«Πολλά νέα κορίτσια σήμερα δέχονται stalking. Eίναι μία σύγχρονη μάστιγα και είναι κάτι που απασχολεί πολλούς αλλά δεν το λένε. Σήμερα πλέον όμως συμβαίνει και σε πολλά αγόρια», επεσήμανε ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Μάλιστα ο κ. Σφακιανάκης μοιράστηκε με την εκπομπή και μια περίπτωση stalking που χειρίστηκε ο ίδιος.

«Κάποιος νεαρός είχε κάνει σχέση με μια κυρία λίγο μεγαλύτερη από αυτόν. Ο νεαρός έκανε το λάθος να πάει μια φορά μαζί της και μετά να εξαφανιστεί. Από τότε άρχισε η ”Οδύσσειά του”. Τον έψαχνε, του έστελνε μηνύματα και στον ίδιο και στους φίλους τους. Μετά έστελνε μηνύματα και σε όλο το οικογενειακό του περιβάλλον».

Ο τρόπος που προσεγγίζει το θύμα του

Οι τρόποι που μπορεί να προσεγγίσει το θύμα του ο stalker είναι οι εξής:

-Παρακολουθεί το θύμα, δημιουργώντας «συμπτώσεις» ώστε να έχει οπτική επαφή με το θύμα,

-Συγκεντρώνει πληροφορίες μέσω των social του θύματος και παρακολουθεί τις δραστηριότητες του,

-Επικοινωνεί με το θύμα μέσω τηλεφώνου, γραμμάτων η μέσω των social,

-Όταν νιώσει απόρριψη, ξεκινάει τις βίαιες συμπεριφορές – απειλές, εξύβριση, καταστροφή περιουσιακών στοιχείων του θύματος ακόμη και πρόκληση σωματικής ή σεξουαλικής βλάβης.

Το ψυχολογικό προφίλ του «stalker»

Το ψυχολογικό προφίλ του «stalker» είναι το εξής:

-Άνθρωπος με εμμονές,

-Μοναχικός και πολλές φορές κοινωνικά ανεπαρκής,

-Στρεβλώνει όρους όπως «αγάπη» και «σχέση»,

-Δεν αποδέχεται την απόρριψη και συχνά είναι αυτοκαταστροφικός,

-‘’Χτίζει’’ ένα κόσμο στο μυαλό του όπου οι συμπεριφορές του είναι απόλυτα λογικές,

-Συχνά πάσχει από κάποια διαταραχή προσωπικότητας και είναι ψυχαναγκαστικός.

Θύμα stalker μιλά στα «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα»

Ένας ραδιοφωνικός παράγωγος, θύμα stalker, περιγράφει όσα βίωσε όταν έπεσε θύμα «stalking» από μια άγνωστη γυναίκα.

«Η πρώτη μου επαφή με την κοπέλα έγινε μέσω ανοιχτής εκδήλωσης του ραδιοφώνου. Δεν θυμάμαι να της είχα μιλήσει, είχε συνδέσει τη φωνή μου με την εκπομπής. Τα πράγματα έγιναν περίεργα όταν άρχισε να γίνεται τακτική επισκέπτης στο στούντιο. Η κοπέλα αυτή ερχόταν και στα κέντρα διασκέδασης που δούλευα το βράδυ. Η δική μου αντίδραση ήταν “σε ευχαριστώ πάρα πολύ άλλα λυπάμαι έχω άλλο πρόσωπο στη προσωπική μου ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν παίρνουν από λόγια και εκεί καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ψυχολογία τους».

Όπως λέει, στις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο χώρο που εργαζόταν έφερνε κάποιο δώρο.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν ολοφάνερο πως δεν είχε αντίληψη του τι κάνει. Έστελνε και μηνύματα προφανώς και τηλεφωνικές κλήσεις στο σταθερό σε ακατάλληλες ώρες. Με περίμενε κρυμμένη πίσω από την είσοδο κάποιας οικοδομής με το που θα σχολάσω να πεταχτεί φάντης μπαστούνης μπροστά μου. Η κοπέλα επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της επειδή δεν δεχόταν το ‘όχι’».

Bούλα Δημητριάδου: «Τα τελευταία τρία χρόνια ζω τον εφιάλτη του stalking»

Στην εκπομπή μίλησε και η δικηγόρος Βούλα Δημητριάδου, καθώς και η ίδια είναι θύμα stalking.

«Μου συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια. Ομολογώ ότι αρχικά δεν είχα καταλάβει ότι θα πάρει τέτοια διάσταση χρονική. Είδα όμως ότι περνούσε ο καιρός και ο συγκεκριμένος ”κύριος” συνέχισε να καλεί επίμονα σε σημείο που άρχισα να ανησυχώ. Είχα εξοργιστεί  και προσπάθησα εγώ η ίδια να προκαλέσω φραστικά τον ύποπτο», ανέφερε η κα Δημητριάδου. Ενώ για το κίνητρο του stalker είπε ότι είναι σεξουαλικό. «Είπε ότι τον ικανοποιεί να ακούει την φωνή μου».

«Η επαγγελματική μου καθημερινότητα έχει αλλάξει άρδην. Έφτασα στο σημείο να μην φεύγω από το γραφείο μόνη μου βράδυ. Μου τηλεφωνεί τουλάχιστον 3 – 4 φορές την ημέρα».



megatv.com