Ο Κ. Νικολακόπουλος αναδεικνύει μέσα από το blog του στο gazzetta μία ξεχωριστή επιτυχία του Ολυμπιακού στο Conference League.

ΣΕ ανύποπτο χρόνο είχα γράψει ότι η UEFA έχει δείξει σε αυτή την τριετία που λειτουργεί η διοργάνωση, ότι στο Conference League θέλει να προχωράνε οι σύλλογοι που έχουν ξεκινήσει από το ίδιο αυτό Κύπελλο κι όχι οι προερχόμενοι από το Europa League. Η μεγάλη επιβεβαίωση έρχεται κι από τη φετινή σεζόν, όπου έχουν γίνει τα ίδια, ίσως και…χειρότερα με τις δύο προηγούμενες. Διότι, για όποιον δεν το έχει προσέξει, στα προημιτελικά έχουν προκριθεί οι εφτά ομάδες που ήταν στην κορυφή των ομίλων του Conference και δεν έπαιξαν έτσι καν νοκ άουτ τον Φεβρουάριο-και ο Ολυμπιακός, που απέκλεισε την 8η ομάδα που ήταν πρώτη στους ομίλους, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ! Μεγάλη η επιτυχία του Ολυμπιακού, βλέποντας ότι έχουν αποκλειστεί στη διαδικασία των νοκ άουτ του Conference σημαντικές ομάδες που είχαν επίσης έρθει, όπως αυτός, από το Europa League: Μπέτις, Άγιαξ, Ουνιόν…

ΒΛΕΠΕΙΣ και τους «8» του Europa League: Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ, Μίλαν, Ρόμα, Αταλάντα, Λέβερκουζεν, Μπενφίκα, Μαρσέιγ! Πού να βρεθεί χώρος για ελληνική ομάδα…Ειδικά όταν παρατηρείς ότι έχουν αποκλειστεί στη φάση των 16 ομάδες όπως οι Μπράιτον, Βιγιαρεάλ, Φράιμπουργκ, Σπόρτινγκ, Ρέιντζερς-να θυμίσουμε ότι οι τρεις πρώτες απέκλεισαν ΑΕΚ, ΠΑΟ κι Ολυμπιακό…Δεν συζητάω για το Champions League, στο οποίο έμειναν εκτός προημιτελικών Ίντερ, Πόρτο, Νάπολι, Λειψία,, Σοσιεδάδ…Ατυχώς, φαίνεται ότι μόνο στο Conference μπορεί πλέον μία ελληνική ομάδα να ελπίζει για 8άδα και πάνω.

ΕΑΝ κατάλαβα καλά από κάποια σχόλια στον τουρκικό Τύπο, στη Φενέρμπαχτσε θεωρούν εαυτόν φαβορί για την παρτίδα με τον Ολυμπιακό, μετά την πρόκριση τους επί της Ουνιόν, που όντως δεν ήταν μία μικρή επιτυχία, καθότι πρώτον στον αμέσως προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και δεύτερον πρωτοπόρος, μακράν, του φετινού βελγικού πρωταθλήματος και διεκδικήτρια του έως την τελευταία αγωνιστική και την προηγούμενη διετία. Μάλιστα, ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής της Φενέρ, ο πρώην του ΠΑΟΚ Μπράνκο, δεν δίστασε να στείλει…φιλιά μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, την στιγμή κατά την οποία ο Τσιάρτας «έβγαλε» το ζευγάρωμα της Φενέρ!

Τέλος πάντων, οι Τούρκοι έκαναν εντυπωσιακό διπλό 3-0 μέσα στο Βέλγιο στο πρώτο ματς κι έχασαν 0-1 στη ρεβάνς. Μπορεί, πάντως, κάποιος να προσέξει ότι στο 3-0 το σκορ ήταν στο εύθραυστο 1-0 έως το 84ο λεπτό, αλλά και ότι στον επαναληπτικό οι Βέλγοι έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες ακόμη και για να πάνε την πρόκριση στην παράταση.

ΜΙΑ μεγάλη παράδοση, 20ετίας και βάλε, έσπασε λοιπόν ο Ολυμπιακός κόντρα στις ομάδες του Ισραήλ, καθώς είχε τέσσερις αποκλεισμούς σε τέσσερις παρτίδες στο παρελθόν, δύο από τη Μακάμπι Χάιφα και δύο από τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χάποελ Μπερ Σέβα. Με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο έσπασε αυτή την ευρωπαϊκή κατάρα, με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο πρέπει τώρα να διατηρήσει και να επαυξήσει την καλή παράδοση με τις τουρκικές ομάδες, έχοντας αποκλείσει τα τελευταία χρόνια τόσο την ίδια τη Φενέρμπαχτσε (3-0 έξω, 1-0 μέσα), όσο και την Μπασάκσεχιρ (1-0 έξω, 2-0 μέσα) και την Οσμάνλισπορ (0-0 μέσα, 3-0 έξω), δηλαδή με πέντε νίκες και μία ισοπαλία, με μηδέν παθητικό! Εντυπωσιακό πράγματι ότι η Φενέρ έχει αποκλειστεί και τις άλλες δύο φορές που έπαιξε με ελληνικές ομάδες, ξανά χωρίς νίκη, από τον Παναθηναίκό (1-1 μέσα, 1-4 έξω) κι από τον ΠΑΟΚ (0-1 έξω, 1-1 μέσα).

ΜΕ τις δύο πιο σημαντικές, πάντως, τουρκικές ομάδες, την Γαλατασαράι και την Μπεσίκτας, ο Ολυμπιακός έχει κατά βάση αποτυχίες, υπό την έννοια ότι από την Μπεσίκτας αποκλείστηκε (1-1 μέσα, 1-4 έξω), όπως κι από τη Γαλατασαράι παρότι μάλιστα την είχε κερδίσει 3-0 στη Ριζούπολη (είχε χάσει 0-1 στην Πόλη κι είχε τερματίσει 4ος στον όμιλο, ενώ οι Τούρκοι στην 3η θέση). Πάλι σε φάση ομίλων, σε μονό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός είχε χάσει επίσης 0-1 στην Πόλη από τη Γαλατά, αλλά στο τέλος είχαν περάσει κι οι δυο. Η Γαλατασαράι έχει αποκλείσει τον Παναθηναίκό μία φορά, αλλά η Μπεσίκτας έχει αποκλειστεί από τον ΠΑΟΚ μία φορά.

ΜΙΑ άλλη παράμετρος έχει να κάνει φυσικά και με τη δίψα της ρεβάνς που θα θέλει να πάρει η Φενέρ από τον Ολυμπιακό, καθώς όχι απλά την είχε αφήσει πίσω του, στην 3η θέση του ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ, το φθινόπωρο του 2021, αλλά της είχε κάνει μεγάλο χουνέρι κερδίζοντας την 3-0 μέσα στο ίδιο της το σπίτι, μπροστά σε 23.000 τότε οπαδούς της. Μάλιστα τώρα, αναμένεται το γήπεδο να είναι γεμάτο με 40.000 κόσμο. Αλλά και τον Ολυμπιακό να δικαιούται 2.000 εισιτήρια.

ΜΑΧΗ μεγάλη για το πρωτάθλημα στο Ισραήλ ανάμεσα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Μακάμπι Χάιφα, που έχουν πάρει τον τίτλο και τα πέντε προηγούμενα χρόνια (δύο και τρεις φορές αντίστοιχα). Πρόκειται για τις δύο τελευταίες κατά σύμπτωση αντιπάλους των Ολυμπιακού και Παναθηναίκού στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τους «πράσινους» να έχουν πάθει μεγάλη ζημιά στη ρεβάνς στη Λεωφόρο χάνοντας 1-2 και μένοντας εκτός Ευρώπης (0-0 το πρώτο ματς στη Χάιφα) και τους «ερυθρόλευκους» αντίθετα να κάνουν εν τέλει τη διαφορά στον επαναληπτικό με το 6-1 (στην παράταση) στο γήπεδο της Τόπολα, μετά την βαριά εντός έδρας ήττα τους 1-4 στο Καραϊσκάκη.

ΔΕΝ αμφιβάλλει κανείς ότι για τον Ολυμπιακό εξελίχθηκε σε πλεονέκτημα η διεξαγωγή της ρεβάνς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ σε ουδέτερο γήπεδο, στη Σερβία. Απλά πρέπει να καταγράψουμε ότι η Μακάμπι στο ίδιο γήπεδο, της Τόπολα, στα δύο προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια της είχε κερδίσει τόσο την ουκρανική Ζόρια, όσο και την βελγική Γκεντ, βάζοντας έξι γκολ (3-2 και 3-1). Όπως κι η Μακάμπι Χάιφα στο τελευταίο εντός έδρας, θεωρητικά, παιχνίδι της, κέρδισε κι αυτή (1-0) την Γκεντ στην ουδέτερη Βουδαπέστη. Και τέλος πάντων, μαγκιά είναι να εκμεταλλεύεσαι τις συγκυρίες. Όχι όπως ο Ολυμπιακός όταν είχε παίξει στην ουδέτερη Κύπρο παλιότερα με τη Μακάμπι Χάιφα κι είχε χάσει 0-3…

ΚΑΤΙ ακόμη: τα έχουν οι Ισπανοί προπονητές αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενίοτε κι αρνητικά. Είδαμε με τον Μεντιλίμπαρ ο Ολυμπιακός να ρίχνει έξι στη Μακάμπι και τέσσερα στον ΠΑΟΚ, αλλά και να τρώει τέσσερα από τη Μακάμπι και τρία από τον ΠΑΟ. Όπως είχαμε δει με τον Μαρτίνεθ τον Ολυμπιακό να κερδίζει τη Γουέστ Χαμ και να τρώει πέντε από την Φράιμπουργκ και τέσσερα από τον ΠΑΟΚ. Παίζουν συνήθως οι Ισπανοί ένα ποδόσφαιρο με ρίσκα.

Άσχετο: Ο ΠΑΟΚ προχωράει τα τελευταία χρόνια στο Κόνφερενς Λιγκ διότι απλούστατα για πρώτη φορά στην Ευρώπη εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα! Έτσι φέτος απέκλεισε τόσο τη Χάιντουκ (3-0), όσο και την Άιντραχτ (2-1) και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ (5-1). Όπως και την αμέσως προηγούμενη σεζόν που είχε φτάσει επίσης στους «8» είχε αποκλείσει τη Μίντιλαντ (2-1) και την Γκεντ (1-0). Αποκλείστηκε όταν έχασε μέσα στη Θεσσαλονίκη από τη Μαρσέιγ. Το εντελώς αντίθετο της ΑΕΚ, που φέτος μέσα στη Φιλαδέλφεια έχασε από τις Άντβερπ, Μαρσέιγ, Μπράϊτον κι έφερε ισοπαλία με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Ο δε Παναθηναϊκός, επίσης φέτος, όσο κέρδιζε εντός έδρας, όλα ήταν καλά (με Μαρσέιγ, Βιγιαρεάλ), όταν έχανε στο ΟΑΚΑ η, τη Λεωφόρο, όλα γίνονταν χάλια (με Μπράγκα, Ρεν, Μακάμπι Χάιφα).

Η φωτογραφία της ημέρας:

Για να είμαστε ρεαλιστές, αποδεικνύεται ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό, φαντάζομαι και για τον ΠΑΟΚ, η απόφαση αναβολής της προγραμματισμένης για αύριο 2ης αγωνιστικής των πλέι οφς, που περιελάμβανε τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και ΠΑΟ-ΠΑΟΚ. Σκεφθείτε να πήγαινε αύριο ο Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια, επιστρέφοντας στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη Σερβία, κι έχοντας «αδειάσει» σωματικά από την κούραση των 120 λεπτών και πνευματικά από το ατελείωτο πανηγύρι μίας ιστορικής πρόκρισης. Η ΑΕΚ, έχοντας και τις επιστροφές των τραυματιών της, θα ήταν ξεκάθαρα το φαβορί, με πολύ μεγαλύτερη φρεσκάδα, παράγοντας που είχαμε δει και το ρόλο που είχε παίξει στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (1-3) της περασμένης Κυριακής, τρεις ημέρες μετά το Ολυμπιακός-Μακάμπι (1-4)…

Παρεμπιπτόντως, η Φενέρμπαχτσε ψάχνεται κι αυτή για να διευκολυνθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και συζητάει με την ομοσπονδία για να αναβληθεί ένα παιχνίδι της. Μία εξέλιξη που δείχνει ότι οι Τούρκοι ναι μεν έχουν κυρίαρχο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από μία ολόκληρη 10ετία, όμως θέλουν να πάνε και πιο ψηλά στο Conference League. Εξάλλου, ήταν κάτι που το καταλαβαίνει ο καθένας, βλέποντας τις ενδεκάδες που κατέβασε στα παιχνίδια της με τη βελγική Ουνιόν. Ήταν ενδεκάδες με τουλάχιστον εφτά βασικούς στο κάθε ένα παιχνίδι. Ένα μικρό ροτέϊσον τριών-τεσσάρων παικτών έγινε σε κάθε ματς, βασικό με τον 38χρονο Ντζέκο να μένει στον πάγκο και να μένει αλλαγή, παίζοντας βασικός ο Μπατσουαγί.

Και για το τέλος ένα Emoji

gazzeta.gr