H φωτιά που εδώ και ώρες κατακαίει τη Μάνδρα ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, με τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν να είναι εφιαλτικές, καθώς κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και σώθηκαν την τελευταία στιγμή από πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Συγκλονιστικές εικόνες

Έσβησε ο ήλιος, χάνεται η ελπίδα, μόνο ο Θεός. Μοναχές στη Μάνδρα αντικρίζουν το μέγεθος της καταστροφής. Αρνούνται να εγκαταλείψουν το μοναστήρι τους που το έχουν ζώσει οι φλόγες και ψέλνουν προσμένοντας βοήθεια από τον ουρανό.

Η φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια «κατάπιε» ό, τι δάσος βρήκε μπροστά της και αδηφάγα εισέβαλε στις αυλές των σπιτιών στη Νέα Ζωή Μάνδρας.

Η πύρινη κόλαση κύκλωσε σπίτια και ανθρώπους, σκορπώντας τρόμο και απόγνωση.

Δραματικές διασώσεις

Ένας πατέρας βρίσκεται στο ποιμνιοστάσιό του, την ώρα που τα παιδιά του μένουν πίσω. Οι φλόγες σχεδόν τα τυλίγουν

Δύο αστυνομικοί μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο τα δύο αγοράκια που έχουν απομακρυνθεί από τον πατέρα τους.

Εκείνος έρχεται και παίρνει τα παιδιά για να φύγουν από το σπίτι.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι του οικισμού Πουρνάρια έκαναν έκκληση μέσω του MEGA για τη διάσωση μιας οικογένειας.

Μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι της Τρίτης, η φωτιά από τα Δερβενοχώρια απειλούσε τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Πουρνάρια, Αγία Σωτήρα και Νέα Ζωή του δήμου Μάνδρας.

Οι κάτοικοί τους έλαβαν μήνυμα για εκκένωση από το 112.

Το καταστροφικό «πύρινο» άλμα

Το άλμα του πύρινου μετώπου ήταν καταστροφικό. Στη Μάνδρα και τη Νέα Ζωή, σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μια πύρινη κορυφογραμμή. Τα Δερβενοχώρια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετατράπηκαν σε ένα ατέλειωτο μέτωπο πυρκαγιάς πολλών χιλιομέτρων που δεν βρέθηκε τρόπος να αναχαιτιστεί.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας στο χωριό Πάνακτο Δερβενοχωρίων. Πολύ γρήγορα το κύριο μέτωπο πέρασε το κανάλι του Μόρνου και έφτασε σε εργοστάσια τσιμέντου και χάλυβα, πριν αναχαιτιστεί τελικά βόρεια από το λατομείο Κεραμιδέζας.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όμως, ο πύρινος εφιάλτης ήταν ασταμάτητος.

Οι φλόγες τύλιξαν τα πάντα στο πέρασμά τους κι άφησαν πίσω τους στάχτη κι αποκαΐδια.



megatv.com