Τη δική του ιστορία χάραξε ο Τζον Ίσνερ στο παγκόσμιο τένις, και σίγουρα θα μείνει σ’ αυτήν για δύο πράγματα. Για το απίστευτο service του, ίσως το καλύτερο όλων των εποχών, αλλά και για τον μεγαλύτερο αγώνα όλων των εποχών, ένα έπος διάρκειας 11 ωρών και 5 λεπτών με τον Νίκολας Μαχούτ στο Wimbledon.

Και γι’ αυτό ήταν απολύτως σωστό ο Ίσνερ να τελειώσει την καριέρα του στα μονά, με μεγάλη “μάχη” ως το 5ο σετ που κρίθηκε στο tie-break, ενώ έχει ακόμα και τα διπλά με παρτενέρ του τον Τζακ Σοκ.

Η ήττα του από τον συμπατριώτη του Μίκαελ Μοχ, και η συνειδητοποίηση ότι ήταν ο τελευταίος του αγώνας, τον ​​άφησε πραγματικά άφωνο στο τέλος του αγώνα, καθώς δε μπορούσε να μιλήσει από τη συγκίνησή του.

“Ναι, αυτός είναι ο λόγος που δούλεψα και προπονήθηκα όσο πιο σκληρά μπορούσα σ’ όλη μου τη ζωή για να αγωνίζομαι σε γήπεδα και ατμόσφαιρες όπως αυτή”, ήταν τα πρώτα λόγια του Ίσνερ και συνέχισε:

Φυσικά και δεν τις κέρδισε όλες τις “μάχες” μου σε τέτοιες εκπληκτικές ατμόσφαιρες, όπως όλοι ξέρουμε, όπως και σήμερα δηλαδή, αλλά το να παίζω μπροστά σε ένα τέτοιο κοινό ήταν πολύ ξεχωριστό για μένα και σας ευχαριστώ γι’ αυτό”.

Ο Ίσνερ πέτυχε 48 άσσους στον τελευταίο αγώνα κόντρα στον Μοχ, ανεβάζοντας το ρεκόρ της καριέρας του στους 14.470, σύμφωνα με το ATP Tour. Έχοντας παίξει 804 αγώνες στην καριέρα του, ο μέσος όρος είναι 18 ανά αγώνα.

Παράλληλα, λόγω του ύψους του, ο Ίσνερ είχε προφανώς το πλεονέκτημα ότι μπορούσε να χτυπήσει την μπάλα με μεγάλη δύναμη, ενώ τόσο η τοποθετήσεις του, αλλά και το kick-service του ήταν εξίσου εντυπωσιακά.

“Πιστεύω ότι έχει το καλύτερο service στην ιστορία του παιχνιδιού”, δήλωσε ο Άντι Μάρεϊ αυτή την εβδομάδα. “Καταπληκτική τεχνική. Το πρώτο και το δεύτερο service του μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Ήταν πάντα… καταστροφικό να τον βλέπεις στο ταμπλό σου στην κλήρωση.

“Είχα συζητήσει με πολλούς ανθρώπους από προηγούμενες εποχές. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με αυτό, αλλά πιστεύω ότι το service του είναι το καλύτερο όλων των εποχών. Νομίζω ότι και τα στατιστικά το δείχνουν επίσης”.

Ο Ίσνερ κέρδισε το 92% των service games του, κέρδισε το 79% όλων των πόντων από το πρώτο service, αλλά και το 56% των πόντων από το δεύτερο service. Αν και δυσκολευόταν στις επιστροφές του, και η κίνηση ήταν ένα πρόβλημα δεδομένου του μεγάλου όγκου του, ήταν αρκετά καλός για να κερδίσει 16 τίτλους, να φτάσει σε έναν ημιτελικό του Wimbledon και να φτάσει μέχρι το No8.

Έγραψε ιστορία στο Wimbledon

Στον 1ο γύρο του Wimbledon το 2010 ο Ίσνερ κληρώθηκε με τον Γάλλο Νίκολας Μαχούτ, Mahut, ένα service και volley που ήταν εξαιρετικό στο χορτάρι. Το δίδυμο αυτό έγραψε ιστορία, παίζοντας για 11 ώρες και 5λεπτά, και διήρκησε τρεις ημέρες λόγω καθυστερήσεων, λόγω βροχής και φυσικά λόγω σκότους.

Μόνο το 5ο set κράτησε 8 ώρες και 11 λεπτά. Ο Ίσνερ πέτυχε 113 άσσους και ο Μαχούτ πέτυχε 103 άσσους, και οι δύο όμως πάλεψαν μέχρι που σχεδόν έπεσαν. Δεν ήταν περίεργο που ο Ίσνερ δεν είχε τίποτα άλλο για τον επόμενο γύρο και βγήκε εκτός. Κοντραρίστηκαν ξανά στον 1ο γύρο την επόμενη χρονιά, αλλά σε εκείνη την περίπτωση, ο Ίσνερ κέρδισε καθαρά.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι αυτός ο αγώνας στην πραγματικότητα δεν έπεισε το Wimbledon να υιοθετήσει ένα tie-break για το τελικό set, παρά τις εκκλήσεις από παίκτες, των μέσων ενημέρωσης και οποιονδήποτε άλλο έπρεπε να είναι εκεί τόσο καιρό για έναν αγώνα.

Τελικώς πέρασε το τελικό tie-break στο decider

Τελικώς, χρειάστηκε άλλο ένα έπος του Ίσνερ, αυτή τη φορά στους ημιτελικούς του Wimbledon το 2018, για να πείσει τους ιθύνοντες της διοργάνωσης να αλλάξουν απόφαση.

Αυτή τη φορά ο Ίσνερ είχε χάσει με 26-24 στο τελικό set  από τον Κέβιν Άντερσον. Μετά από δύο μέρες, ο Άντερσον μετά βίας μπορούσε να περπατήσει και δεν μπορούσε να δώσει μεγάλη μάχη κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Τώρα, και τα τέσσερα Grand Slam έχουν tie-break στο τελικό set χάρη στον Ίσνερ και μερικούς άλλους. Οι New York Times άλλωστε είχαν πει να ονομαστεί αυτός ο κανόνας ως “Ο κανόνας του Τζον Ίσνερ”.

Το Australian Open εντάχθηκε στις αλλαγές το 2019, ακολούθησε το Wimbledon την ίδια χρονιά, και το Roland Garros τελικά ενέδωσε και έκανε το ίδιο το 2022.

Για την ιστορία, ο Ίσνερ έπαιξε 836 tie-break κερδίζοντας τα 504 απ’ αυτά. Κατά τη διάρκεια των 804 αγώνων της καριέρας του σε επίπεδο Tour, είχε κατά μέσο όρο 1,03 tie-break ανά αγώνα!





tennis24.gr