Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας για τη μονταζιέρα που έγινε στις ηχητικές καταγραφές των συνομιλιών του σταθμάρχη Λάρισας με τους μηχανοδηγούς τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, λίγα λεπτά πριν το τραγικό δυστύχημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη και τον θάνατο 57 νέων ανθρώπων, πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ

Καλοδεχούμενη λέει η κυβέρνηση η πρόταση μομφής που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας».

«Δεν υπάρχει ανησυχία για την πρόταση, είναι καλοδεχούμενη, αλλά πρέπει να δούμε τη ροή των εξελίξεων που ξεκίνησε από ένα μπαγιάτικο δημοσίευμα», λέει η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

Μετά τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κλιμάκωσε, θέτοντας τελεσίγραφο 24 ωρών στον πρωθυπουργό καλώντας να παραιτηθεί, ζητώντας όμως και διεθνείς παρατηρητές για να διεξαχθούν οι εκλογές αμφισβητώντας το αδιάβλητο της διαδικασίας εξαιτίας των υποκλοπών, της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού και της συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές».

Για αυτήν τη δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται σφοδρά πυρά από την κυβέρνηση, που του καταλογίζει προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και του πολιτεύματος.

«Λες και είμαστε μια χώρα της Αφρικής. Ντροπή του αν νομίζει ότι έχει έρθει σαν αποικιοκράτης», είπε η υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Αποστάσεις για την αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας να κάνει εκλογές παίρνουν σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χρήστο Σπίρτζη να τη χαρακτηρίζει υπερβολική.

«Υπερβολική τοποθέτηση, αλλά και αυτά που έχουν γίνει είναι επίσης βαριά. Νομίζω ήταν υπερβολή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας για να συγκεντρωθούν οι 50 βουλευτές που χρειάζονται για να κατατεθεί, το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση στην ψηφοφορία.

«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα», λένε από το ΚΚΕ.

«Δεν υπάρχει πια όριο ανοχής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της ΚΟ της «Νέας Αριστεράς».

«Εννοείται ότι η Ελληνική Λύση θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με πυροτεχνήματα όμως, δεν κάνεις πολιτική», λένε από την Ελληνική Λύση.

Πύρα της κυβέρνησης κατά του «Βήματος»

Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, η κυβέρνηση μιλά τώρα για οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και βάλλει κατά του «Βήματος» και του αστυνομικού συντάκτη της εφημερίδας, Βασίλη Λαμπρόπουλου, για την αποκάλυψη του διαλόγου μέσα από τον οποίο έγινε η συρραφή του ηχητικού ντοκουμέντου με στόχο την εξυπηρέτηση της θεωρίας του αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους.

«Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στην σκληρή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε η ALTER EGO MEDIA.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη βαθιά πληγή που έχει αφήσει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας το έγκλημα των Τεμπών, την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα και πρωτοφανείς αλχημείες. Αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο Τύπο, ο οποίος προσπαθεί επί έναν χρόνο τώρα, να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα, ώστε να πέσει φως στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην τραγωδία, βλέπει παντού φαντάσματα για ‘οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα’ τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να την φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους.

»Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, δε μας αφορούν και δε μας αγγίζουν. Θα συνιστούσαμε καλόπιστα στην κυβέρνηση αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος. Τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia, θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».

Ήταν όμως η ίδια η ΕΡΤ όταν έναν χρόνο πριν αποκάλυπτε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο που είχε διαρρεύσει ώρες μόλις μετά τη σύγκρουση των τρένων, υπήρχε και δεύτερος μηχανοδηγός.

«Υπάρχει και ένας δεύτερος μηχανοδηγός που είναι αυτός που ρωτάει Βασίλη φεύγω;’ Είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας από Λάρισα για Βόλο».

Το ρεπορτάζ του «Βήματος» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου ωστόσο ήρθε τώρα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες με ντοκουμέντα από τα έγγραφα των εγκληματολογικών εργαστηρίων ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα είχαν αποσπαστεί παράνομα πριν ακόμη τα πάρει στα χέρια της η Αστυνομία και η Εισαγγελία και χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχθεί, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η θεωρία της λάθους πορείας του μοιραίου ιντερσίτι και του αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους.

Την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ ζητούν οι μηχανοδηγοί.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα αρχεία από τα τρία διαφορετικά καταγραφικά του ΟΣΕ εστάλησαν στις 2 Μαρτίου του 2023 ηλεκτρονικά στην τροχαία Λάρισας, μία ημέρα μετά τη διαρροή στον Τύπο των επίμαχων αλλοιωμένων ηχητικών.



megatv.com