Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Πύλου.

Παίρνουν μέρος μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, τρία παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερο του λιμενικού σώματος.

Το πρωί της Δευτέρας θα οδηγηθούν στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο, οι 9 κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων.

Εξιτήριο πήρε χθες και ο νοσηλευόμενος κρατούμενος οπότε θα μεταφερθεί μαζί με τους υπολοίπους στην εισαγγελία.

«Με πολύ ευαισθησία προσεγγίζουμε το θέμα. Έχουν χαθεί συνάνθρωποι μας. Δεν μπορεί να είμαστε ψυχροί και αμέτοχοι αλλά δουλειά μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι ένοχοι να πάνε εκεί που τους αξίζει», είπε η συνήγορος υπεράσπισης κατηγορούμενου, Νάνσυ Δημοπούλου.

Από κάθε γωνία της Ευρώπης καταφτάνουν οι συγγενείς

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να καταφτάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, από κάθε γωνιά της Ευρώπης, συγγενείς των ναυαγών.

-Από που είσαστε;

-Από το Πακιστάν

– Κι έρχεστε από…;

-Ιταλία

-Ψάχνετε τον αδελφό σας;

-Ναι

«Το γραφείο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας έχει δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα κυρίως από Γερμανία και από Αμερική. Δεν είναι αρμοδιότητα μας, μεταφέραμε το τηλέφωνο στο επιχειρησιακό κέντρο. Ξέρω όμως ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 250 άτομα έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι από συγγενείς τους που ψάχνουν να τους βρουν», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας, έχουν ήδη οδηγηθεί 71 άτομα που διασώθηκαν από το ναυάγιο, ενώ 5 ανήλικοι έχουν  μεταφερθεί σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανηλίκων στην Αθήνα.

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες διασωθέντων

Συγκλονιστικές είναι οι ανθρώπινες ιστορίες από συγγενείς των ναυαγών ψάχνουν απελπισμένα τους δικούς ανθρώπους.

Ένας άνδρας αναγκάστηκε να πει σε μία μητέρα πως το παιδί της είναι νεκρό.

Ένας άλλος έχει έρθει από την Ιταλία για να ψάξει τον ξάδελφο του, 25 ετών, αλλά ακόμη δεν τον έχει βρει.

Χθες ένα ζευγάρι που παντρεύτηκε και έφυγε με τα δύο του παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον, έμαθε πως πλέον δεν θα τα έχει μαζί του.

Οι 9 συλληφθέντες διακινητές παρίσταναν τους πρόσφυγες

Οι 9 συλληφθέντες για διακίνηση στο πολύνεκρο ναυάγιο βρίσκονται στη Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπου εκεί βρίσκονται και οι δικηγόροι τους, οι οποίοι έχουν μπει αυτεπάγγελτα στο πλαίσιο της δικηγορικής βοήθειας.

Οι 8 αρνήθηκαν τα πάντα ενώ ένας φαίνεται να ομολόγησε στην πρώτη ανακρίτρια πως συνεργάστηκε μαζί τους και ο ρόλος που του είχαν δώσει ήταν να φροντίσει να μπουν όλοι στις θέσεις τους και να μην μετακινούνται.

Και τα 9 άτομα ταυτοποιήθηκαν από τους επιβάτες ως διακινητές. Πέντε ακόμα άτομα έχουν κληθεί για συμπληρωματικές καταθέσεις.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν το πρωί της Δευτέρας στην εισαγγελία, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που αφορά παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.



megatv.com