέρ του, ο Katsuta κλείδωσε από την 17η ειδική την 5η θέση, επιβεβαιώνοντας σε ακόμα ένα Rally πως η Toyota εξακολουθεί να έχει το καλύτερο πακέτο, ανεξαρτήτως συνθηκών. Εν τέλει, η μεταξύ τους διαφορά σταμάτησε στα 18 δευτερόλεπτα, με τον Katsuta να παίρνει και επιπλέον δύο βαθμούς από την Power Stage.

Μαζί με τον Ιάπωνα, βαθμούς από την τελευταία, bonus, ειδική πήραν και οι Neuville (2ος χρόνος), Ogier (3ος) και Tanak (5ος), με τον Βέλγο να κλείνει με ευχάριστο τρόπο τον αγώνα του, σφραγίζοντας τη δεύτερη νίκη του για φέτος. Για Ogier και Tanak εν τέλει δεν άλλαξε κάτι στη γενική, με τον Γάλλο πολυπρωταθλητή να βρίσκει αρκετούς βαθμούς και από την Power Stage.

Μεστό αγώνα είχαν οι Suninen και Munster που παίρνουν σημαντικές παραστάσεις για το μέλλον τους στο WRC, καταλαμβάνοντας την 6η και 7η θέση αντίστοιχα. Τέλος, με πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης, ο Loubet κατάφερε ίσα να τερματίσει, εν τέλει παίρνοντας μόλις έναν βαθμό, αυτόν της 10ης θέσης.

Όσο για τον Evans, στη μάχη του τίτλου, το θαύμα που περίμενε ποτέ δεν ήρθε. Μπορεί ο Ουαλός να έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα στην Power Stage, να πήρε άνετα τον ταχύτερο χρόνο, όμως το μέγα λάθος που ήλπιζε να κάνει ο Rovanpera δεν έγινε ποτέ.

Κάπως έτσι, ο Φινλανδός της Toyota κατέκτησε τον δεύτερο σερί τίτλο του, μόλις στα 23 του χρόνια! Μια πετυχημένη χρονιά, λοιπόν, για τον ίδιο αλλά και την ομάδα του, με το τρίτο σερί double της ιαπωνικής φίρμας στο WRC να είναι γεγονός, και με έναν ακόμα αγώνα να απομένει για το τέλος της σεζόν του 2023!

Ακολουθεί και η γενική κατάταξη του πρώτου Rally Κεντρικής Ευρώπης. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα από τον κόσμο του WRC, μόνο στο F1fan.gr!

f1fan.gr