Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις καλοκαιρινές επιλογές του Τριφυλλιού και όσα προσέφεραν στο 1/3 της φετινής Super League.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αυξήσει τις διαθέσιμες ποιοτικές επιλογές στο έμψυχο δυναμικό του, όντας μέχρι στιγμής απόλυτα ανταγωνιστικός σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το Τριφύλλι διαθέτει ένα από τα πληρέστερα ρόστερ των τελευταίων ετών, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να διαθέτει αξιόπιστες λύσεις σε κάθε θέση. Το Τριφύλλι έγινε σαφώς μία καλύτερη ομάδα, πρωτίστως λόγω της συνέχειας της δουλειάς του προπονητή για τρίτη σερί σεζόν και δευτερευόντως εξαιτίας των προσθηκών στο ρόστερ.

Φυσικά κάθε μεταγραφή κρίνεται με ασφάλεια και σοβαρότητα στο φινάλε της σεζόν. Εξάλλου δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως κάθε ποδοσφαιριστής χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, στα νέα αγωνιστικά δεδομένα, μιλάμε για ανθρώπους και όχι για ρομπότ. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο θα χρειαστεί τον χρόνο του για να ”κολλήσει”, το δείγμα θα πρέπει να είναι επαρκές για να μιλήσουμε για επιτυχημένη ή αποτυχημένη μεταγραφή.

Στην Ελλάδα βέβαια στο τρίμηνο… ισοπεδώνουμε παίκτες και τους βγάζουμε λίγους, με την ποδοσφαιρική πραγματικότητα, ειδικά στον Παναθηναϊκό να έρχεται να επιβεβαιώσει το βιαστικό των κρίσεων, σε μία σειρά από περιπτώσεις, το τελευταίο διάστημα.

Με πιο χαρακτηριστικές εκείνες των Αϊτόρ και Παλάσιος.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα, όμως, μπορούμε να δούμε τι προσέφεραν μέχρι στιγμής τα επτά νέα πρόσωπα που προστέθηκαν στο ρόστερ του Παναθηναϊκού το προηγούμενο καλοκαίρι. Τι έδωσαν και τι δεν έδωσαν σε αυτά τα παιχνίδια, ποιός ήταν ο βαθμός επιδραστικότητάς τους στο παιχνίδι, στην απόδοση και στα αποτελέσματα του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος.

Γουίλιαν Αράο

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος ήταν πολύ καλός στον πρώτο γύρο, προσαρμόστηκε άμεσα, έδωσε το κάτι διαφορετικό στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού, την έκανε πιο γρήγορη, πιο aggresive και άμεση και όταν χρειάστηκε να παίξει στο κέντρο της άμυνας λόγω των τραυματισμών, ήταν και εκεί σούπερ αξιόπιστος. Δίνει πράγματα που δεν υπήρχαν πέρσι στον άξονα της ομάδας.

Τόνι Βιλένα

Δεν ήταν αυτός που θα ήθελαν να βλέπουν στον Παναθηναϊκό ο Ολλανδός μέσος και δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά στην αρχή της σεζόν. Δεν ήταν επιδραστικός, σε κανένα κομμάτι των καθηκόντων του. Παρά το γεγονός πως στις προπονήσεις είναι εξαιρετικός σύμφωνα με όσους τις βιώνουν καθημερινά, στο χορτάρι δεν κατάφερε να είναι εξίσου καλός.

Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος κόντρα στον ΟΦΗ ήταν εκ των κορυφαίων των ”πρασίνων” και αυτή η εμφάνιση μπορεί να αποτελέσει την αρχή για κάτι καλύτερο. Η ποιότητά του είναι δεδομένη.

Έρικ Πάλμερ Μπράουν

Τραυματίστηκε σοβαρά στις 28 Σεπτεμβρίου, έκτοτε είναι εκτός και αναμένεται να επιστρέψει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα μέσα Ιανουαρίου. Δεν μπορεί να κριθεί η συνεισφορά του στον πρώτο γύρο. Προφανώς.

Κάρλος Ζέκα

Επέστρεψε για να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό μετά από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και ενώ στη θέση του, στο ”6”, υπάρχουν δύο πολύ ποιοτικές επιλογές. Ο Αράο και ο Ρούμπεν Πέρεθ. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όποτε υπήρχε ευκαιρία του έδωσε χρόνο συμμετοχής και ο διεθνής άσος ανταποκρίθηκε επαρκώς.

Φίλιπ Μλαντένοβιτς

Η παρουσία του Σέρβου αριστερού μπακ στο 1/3 του φετινού ”μαραθωνίου” έχει ξεκάθαρα θετικό πρόσημο. Πως θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας στο κομμάτι της δημιουργίας; Ο Μλαντένοβιτς είχε άμεση συμμετοχή σε πέντε γκολ της ομάδας, ήταν επιδραστικός χάρη στο τρομερό αριστερό του πόδι και ο συναγωνισμός με τον Χουάνκαρ μόνο καλό έκανε στον Παναθηναϊκό. Συνθήκη που δεν υπήρχε πέρσι σε κανένα σημείο της σεζόν, είτε με τον Γκάνεα ως ”δεύτερο” είτε με τον Πούχατς.

Τιν Γεντβάι

Ο Κροάτης στόπερ είχε καλές είχε και κακές στιγμές. Σίγουρα δεν είναι κάποιος που μεταμόρφωσε το κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού προς το καλύτερο, ούτε κάποιος που πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Αν θα μπορούσαμε με μία λέξη να ορίσουμε την μέχρι τώρα παρουσία του; Average. Το υπόλοιπο της σεζόν θα καθορίσει και το αν ο σύλλογος θα τον κρατήσει στο ρόστερ και του χρόνου, ενεργοποιώντας την οψιόν αγοράς που υπάρχει με την Λοκομοτίβ Μόσχας.

Φίλιπ Τζούρισιτς

Σημαντική η παρουσία του στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Έβαλε περισσότερη ποιότητα στο ”10”, έκανε καλύτερο τον Μπερνάρντ και έδωσε σημαντικά πράγματα σε αυτό το 10-1-2 του Τριφυλλιού στον πρώτο γύρο. Συνολικά είχε συμμετοχή σε 7 γκολ της ομάδας, σκοράροντας τρία από αυτά. Αν κάτι του έλειψε και αποτελεί ζητούμενο ενόψει της συνέχειας; Αυτό είναι η διάρκεια, τα συνεχόμενα καλά παιχνίδια.

gazzeta.gr