Ο Φιλ Νέβιλ, ο πιο πρόσφατος προπονητής του συλλόγου, απολύθηκε. Η Ίντερ Μαϊάμι πήρε ως προσωρινό προπονητή τον Μοράλες και μετά συζητούσε με προπονητές όπως ο Τάτα Μαρτίνο. Ο Σκελότο, νυν τεχνικός της Εθνικής Παραγουάης, είχε θέσει τα κριτήρια για να κλείσει ο Μέσι στο MLS καθώς πρόκειται για οικογενεικό του φίλο.

«(Στο MLS) Θα περίμενα να παίξει σε μία από τις ομάδες στο Λος Άντζελες, στο Μαϊάμι ή σε μια ομάδα με επιρροή από την Αργεντινή: με κάποιον που να μπορεί να συνεργαστεί στενά μαζί του, είτε είναι προπονητής είτε στέλεχος», είχε πει ο Σκελότο προτού κλείσει ο Μέσι στην Παρί.

Άρα ο Μέσι μετατρέπει την ομάδα του Μαϊάμι σε φαβορί για τον τίτλο; Ρεαλιστικά από μόνος ου μάλλον όχι. Οι κυρώσεις που έχει η Ίντερ Μαϊάμι θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Άρα θα είναι δύσκολο να είναι το Νο1 φαβορί για Πρωτάθλημα τουλάχιστον μέχρι το 2024. «Μα είναι ο Μέσι»! θα πουν κάποιοι.

Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι ένας παίκτης μόνος του δεν μπορεί να κατακτήσει το MLS, όπως δεν μπορεί να το κάνει ένας σούπερ σταρ του NBA.

Πάρτε για παράδειγμα τον Μπέκαμ. Έγινε μέλος των LA Galaxy σε μια εποχή που ο καλύτερος δρόμος για μια ομάδα του MLS ήταν να ‘χτίσει’ ένα σύνολο μέσα από παίκτες από τα κολέγια. Είχε έναν καλό φορ, τον Ντόνοβαν και παρόλα αυτά πήρε το Πρωτάθλημα στην 5η του σεζόν στην ομάδα.

Ο Τιερί Ανρί είχε βρεθεί στους New York Red Bulls και δεν τα κατάφερε. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν τρομερά παραγωγικός με τους Galaxy, αλλά το MLS έμελλε να είναι το μόνο πρωτάθλημα στο οποίο έχει αγωνιστεί χωρίς να έχει πάρει κάποιο σημαντικό τρόπαιο.

Υπήρξε και το παράδειγμα του Ινσίνιε στην ομάδα του Τορόντο. Ο Ινσίνιε που έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος όταν έφυγε από τη Νάπολι για να εισπράξει 14 εκατομμύρια δολάρια – ανά σεζόν – πέρυσι. Ο νικητής του Euro 2020 θα είχε και τον επίσης Ιταλό Φεντερίκο Μπερναρντέσκι και τον άλλοτε διεθνή μπακ Κρισίτο. Όμως η πορεία της ομάδας ήταν κάκιστη το 2022.

Φέτος τα πράγματα πήγε από το κακό στο χειρότερο. Η σχέση του Μπερναντέσκι και του Ινσίνιε και μεταξύ τους και με τον σύλλογο γενικά δεν βελτιώθηκαν. Αντίθετα χειροτέρεψαν για τα καλά. Το Τορόντο, το οποίο έχει την πιο ακριβή μισθοδοσία στο MLS, είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Το να έχεις απλώς τον καλύτερο παίκτη στο πρωτάθλημα δεν αποτελεί την απόλυτη εγγύηση επιτυχίας στο γήπεδο. Στην πραγματικότητα, μόνο 2 από τους τελευταίους 14 νικητές του τίτλου του MVP διεκδίκησαν ή πήραν το Πρωτάθλημα (το πήρε ο Ρόμπι Κιν με τους LA Galaxy το 2014 και ο Μαρτίνες με την Atlanta United το 2018).

Ο Μέσι θα γεμίσει τα ταμεία του συλλόγου και του Πρωταθλήματος και θα επηρεάσει μια νέα γενιά Αμερικανών οπαδών και παικτών. Ωστόσο μην νομίζετε ότι η παρουσία του από μόνη της θα μετατρέψει αυτόματα το Μαϊάμι, την ομάδα της πόλης, την Ίντερ, στην τροπαιούχο του MLS.

Πηγή: Αthletic, Times

gazzeta.gr