Βάσει αποτελεσμάτων, εικόνας και αριθμών είναι φανερό ότι ο Άρης δεν έχει την αγωνιστική φρεσκάδα που τον χαρακτήρισε στο προηγούμενο διάστημα και πλέον το ζητούμενο είναι η επιστροφή στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Καστρίτης έπειτα από την εντός έδρας ήττα από το Μαρούσι η οποία – ουσιαστικά και όχι μαθηματικά – εκτροχιάζει τους «κίτρινους» από τη διεκδίκηση της 4ης θέσης. Γιατί απέχουν έναν βαθμό από τον Προμηθέα παράλληλα του μειονεκτήματος σε περίπτωση ισοβαθμίας, γιατί επίσης η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 3ο Περιστέρι.

Ο Άρης χρειάζεται δύο νίκες και μόνο ήττες των παραπάνω δύο ομάδων για να αλλάξει τις ισορροπίες, πιο σημαντικό είναι όμως να επιστρέψει στην αγωνιστική κατάσταση που βρισκόταν πριν τη διακοπή. Κι αυτή η περίοδος, λίγο πολύ, ήταν αναμενόμενη έπειτα από ένα διάστημα έντονης αγωνιστικής δράσης καθώς μέσα σε πέντε μήνες έδωσε 41 επίσημα παιχνίδια έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί ένα σωρό σοβαρούς τραυματισμούς.

Ειδικά αυτός του Ρομπέρτο Γκάλινατ είχε σοβαρές συνέπειες και στις δύο πλευρές του παρκέ καθώς δεν είναι τόσο απλή η εύρεση περί των 15 πόντων ανά παιχνίδι, τόσους έδινε ο Αμερικανός.

Μιλώντας για την ανάγκη άμεσης επιστροφής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, πιθανότατα, ο Γιάννης Καστρίτης αναφερόταν στην άμυνα καθώς σ’ αυτόν τον τομέα συνηθίζει να εστιάζει καθότι εκεί βρίσκεται ο κύριος άξονας της τακτικής προσέγγισης των αγώνων.

Ο Άρης στηρίζεται στους πόντους που βρίσκει στο ανοιχτό γήπεδο κι αυτοί έρχονται μέσα από το κλέψιμο μπάλας, την εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ και κατ’ επέκταση, την ικανότητα των παικτών του στο ανοιχτό γήπεδο. Αν ρίξει κανείς μια ματιά μόνο στους δύο τελευταίους αγώνες για τη Stoiximan Basket League «χάθηκαν» 30 αμυντικά ριμπάουντ, η δε πλειοψηφία των κλεψιμάτων πέρασε αναξιοποίητη. Κι έτσι ο μέσος όρος παραγωγής πόντων μειώθηκε συντριπτικά.

Για την ακρίβεια περιορίστηκε στους 61.6 πόντους στα τελευταία τρία παιχνίδια. Αν μπουν στην εξίσωση και οι δύο αγώνες για το Final 8 του Κυπέλλου, δεν παρατηρείται έντονη αύξηση καθώς είναι περί των 66!

Αντιθέτως, στα τελευταία πέντε παιχνίδια οι «κίτρινοι» δέχονται περισσότερους πόντους σε σχέση αυτούς που… προβλέπονται βάσει των αμυντικών στόχων. Βέβαια, αυτοί οι 77.6 είναι περισσότερο απόρροια των 93 που δέχθηκαν από την Προμετέι στον νοκ άουτ αγώνα για το Eurocup. Πάντως, σε κανένα από αυτά τα παιχνίδια δεν περιόρισαν τους αντιπάλους τους (ΠΑΟΚ, Προμηθέας, Μαρούσι, Παναθηναϊκός) κάτω από τους 70 πόντους. Τόσους σημείωσε ο Προμηθέας σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα.

Το τρίποντο και η αναξιοποίηση γραμμή των ψηλών

Στην εξίσωση της χαμηλής παραγωγής στην επίθεση, φαίνεται ότι, βρίσκονται δύο ακόμη παράγοντες. Στα τελευταία τρία παιχνίδια η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη σουτάρει με το χαμηλότατο 21.6% στο μακρινό σουτ έχοντας 18/83 προσπάθειες.

Απέναντι στο Μαρούσι, αρκετά από τα 30 μακρινά σουτ ήταν ελεύθερα, μόλις έξι βρήκαν στόχο. Αυτή η αστοχία συνδυάστηκε με την… πανωλεθρία μέσα στη ρακέτα όπου ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα «κουβάλησε» στην πλάτη του τόσο τον Σίλβιο ΝτεΣόουζα όσο και τον Κρις Μπάνκστον. Γενικώς οι δύο ψηλοί δεν υπήρξαν παράγοντες στον τρόπο παιχνιδιού του Άρη στα τελευταία παιχνίδια γιατί δεν τροφοδοτούνται και στον βαθμό που θα έπρεπε.

Ο Ντε Σόουζα δεν προσφέρει περισσότερους 5.8 πόντους στους τελευταίους πέντε αγώνες αλλά μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το σύνολο των προσπαθειών του καθώς περιορίζονται στις 22.

Παρότι ο Ανγκολέζος έχει την ικανότητα των πίβοτ κινήσεων εν αντιθέσει με τον Κρις Μπάνκστον ο οποίος βασίζεται στο «τάισμα» από τους κοντούς. Κι αυτός έχει… διακοσμητικό ρόλο στα τελευταία παιχνίδια.

Ο δικός του μέσος όρος περιορίζεται στους πέντε πόντους και οι δικές του προσπάθειες επίσης δεν ξεπερνούν τις 22. Η εντονότερη συμμετοχή των ψηλών στο παιχνίδι της ομάδας κρίνεται επιτακτική, ειδική από τη στιγμή που ο Ίσμαελ Σανόγκο δεν θυμίζει τον παίκτη προ του σοβαρού τραυματισμού και ο Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς δεν διακρίνεται για την αγωνιστική σταθερότητά του.



gazzeta.gr