Στη Honda δηλώνουν πως στόχος αποτελεί η μάχη για τον τίτλο από το 2026, όταν και θα έχουν αποκλειστεί συνεργασία με την Aston Martin του Lawrence Stroll.

Από το 2026, η Honda αναμένεται να είναι αποκλειστικός τεχνολογικός συνεργάτης της Aston Martin στο κομμάτι της μονάδας ισχύος, καθιστώντας την ομάδα του Lawrence Stroll πρακτικά εργοστασιακή.

Κατόπιν της αρχικής πρόθεσης της Honda να αποχωρήσει από τη F1, στα τέλη του 2021, κάτι που οδήγησε τη Red Bull στο να δομήσει το δικό της project κινητήρων, εν τέλει σε συνεργασία με τη Ford, η Ιαπωνική φίρμα πήρε πίσω τα αρχικά της πλάνα, επιλέγοντας να συνεχίσει στο άθλημα ως προμηθευτής μονάδων και, κατ’ επέκταση, να βρει νέα συνεργαζόμενη ομάδα.

Έχοντας λάβει προσέγγιση από αρκετές ενδιαφερόμενες πλευρές, εν τέλει η Honda αποφάσισε να προχωρήσει με την Aston, έχοντας εντυπωσιαστεί από τις φιλοδοξίες και τα πλάνα που τους κατέθεσε ο ιδιοκτήτης, Lawrence Stroll, ο οποίος σχεδιάζει να έχει όλα τα εργαλεία στα χέρια του ώστε να κυνηγήσει τον τίτλο από το 2026.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Motorsport.com, ο πρόεδρος της HRC (Honda Racing Corporation), Koji Watanabe, δήλωσε πως κοινός στόχος Aston – Honda είναι η κατάκτηση του τίτλου.

“Γνωρίζουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι κάτι τόσο εύκολο. Θέλουμε όμως να βάλουμε κάποιους φιλόδοξους στόχους ώστε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, από κοινού με την Aston Martin”.

“Γι’ αυτό και μαζί με τους Stroll και Toshihiro Mibe (CEO της Honda και πρόεδρος), θέσαμε τον στόχο του πρωταθλήματος από τη χρονιά αυτή. Στην πραγματικότητα, δεν είναι κάτι τόσο εύκολο”.

Δίνοντας τη δική του εκτίμηση αναφορικά με το κατά πόσο Honda και Aston θα έχουν όλα τα υλικά στα χέρια τους για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, ο Watanabe απάντησε: “Πιθανώς αυτή τη στιγμή μπορεί να μην έχουμε τα πάντα, αλλά θα πρέπει να δούμε μεταξύ μας τί μας λείπει”.

“Από την πλευρά της Aston Martin τί λείπει; Από την πλευρά της Honda τί λείπει; Πρόκειται για μια ειλικρινή συζήτηση που θα πρέπει να γίνει ώστε να γίνουμε μαζί μια κορυφαία ομάδα”.

Ζητώντας να δώσει λεπτομέρειες πάνω στο τί έπεισε τη Honda να επιλέξει το project της ομάδας του Silverstone, ο Watanabe έδωσε έμφαση στις εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας που άνοιξαν φέτος τις πύλες τους. Αυτή η επένδυση τους έδειξε τη σοβαρότητα με την οποία ο Καναδός Stroll βλέπει τους στόχους που έχει θέσει για την ομάδα του.

“Αφότου εγγραφήκαμε ως κατασκευαστής για τους κανονισμούς του 2026, κάποιες άλλες ομάδες είχαν επαφή μαζί μας, καθώς ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με τη Honda. Μιλήσαμε με τις πλευρές αυτές και στο τέλος λάβαμε απόφαση”, συνέχισε ο Watanabe.

“Η Honda εντυπωσιάστηκε πολύ με το πάθος του κ. Stroll και την ηγεσία που επιδεικνύει καθώς προσπαθεί να παλέψει για τον τίτλο από το 2026. Επένδυσαν μεγάλα κεφάλαια για νέες εγκαταστάσεις στο Silverstone. Τους επισκεφτήκαμε για να δούμε το εργοστάσιο όταν ήταν υπό κατασκευή”.

“Αρκετές φορές είχαμε συναντήσεις με τους Martin Whitmarsh και Mike Krack, την ομάδα διοίκησης του οργανισμού. Είναι αρκετά ανοιχτοί άνθρωποι και όλη η ομάδα εργάζεται προς τον ίδιο σκοπό, είναι αρκετά ενωμένοι. Αυτή η εικόνα που είδαμε μας άρεσε”.

“Την ίδια στιγμή, βλέπουν και αυτοί έναν καλό συνεργάτη στο πρόσωπο της Honda ώστε να καταφέρουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας αλλά και μια steering committee ώστε να συζητήσουμε επί κάποιων θεμάτων που ίσως χρήζουν βελτίωσης”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οδηγός της Aston, Fernando Alonso, ανακοίνωσε την παραμονή του στα “πράσινα” για ακόμα δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει πως θα τρέξει με κινητήρα Honda στην πλάτη του το 2026. Μπορεί στο παρελθόν οι σχέσεις του Ισπανού με τους Ιάπωνες να ήρθαν σε ρήξη (McLaren-Honda), όμως ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε πως η εργοστασιακή σχέση Aston-Honda, ειδικά μετά τα όσα οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει με τη Red Bull, ήταν κάτι πολύ ελκυστικό για τον ίδιο.


f1fan.gr