Εκείνοι που σώθηκαν ήταν στο κατάστρωμα. Κάποιοι άλλοι δεν τα κατάφεραν. Δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν το ταξίδι για μια ζωή καλύτερη, όπως την ονειρεύονταν.

Ψάχνουν τα παιδιά τους

750 ψυχές. Τόσοι λένε ότι ήταν πάνω στο αλιευτικό, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

78 είναι νεκροί. 104 έχουν διασωθεί. 43 από την Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων και 5 παιδιά, 47 από τη Συρία, εκ των οποίων 3 ανήλικοι, 12 από το Πακιστάν και 2 Παλαιστίνιοι.

Οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει από εχθές λεπτό. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει βρεθεί κανέναν.

Όλη τη νύχτα, άνδρες του λιμενικού, μετέφεραν τις σορούς ανθρώπων που πνίγηκαν, επειδή κάποιοι, αδίστακτοι διακινητές, εκμεταλλεύτηκαν την ανθρώπινη δυστυχία και τους οδήγησαν στον θάνατο.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Μέσα στην αποθήκη που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής, απόλυτη σιωπή. Ο ένας δίπλα στον άλλο, άνδρες όλοι τους, εξαντλημένοι προσπαθούν να ξεκουραστούν. Κάποιοι, με πνευμονία, υποθερμία ή αφυδάτωση, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Κρατούν σφιχτά το χέρι του γιατρού τους και τους εκλιπαρούν να μιλήσουν, να μάθουν τι απέγινε η οικογένειά τους.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, έχουν αρχίσει να φτάνουν συγγενείς των επιβατών από την Κύπρο, την Γερμανία, την Αίγυπτο. Στέκονται έξω από την πόρτα του Λιμεναρχείου με τις φωτογραφίες των ανθρώπων τους στα χέρια και ρωτούν, όπως μπορούν, να μάθουν εάν υπάρχει ελπίδα να είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που επέζησαν.

Βρήκαν 10 διακινητές

Στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, έχουν μεταφερθεί από το πρωί τουλάχιστον 10 άνδρες, τους οποίους άλλοι επιβαίνοντες έχουν υποδείξει ως διακινητές.

Έχουν καταθέσει, ωστόσο, ακόμη, δεν έχουν προκύψει κατηγορίες σε βάρος τους. Εκεί έφτασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αρχικά, θέλησε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών, στη συνέχεια συναντήθηκε με διασωθέντες κι ύστερα πήγε στο νοσοκομείο της πόλης όπου επισκέφθηκε εκείνους που νοσηλεύονται.

Από νωρίς το μεσημέρι, οι σοροί άρχισαν να καταφθάνουν στο νεκροτομείο της Αθήνας, ενώ αυτήν την ώρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των διασωθέντων από την Καλαμάτα, στη δομή της Μαλακάσας.

Την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο, έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Οικονόμου.

Συγκλονίζει ο γιατρός του Nοσοκομείου της Καλαμάτας

Ο Μανώλης Μάκαρης, γιατρός – καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μας μιλά για την κατάσταση των διασωθέντων, που βρίσκονται στο νοσοκομείο αλλά και για την τεράστια αγωνία των συγγενών, που τον καλούν για να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους.

«Οι στιγμές είναι συγκλονιστικές. Δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα αυτή η ανθρώπινη τραγωδία. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές λύγισαν με τα ανθρώπινα δράματα. Μου έδειχναν φωτογραφίες των συγγενών τους για το εάν τους έχουμε δει. Χτες προσπαθούσε με τα πενιχρά μέσα που είχαμε να τους ειδοποιήσουμε. Όλα συγκλίνουν πως στο αλιευτικό ήταν πάνω από 750 άτομα. Όσον αφορά τα γυναίκα και τα παιδία, μας είπαν πως υπήρχαν πολλά στα αμπάρια. Μιλούσαμε με τα προγράμματα αυτόματης μετάφρασης στα κινητά και δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά. Μας είπαν πως 5- 6 μέρες ήταν σε αυτό το πλοίο και περίπου δύο ώρες παλεύαμε μέσα τα κύματα».

megatv.com