Ο Kalle Rovanpera σχολίασε πως η κατάκτηση του δεύτερου τίτλου του στο WRC, μετά από μια πιο δύσκολη χρονιά από το 2022, του προκάλεσε μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Ο Rovanpera και ο συνοδηγός του, Jonne Halttunen, κατέκτησαν σήμερα τον δεύτερο σερί τίτλο τους, με έναν γύρο να απομένει μάλιστα για την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος στο WRC. Με τον Thierry Neuville να κερδίζει στο παρθενικό Rally Κεντρικής Ευρώπης, το δίδυμο των Φινλανδών αρκέστηκε στη 2η θέση, η οποία του έφτανε και του περίσσευε, μετά και την εγκατάλειψη του Elfyn Evans το Σάββατο.

Ο 23χρονος είναι μόλις ο 6ος οδηγός στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally που έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τίτλο με back-to-back κατάκτηση, μαζί με τους Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, Tommi Makinen, Juha Kankkunen και Miki Biasion.

Αντίθετα, ωστόσο, με το 2022, όπου ο Rovanpera κυριάρχησε πλήρως με 6 νίκες και μαθηματική κατάκτηση δύο αγώνες πριν το τέλος, το φετινό πρωτάθλημα ήρθε με αρκετά πιο δύσκολο τρόπο.

Με έναν αγώνα να απομένει (στην Ιαπωνία), ο οδηγός της Toyota έχει κερδίσει σε τρία events, σε Πορτογαλία, Εσθονία και Ελλάδα. Επίσης, φέτος είχε ισχυρότερο ανταγωνισμό, με τον Evans μέχρι και σήμερα να βρίσκεται στο κόλπο του τίτλου, ενώ στην κορυφή της βαθμολογίας μέσα στη σεζόν βρέθηκαν και οι Sebastien Ogier και Ott Tanak.

Το πλεονέκτημα του 23χρονου οδηγού φέτος δεν ήταν οι πολλές νίκες, αλλά η σταθερότητα. Με το χειρότερό του αποτέλεσμα να είναι η 4η θέση, αλλά και με μόλις μια εγκατάλειψη (στη Φινλανδία), o Rovanpera συγκέντρωσε βαθμούς ανεξαρτήτως συνθηκών. Επίσης, η ανωτερότητά του στο μινι-πρωτάθλημα της Power Stage, αποδείχτηκε κομβική, μιας και εκεί κατάφερε να πετύχει μια πολύ μεγαλύτερη συγκομιδή από τους αντιπάλους του.

“Δεν είχα τόσο χρόνο να σκεφτώ την κατάκτηση, φυσικά όμως και σημαίνει πολλά. Όταν βρω περισσότερο χρόνο να το αναλογιστών, τότε θα το εκτιμήσω περισσότερο”, ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια του Rovanpera σήμερα.

“Είμαι αρκετά περήφανος για τη φετινή σεζόν και θεωρώ πως η απόδοσή μας ήταν πιο σημαντική. Ο ανταγωνισμός ήταν εντονότερος ενώ δεν μας δόθηκαν και εύκολοι βαθμοί όπως πέρυσι, όταν και πολλοί οδηγοί αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα”.

“Φέτος, το σημαντικό ήταν να παίρνουμε συνεχώς βαθμούς και να μένουμε σε καλές θέσεις. Είναι πιο ικανοποιητικό το να το κερδίζουμε έτσι. Κατά μια έννοια το περσινό πρωτάθλημα δεν ήταν τόσο άσχημο, όμως αυτό το νιώθουμε αρκετά καλύτερο”.

“Το σχέδιο ήταν απλά να παραμείνουμε σταθεροί και χαίρομαι που μπορέσαμε να το πετύχουμε. Μερικές φορές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βολευτείς με τους βαθμούς που μπορείς να συγκεντρώσεις. Όπως είδαμε όμως, αυτό μπορεί να αποδειχτεί αρκετά έξυπνη λύση”.

Πλέον, ο Rovanpera είναι ο νεότερος δις παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ είναι και ο 6ος back-to-back πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού του WRC.

“Απλά το άκουσα (αυτό το στατιστικό) και μου φαίνεται πάρα πολύ όμορφο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι τόσο εύκολο το να πάρεις σερί πρωταθλήματα”.


f1fan.gr