Στις ουκρανικές περιφέρειες που έχει προσαρτήσει παράνομα η Ρωσία έχει «αναστηθεί» μια οργάνωση της σοβιετικής εποχής του Στάλιν με το όνομα SMERSH, σύμφωνα με Ρώσο πολιτικό και προπαγανδιστή του Κρεμλίνου.

«Μιλήσαμε για τη SMERSH, σήμερα δημιουργήσαμε ένα τμήμα που λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο σε νέα εδάφη», έκανε γνωστό ο Αντρέι Γκουρουλιόφ, μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) και πρώην στρατιωτικός διοικητής.

Λέγοντας «νέα εδάφη» αναφέρεται στις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες προσάρτησε παράνομα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το φθινόπωρο του 2022.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις περιοχές και ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν χαρακτηρίσει παράνομη την κίνηση της Μόσχας.

Ποια ήταν η SMERSH

  • Η SMERSH ήταν μία μυστική υπηρεσία που σχηματίστηκε από τον Στάλιν πριν από 80 χρόνια, τον Απρίλιο του 1943.
  • Λειτουργούσε μέχρι το 1946, ως κρίσιμο μέρος του μηχανισμού τρομοκρατίας που άσκησε ο Στάλιν.
  • Είχε ως αποστολή την εξάλειψη της αντικομμουνιστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ουσιαστικά έστελνε τους πράκτορές της στη Δύση με ανάθεση την εξόντωση των δυτικών κατασκόπων.
  • Το ακρωνύμιο SMERSH προέρχεται από δύο ρωσικά σύνθετα «smyert shpionam», που σημαίνει «θάνατος στους κατασκόπους» («smert» σημαίνει θάνατος και «shpionam» σημαίνει κατάσκοποι).
  • Η οργάνωση, διαβόητη για τη βαρβαρότητά της, βρισκόταν πίσω από τη σύλληψη, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων, ακόμη και δικών της πρακτόρων που ήταν ύποπτοι για δολιοφθορά, λιποταξία ή απιστία.
  • Η ομάδα απέτρεψε πολλές απόπειρες κατά της ζωής κορυφαίων σοβιετικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Στάλιν, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Lenta.

Με πληροφορίες από Newsweek

naftemporiki.gr