Ο…μικρός Λούκα γνώρισε τον κόσμο του μπάσκετ από την οικογένειά του. Όχι από τον πατέρα του που πιθανότατα να σκεφτόταν κανείς, αλλά από την γιαγιά του, Αντζέλικα, όταν εκείνη του έδωσε μία πορτοκαλί μπάλα συμπληρώνοντας τα τρία του χρόνια. Οτιδήποτε αφορούσε το άθλημα ήρθε σύντομα στο επίκεντρο της προτεραιότητάς του και έτσι εξελίχθηκε ο παίκτης Βιλντόζα. Η πατρίδα του έμοιαζε με τον πιο “ασφαλή” χώρο να αναπτύξει το ταλέντο του, για αυτό το λόγο έγινε επαγγελματίας με την Quilmes.

Από το 2012 μέχρι και το 2016 ο Βιλντόζα αγωνιζόταν στην Αργεντινή με τα ραντάρ της Μπασκόνια να “στρέφονται” πάνω του και στα 24 του χρόνια να του δίνουν την ευκαιρία για το μεγάλο βήμα σε ευρωπαϊκά εδάφη. Οι Βάσκοι είχαν τα δικαιώματά του, όμως, εκείνος παρέμεινε έναν ακόμη χρόνο με μορφή δανεισμού στην Quilmes προτού πάρει τα ταλέντα του για την Ισπανία. Όπως ήταν φυσικό, βρήκε μπροστά του ονόματα με εμπειρία και με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γκρέιντζερ, ο Βιλντόζα έπρεπε να… πείσει τόσο την Μπασκόνια, όσο και το κοινό της EuroLeague ότι έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις με το ίνδαλμα του Πάμπλο Πριχιόνι στο μυαλό του.

Η υπομονή και η επιμονή του κατάφεραν να περάσουν από τα στάδια ενός ρολίστα, στον παίκτη που ανέβαζε τα νούμερά του και κέρδιζε λεπτά στο παρκέ. Μέχρι που βρέθηκε με το τρόπαιο του ισπανικού πρωταθλήματος στα χέρια, αφού η Μπασκόνια έκοψε πρώτη το νήμα στην εκδοση του 2020! Την επόμενη χρονιά οι 10.1 πόντοι, τα 2 ριμπάουντ και οι 3.4 ασίστ κατά μέσο όρο στην EuroLeague, ήταν αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον των Νιου Γιορκ Νικς. Το «αντίο» του Βιλντόζα σε ένα… λιμάνι τεσσάρων χρόνων μιλούσε για ένα όνειρο που ήθελε να κυνηγήσει και ένας ακόμη άνεμος τον οδηγούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρόλα αυτά, η εμπειρία του ΝΒΑ θα έμοιαζε πολύ σύντομα με εφιάλτη. Ένας τραυματισμός και ο χρόνος αποκατάστασης του χειρουργείου στο δεξί του πόδι θα τον ανάγκαζε να αποχαιρετήσει τους Νεοϋορκέζους έπειτα από μόλις δύο παιχνίδια Summer League και θα του έφερνε στο μυαλό μία τριετία (από τα 17 έως τα 20 του χρόνια) που πέρασε προσπαθώντας να αντισταθεί στα εμπόδια των τραυματισμών.

Επτά μήνες αργότερα και με τις… σκιές της επέμβασης να έχουν πλέον εξαφανιστεί, ο Βιλντόζα βρήκε καταφύγιο στο ενδιαφέρον των Μιλγουόκι Μπακς και τον Απρίλιο του 2022 ο Αργεντίνος θα ντυθεί για πρώτη φορά στα “πράσινα”. Το ντεμπούτο του δεν άργησε να έρθει κόντρα στους Μπουλς σε περίοδο play-offs και σε ένα παιχνίδι που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα λοιπά «ελάφια» είχαν κρίνει από νωρίς. Η είσοδός του στο τέταρτο δεκάλεπτο συνοδεύτηκε από εκείνη του Θανάση Αντετοκούνμπο και οι δυό τους προσέφεραν ένα από τα όμορφα highlights του αγώνα με τον Βιλντόζα να πασάρει πίσω από την πλάτη για το κάρφωμα που ξεσήκωσε τον πάγκο.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους και μετά από μία σύντομη ανανέωση με συμβόλαιο για το summer camp, οι Μπακς αποχαιρέτησαν τον Βιλντόζα!

bwin – Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!





gazzeta.gr