Ο Sebastian Vettel αναμένεται να οδηγήσει τη McLaren του Ayrton Senna από το 1993 στο Grand Prix της Emilia Romagna στην Imola, ως φόρο τιμής στον Βραζιλιάνο ήρωα της F1.

Κλείνοντας σήμερα τα 30 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, στο Grand Prix του San Marino το 1994 στην Imola, ο κόσμος της F1 θέλει να γιορτάσει τη ζωή και τα επιτεύγματα του Βραζιλιάνου, ενός οδηγού και ανθρώπου που στιγμάτισε το άθλημα με τα κατορθώματα, τη συμπεριφορά και τον χαμό του.

Μετά το Grand Prix του Miami, στο πρόγραμμα της F1 ακολουθεί η πίστα της Imola με το Grand Prix της Emilia Romagna, όπου και αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες εκδηλώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου Senna.

Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής, Sebastian Vettel, που έχει υπό την ιδιοκτησία του την MP4/8 του Ayrton Senna από το 1993, αναμένεται να βγάλει το μονοθέσιο στην πίστα για επίδειξη την ημέρα του αγώνα στην Imola, ως φόρο τιμής προς έναν από τους ήρωές του.

“Ο Ayrton Senna δεν ήταν μόνο ένας οδηγός που εκτιμούσα πολύ ως έναν από τους καλύτερους που πάτησαν πίστα ποτέ, αλλά και ένας άνθρωπος με μεγάλη συμπόνοια”, δήλωσε σε video στο λογαριασμό του στο Instagram ο Vettel.

“Έχουν περάσει 30 χρόνια από το δυστύχημά του και θα ήθελα να τιμήσω τον Ayrton”.

“Θα βρίσκομαι στην Imola για το Grand Prix, οδηγώντας το μονοθέσιό του, τη McLaren MP4/8. Ελπίζω να σας δω την Κυριακή, 19 Μαΐου”.

Ο Vettel, που είναι γνωστός για το μεγάλο του ενδιαφέρον για όλη την ιστορία του αθλήματος, απέκτησε την MP4/8 όπως επίσης και την FW14B του Nigel Mansell από το 1992, την οποία και έχει οδηγήσει σε αρκετές περιστάσεις, απ’ όταν και αποχώρησε από τη F1, στα τέλη του 2022.

Ο Γερμανός, γνωστός για την ευαισθητοποίησή τους προς το περιβάλλον και την προάσπιση της βιοποικιλότητας στη Γη, έτρεξε με τα ιστορικά του μονοθέσια στο φεστιβάλ του Goodwood πέρυσι, χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα μηδενικού αποτυπώματος σε άνθρακα, υπό το πανό “Race without a Trace”. Προηγουμένως, έτρεξε με την FW14B και στο Silverstone.

Η MP4/8 ήταν το πρώτο μονοθέσιο της McLaren μετά την εποχή της Honda. Στην πλάτη του μονοθεσίου βρισκόταν ένας όχι ιδιαίτερα ισχυρός V8 της Ford, όμως στα χέρια του Senna το συγκεκριμένο μονοθέσιο κατάφερε να τα βάλει στα ίσα με την κυρίαρχη Williams-Renault του Alain Prost σε αρκετές περιστάσεις.

5 νίκες κατάφερε να πάρει με το συγκεκριμένο μονοθέσιο ο Βραζιλιάνος, ανεβαίνοντας στη 2η θέση του Πρωταθλήματος Οδηγών, πίσω μόνο από τον Γάλλο. Η θρυλική νίκη που πέτυχε στο Donnington Park ο Senna, όπου και μέσα στον πρώτο γύρο βρέθηκε από 5ος να ηγείται της κούρσας, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναπαραγόμενα βίντεο από την ιστορία της F1.

Όσο για τον Vettel, δοκίμασε το Le Mans Hypercar της Porsche πρόσφατα, σε δοκιμές αντοχής στην πίστα της Αραγονίας. Με την 963 της γερμανικής φίρμας, ο οδηγός έκανε πάνω από δύο Grand Prix σε χιλιόμετρα, δείχνοντας πως βρίσκεται σε φόρμα.

Η Porsche Penske έμεινε εντυπωσιασμένη από την επίδοση του 36χρονου, όμως δεν είναι ακόμα σαφές το εάν θα συνεργαστεί η ομάδα και επισήμως με τον Vettel στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, με φόντο το ένα σκέλος από το Triple Crown, τις 24 ώρες του Le Mans.


f1fan.gr