Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta όλα τα δεδομένα ενόψει της ευρωπαϊκής περιπέτειας του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν.

Πλέον έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την καλοκαιρινή ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού.

Στον μεν γ΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ θα παίξει κατά 50% με την ελβετική Σερβέτ και κατά 50% με τη βελγική Γκενκ η, την ουκρανική Ντνίπρο, από την οποία πριν οκτώ χρόνια είχε αποκλειστεί στα νοκ άουτ της διοργάνωσης (0-2, 2-2).

Κι αν περάσει από τα παιχνίδια στις 10 και 17 Αυγούστου, θα παίξει 24 και 31 Αυγούστου στα play-offs του Γιουρόπα με μία εκ των εξής έξι ομάδων: τον Άγιαξ από την Ολλανδία, τη Λασκ από την Αυστρία, την Ουνιόν από το Βέλγιο, την Ζόρια από την Ουκρανία, την Αμπερντίν από την Σκοτία και την Τσουκάριτσκι από τη Σερβία.

Παρατηρήσεις:

Πρώτη. Ενώ στον γ΄ προκριματικό ουσιαστικά γίνεται ορισμός, στα play-offs ξεκάθαρα είναι θέμα κλήρωσης. Μπορεί να σου βγει ο πιο δυνατός αντίπαλος, ο Άγιαξ η, η Ουνιόν, μπορεί να σου βγει κι ο πιο αδύναμος αντίπαλο, η Τσουκάριτσκι.

Δεύτερη. Ο Ολυμπιακός ζυγοφέρνει να παίξει με μία ομάδα της Ουκρανίας και μία ομάδα του Βελγίου! Από τους συνολικά εννιά πιθανούς αντιπάλους του στις δύο φάσεις του Γιουρόπα Λιγκ, οι τέσσερις είναι από αυτά τα δύο πρωταθλήματα. Η Ντνίπρο με τη Ζόρια. Και η Γκενκ με την Ουνιόν.

Τρίτη. Στον γ΄ προκριματικό και οι τρεις υποψήφιοι αντίπαλοι είναι δευτεραθλητές στα πρωταθλήματα τους. Ενώ στα play-offs και οι έξι αντίπαλοι τερμάτισαν στην 3η θέση στα πρωταθλήματα τους. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις διαφορές ήταν σαν να μην υπήρχαν. Για παράδειγμα στην Ουκρανία ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση Ντνίπρο και Ζόρια κι απλά η Ντνίπρο είχε διαφορά +34 γκολ, ενώ η Ζόρια +33! Αλλά και στο Βέλγιο ισοβάθμησαν Γκενκ και Ουνιόν στη δεύτερη θέση κι απλά η Γκενκ ήταν πρώτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ η Ουνιόν δεύτερη…

Τέταρτη. Θεωρητικά για τον Ολυμπιακό θα ήταν ιδανικό να πέσει με τη Σερβέτ και μετά με την Τσουκάριτσκι. Αλλά δεν θα είναι και το πιο εύκολο. Να υπενθυμίσω ότι τελευταία φορά που ξεκίνησε στην Ευρώπη από το Γιουρόπα Λιγκ είχε παίξει γ΄προκριματικό με την ελβετική Λουκέρνη, αλλά play-offs με την αγγλική Μπέρνλι.

Πέμπτη. Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα μόνο με τις ομάδες της Ουκρανίας. Έχει αποκλειστεί όχι μόνο από την Ντνίπρο, αλλά και από την Ντινάμο Κιέβου (δύο φορές), τη Σαχτάρ και τη Μέταλιστ. Με τις βελγικές τα πάει πολύ καλύτερα! Έχει αποκλείσει Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης, Άντβερπ, μέσα από διαδικασίες φάσης ομίλων όμως, ενώ σε νοκ άουτ έχει αποκλειστεί από την Άντερλεχτ. Και με τις ολλανδικές επίσης! Έχει αποκλείσει Άγιαξ, PSV, ΑΖ κι έχει αποκλειστεί από τον Άγιαξ. Από Σερβία έχει αποκλείσει Ερυθρό Αστέρα, Παρτίζαν και Ραντ. Από Σκοτία την Σέλτικ παλιά. Από την Ελβετία τη Λουκέρνη, τη Γιάνγκ Μπόις και την Ξαμάξ. Κι από την Αυστρία τη Βιέννα.

Έκτη. Εάν ο Ολυμπιακός περάσει στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, θα είναι τελικά στο β΄γκρουπ δυναμικότητας. Άρα, αποκλείεται να κληρωθεί με τις Μπέτις, Μαρσέιγ, Ρενς, PSV, Σλάβια Πράγας. Στο α΄ γκρουπ δυναμικότητας θα είναι Λίβερπουλ, Ρόμα, Άγιαξ, Βιγιαρεάλ, Λέβερκουζεν, Αταλάντα, Σπόρτινγκ και Γουέστ Χαμ η, Φιορεντίνα! Στο γ΄γκρουπ, μεταξύ άλλων θα είναι η Μπράιτον από την Αγγλία και από μία έως τρεις βέλγικες ομάδες. Και στο δ΄ γκρουπ, μεταξύ άλλων θα είναι η Φράιμπουργκ κι η Τουλούζ.

Έβδομη. Σε περίπτωση αποκλεισμού του Ολυμπιακού στον γ΄προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, θα πάει στα play-offs του Κόνφερενς Λιγκ, όπου εκεί με βάση τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι το πιθανότερο είναι να έχει είτε μία ευνοϊκή κλήρωση, είτε μία κλήρωση που δεν θα την πεις κακή. Οι ομάδες που είχαν αποκλειστεί τότε από τον γ΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ αντιμετώπισαν τις Μπαλκάνι (Κόσοβο), Ζρινίσκι (Βοσνία), Χάμρουν (Μάλτα), Ρίγας (Λετονία), αλλά και τρεις πιο δυνατές ομάδες, τις Κλουζ (Ρουμανία), Λεχ Πόζναν (Πολωνία), ΑΙΚ Στοκχόλμη (Σουηδία).

ΒΑΤΣΛΙΚ

Και κάτι τελευταίο και πιο σημαντικό, ίσως: η όλη αυτή κουβέντα περί πιθανών αντιπάλων ασφαλώς κι έχει την αξία της. Αλλά πάνω απ΄ όλα έχει αξία η ετοιμότητα που θα παρουσιάσει το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός, αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Διότι, να θυμίσω ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός απέκλεισε χάρη στον Βατσλίκ στα πέναλτι την Σλόβαν και τον Απόλλωνα Λεμεσού, ο δε ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη Λέφσκι. Κι ένα χρόνο πριν η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τη Βέλεζ κι ο Άρης από την Αστάνα.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή…

Άσχετο: Θραύση κάνει στο Βέλγιο ο Κάιπερς. Δεν είναι μόνο τα 34 γκολ που έχει βάλει (27 στο πρωτάθλημα, πρώτος σκόρερ, έξι στο Κόνφερενς, δεύτερος σκόρερ κι ένα στο Κύπελλο), αλλά και ότι έγινε ο πρώτος Βέλγος που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο βελγικό πρωτάθλημα μετά τον «πολύ» Λουκάκου το 2010! Παρεμπιπτόντως, το 2016 πρώτος σκόρερ στο Βέλγιο ήταν ο…Ονιεκούρου (Έουπεν), με 22 γκολ!

gazzeta.gr