Καθώς ο Τζόκοβιτς επιστρέφει στο US Open, μετά από 2 χρόνια, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Arthur Ashe και στον τελικό του 2021 ανάμεσα στον Σέρβο και τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ έχουν μένει στο μυαλό όλων. 

Ήταν η ημέρα που ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να γίνει πρώτος παίκτης, μετά τον Ροντ Λέιβερ (1969) που θα κατακτούσε το calendar slam κερδίζοντας και τα 4 Slams την ίδια σεζόν. Ωστόσο, ο Μεντβέντεφ του χάλασε τα σχέδια. 

Με…τσακισμένη ψυχολογία από το Τόκιο 

Η σεζόν του 2021 ξεκίνησε αρκετά δύσκολα, καθώς κλήθηκε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα στους κοιλιακούς κατά τη διάρκεια του Australian Open, μέχρι να το κατακτήσει, ενώ λίγους μήνες αργότερα κέρδισε στα ημιτελικά του Παρισιού τον Ράφα Ναδάλ μετά από μια επική μάχη, ενώ στον τελικό επέστρεψε από το 0-2 κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά για να κατακτήσει έναν ακόμα major τίτλο. 

Στο Wimbledon εκείνης της σεζόν, ο Τζόκοβιτς έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά το οποίο και κέρδισε επιστρέφοντας από το 0-1 στον τελικό απέναντι στον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι. Ο Τζόκοβιτς είχε κάνει το 3 στα 3 και πλέον απέμενε ένα ακόμα για να γράψει ιστορία. 

Όμως εκτός από το Calendar Slam ο Τζόκοβιτς είχε μπροστά του ακόμα μια πρόκληση κι αυτή δεν ήταν άλλη από το Golden Slam (4 slams σε μια χρονιά + χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες). Όλα αυτά γύριζαν μέσα στο μυαλό του με τα ΜΜΕ να πιέζουν ακόμα περισσότερο. 

“Δεν θέλω να τα σκέφτομαι όλα αυτά. Ξέρω ότι είναι εκεί και απλά εστιάζω βήμα-βήμα”, είχε δηλώσει μετά τον τελικό με τον Ματέο Μπρετίνι στο Wimbledon. 

Ο Σέρβος ταξίδεψε στο Τόκιο, με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ να βάζει τέλος στο Golden Slam μετά τη νίκη του με ανατροπή στον ημιτελικό, ενώ στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου έχασε και από τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα γεγονός που του προκάλεσε έκρηξη. 

Αυτό που έμενε “ζωντανό” ήταν το Calendar Slam. Ο Τζόκοβιτς, εκτός από τη νίκη με straight sets κόντρα στον Ολλανδό Τάλον Χρίκσπουρ, πήρε όλα τα παιχνίδια του χάνοντας set. Στον προημιτελικό κέρδισε τον Μπερετίνι, έχοντας χάσει και πάλι το 1ο set, στον ημιτελικό βρήκε μπροστά του τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, που του είχε στερήσει τις ελπίδες για το Golden Slam στο Τόκιο, τον οποίον και κέρδισε σε 5 sets, φτάνοντας έτσι στον τελικό. 

Μια νίκη μακριά από την ιστορία, έχοντας απέναντι τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ. Δεν άντεξε. Ακόμα και ο “ατσάλινος” Τζόκοβιτς λύγισε από την πίεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μεντβέντεφ να κερδίσει στα 3 sets (6-4, 6-4, 6-4) κατακτώντας το 1ο Grand Slam στην καριέρα του, την ίδια ώρα που ο Σέρβος κατέρρεε ψυχολογικά. 

Από εκείνη τη νύχτα και μετά ο Τζόκοβιτς επιστρέφει στο US Open (πέρσι δεν αγωνίστηκε λόγω της απαγόρευσης της εισόδου στις ΗΠΑ για μη εμβολιασμένους παίκτες κατά της Covid-19), με τον Σέρβο να μην έχει τον ίδιο στόχο με εκείνον του 2021, αλλά πλέον πιο ήρεμο και έτοιμο για να προσπαθήσει να φτάσει τους 24 major τίτλους. 




tennis24.gr