Ο πιλότος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου με λεπτούς χειρισμούς πραγματοποιεί στοχευμένη ρίψη νερού στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Μυτιληνιούς στη Σάμο.

Η φωτιά δίπλα στα σπίτια

Οι χείριστες των ελικοπτέρων δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που κατευθύνεται στα σπίτια της περιοχής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και οχήματα του Σώματος αναπτύσσονται σε δρόμους του νησιού.

Πολίτες με υδροφόρες ρίχνονται στην μάχη της κατάσβεσης διπλά από τους πυροσβέστες. Η φωτιά κάνει στάχτη το δάσος με τους ανέμους να δυναμώνουν κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο τόσο των επίγειων δυνάμεων όσο και των εναέριων.

Σύσκεψη για την πυροπροστασία

Στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη από όλα τα συναρμόδια υπουργεία με τον Βασίλη Κικίλια να κάνει λόγο για εθνικό στόχο της προστασίας των δασών και των πολιτών.

Ήδη στην χώρα βρίσκονται σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα που υπολογίζονται στα 91. Συγκεκριμένα 52 είναι μισθωμένα, μεταξύ αυτών ελικόπτερα τύπου Erickson, αεροσκάφη air tracton, ελικόπτερα Μ8 και επιπλέον μεταφοράς προσωπικού.

Ταυτόχρονα ο εναέριος στόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Συνολικά 15 Canadair, 16 Πετζετέλ, ελικόπτερα Chinook, και τα super puma βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία για καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Καταγγελίες από τους συνδικαλιστές

Το βάρος θα πέσει για ακόμη μια χρονιά στις επίγειες δυνάμεις με τα οχήματα όμως σύμφωνα με τους συνδικαλιστές να είναι γερασμένα και καταπονημένα. Περισσότερα από 2000 υδροφόρα οχήματα, 1602 βοηθητικά και 265 ειδικά οχήματα θα ριχτούν στην μάχη των πυρκαγιών μαζί και τους 4255 εθελοντές.

«Γερασμένο προσωπικό, γερασμένος στόλος. Ο μέσος όρος έχει φτάσει 45 έτη και ευελπιστούμε πως με το φιλότιμο του πυροσβέστη θα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Δημήτρης Σταθόπουλος, συνδικαλιστής πυροσβεστικής.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού συνολικά 200 πυροσβέστες από έξι χώρες θα βρίσκονται στην Ελλάδα σε τρία διαφορετικά σημεία ενισχύοντας το έργο των ελληνικών δυνάμεων.



megatv.com